Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  05.01.2021 07:58:26

Chcete investicemi získat peníze na mimořádnou splátku hypotéky? Toto byste měli vědět

Úrokové sazby hypoték kolem 2 % vyzívají k tomu prodloužit splatnost úvěru a současně postupnými investicemi zhodnotit peníze tak, že v budoucnosti budete moc hypotéku předčasně splatit. Ano, potenciál zhodnocení akciových podílových fondů, investičních certifikátů či rovnou akcií je vyšší než výše uvedená 2 % ročně, má to však spoustu ALE.

Nepočítejte s tím, že první mimořádnou splátku učiníte za 5 let

Tím prvním je investiční horizont, tj. doba, po kterou budete mít peníze v produktu uloženy, těchto cenných papírů, který se pohybuje mezi 7 – 12 roky. Na druhou stranu, cenné papíry s kratším investičním horizontem nabízí výrazně nižší potenciál zhodnocení. Na finančních trzích platí úměra, že čím vyšší zhodnocení požadujete, tím delší investiční horizont a vyšší odolnost k riziku musíte mít. Výnos akciových podílových fondů, akcií apod. není garantován! Zároveň, hodnota těchto cenných papírů v čase kolísá a vám se může stát, že na konci fixace úrokové sazby nebude hodnota vámi držených cenných papírů ani tolik, kolik jste od nich původně vložili, tj. budete ve ztrátě. Z tohoto důvodu je vhodné uvažovat o tom, že investujete s tím, že peníze použijete za výše zmíněných 7 a více let.

Zhodnocovat nebudete celou dobu

Zároveň, abyste minimalizovali riziko toho, že hodnota vašich investic těsně před koncem fixace hypotéky poklesne, je žádoucí vaše investice balancovat, tj. postupně odprodávat rizikové cenné papíry s potenciálem vysokého zhodnocení a vysokého rizika ztráty, a na druhou stranu nakupovat více „stabilní“ cenné papíry typu státní dluhopisy, fondy peněžního trhu apod. Z tohoto důvodu, nekalkulujte s tím, že vysokého zhodnocení budete dosahovat celou dobu.

Do výpočtů započítejte i daně

Dále, pokud se vám peníze podaří zhodnotit, u obchodů nesplňujících podmínku 3 letého testu odvedete státu 15 % daň z výnosu. Časovým testem je zde myšlena doba mezi nákupem a prodejem cenného papíru, pokud je delší 3 roky, daně státu neodvádíte. U obchodů realizovaných na konci vašeho investičního horizontu však počítejte s tím, že se daním pravděpodobně nevyhnete a vaše reálné zhodnocení bude tedy nižší.

Zhodnocení ovlivňují i poplatky

S nákupem investičních produktů jsou zpravidla spojeny poplatky, ať už poplatky za nákup, správu či prodej investičního produktu. O tyto poplatky je nutné očistit očekávané zhodnocení, přičemž platí, že poplatky platíte bez rozdílu toho, jestli vaše investice jsou ziskové či ztrátové.

Pozn. Tento text má pouze informativní charakter a není investičním doporučením.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688