Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  04.01.2021 16:00:39

SKUPINA PX V ROCE 2020 - objem obchodů stoupl o 15% na 125,3 mld. Kč


Netypický rok 2020 byl přes jeho složitost na burze plný zajímavých událostí a covid neodradil několik společností od vstupu na BCPP. Během jarního lockdownu zůstala burza celou dobu otevřená, obchodování probíhalo bezproblémově, objemy obchodů rostly.

 

STATISTIKA:

•           Celkový objem akciových obchodů meziročně vzrostl o 15 % při celkové hodnotě 125,3 mld. .

•           Index PX-TR ztratil 4,97 %

•           Nejvíce rostoucí indexovou emisí se stal Stock Spirits s meziročním ziskem 25,81 %.

•           Emise s největším růstem na trhu START - Pilulka Lékárny 37,97 %

•           Nejobchodovanější emise byly ČEZ, Komerční banka, Erste Group Bank, Moneta Money Bank, AVAST

•           Počet nových emisí dluhopisů 15

•           Počet vypořádaných obchodů 1 104 103 v objemu 5 032 216 770 311,15

•           Objem obchodů na trhu s elektrickou energií činil 277,808 TWh. Meziročně objemy obchodů vzrostly o 49 %. Objem obchodů na trhu s plynem činil 12,868 TWh. Meziročně objemy obchodů vzrostly o 34,5%.

 

Premiantem tohoto roku se stal trh START. Jsou to již dva roky od spuštění tohoto trhu pro malé a střední firmy. Letos přibylo několik novinek a dvě nové emise. Od 12. března se změnila frekvence obchodování z měsíční na denní. Obchodování tak probíhá každý všední den v rámci pravidelných dopoledních aukcí od 9:00 do 12:30. Další novinkou je možnost vstupu nové emise na trh kdykoliv během roku (doposud do bylo možné je v rámci tzv. START Days).

Na podzim proběhly na trhu Start dvě dosud nejúspěšnější IPO v jeho historii. Na trh postupně vstoupily společnosti eMan (4.9.) a Pilulka (26.10.).  Zájem o úpis v obou případech převyšoval množství nabízených akcií, což se promítlo i do následného obchodování. Hodnota společnosti eMan vzrostla o 19,61 %, společnosti Pilulka dokonce o 37,97 %. Společnost KARO Invest a.s., která je na trhu START obchodovaná již od loňského roku, uskutečnila další úspěšný úpis nových akcií. Nově je tak free float (veřejně obchodovaný podíl emise)  39,31 %.

Trh START si také vysloužil nové webové stránky, které byly spuštěny v květnu.

Pozadu nezůstaly ani další burzovní trhy. Celkově za rok 2020 přibylo 15 nových emisí dluhopisů, z čehož 6 emisí byly státní dluhopisy, 5 emisí korporátní dluhopisy a 4 emise dluhopisy finančních institucí. Celkové objemy: státní dluhopisy 392,42 mld. , finanční dluhopisy 5,4 mld. a korporátní za 12,43 mld. . Největší emisí korporátních dluhopisů byla emise EPH v objemu 7,5 mld. následovaná Heurekou za 3,2 mld. .

1. června vstoupila na trh Prime Market společnost Česká zbrojovka (ČZG). Jednalo se o technický listing a akcie nebyly obchodovány. Klasické IPO proběhlo na podzim a s emisí se začalo obchodovat 2. října.

Od 30. listopadu došlo v rámci aktualizace obchodního systému XETRA T7 k zavedení nové obchodní funkcionality „obchodování za závěrečnou cenu (Trading at Close)”. Fáze TaC navazuje na závěrečnou aukci a trvá 10 minut. Obchody se uzavírají po ukončení závěrečné aukce, a to pouze za cenu stanovenou v závěrečné aukci, tj. závěrečný kurz. Díky této změně byl upraven harmonogram burzovního dne, nicméně čas konce obchodního dne zůstal zachován zkrácením kontinuálního obchodování.

Instituce působící při BCPP-  Burzovní rozhodčí soud (BRS) v tomto roce výrazně inovoval svoji činnost. Soud nyní může poskytovat alternativu mezinárodními rozhodčím soudům, které řeší řadu významných sporů tuzemských subjektů. Důležitou změnou jsou také nové webové stránky soudu www.pseac.org.

Dceřiná společnost burzyCentrální depozitář cenných papírů se stal přímým účastníkem platebního systému TARGET2, což je clearingový systém provozovaný centrálními bankami zemí eurozóny. Nyní je možné v České republice emitovat a posléze obchodovat a vypořádávat emise cenných papírů denominovaných v eurech. 

Další dceřiná společnost POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE (PXE) představila v roce 2020 svůj nový produkt PARC4U. Jedná se o aplikaci, která nabízí výběr nejvhodnějšího dodavatele energie pro domácnosti a živnostníky.

 

 

 

Marie Mühlhoferová

Odbor externí komunikace, PSE

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688