mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  04.01.2021 15:11:00

Ekonomické priority portugalského předsednictví v Radě EU

Ekonomické priority portugalského předsednictví v Radě EU

04.01.2021 / 15:03 | Aktualizováno: 04.01.2021 / 15:11

Dne 1. ledna 2021 bylo zahájeno předsednictví Portugalska v Radě Evropské unie (PT PRES). Vzhledem k situaci, kterou EU kvůli koronavirové krizi zažívá, je logické, že PT PRES klade primární důraz na obnovu ekonomik členských států. Nezapomíná však ani na dlouhodobé cíle EU, kterými jsou dekarbonizace ekonomiky, s ní související podpora zelených technologií a digitalizace. Tomu odpovídá i motto PT PRES: „Time to deliver: for a fair, green and digital recovery“.

Program PT PRES má 3 hlavní priority:

  • Udržitelná a inovativní obnova ekonomiky. Cílem je bezproblémové zahájení financování v rámci nového cyklu Víceletého finančního plánu 20212027 a implementace národních plánů obnovy a odolnosti, které budou disponovat prostředky ze schváleného Fondu obnovy EU v celkové hodnotě 750 mld. EUR. Součástí bude i úsilí o implementaci European Green Deal a závazků týkajících se snižování emisí v rámci boje proti klimatické změně, posílení přechodu energetiky k čistým zdrojům a podpora udržitelné mobility a modré (oceánské) ekonomiky. PT PRES bude rovněž usilovat o urychlení technologického přerodu a vůdčí roli EU, pokud jde o zavádění digitální ekonomiky.
  • Posílení Sociálního pilíře EU. Cílem je vytvoření Evropského pilíře sociálních práv coby odpovědi na sociální dimenzi hospodářské krize za současné přeměny ekonomiky v reakci na klimatické a demografické změny a proces digitalizace. V reakci na pandemii hodlá PT PRES prosadit vznik orgánu European Health Union, jehož posláním by mělo být posílení společné reakční kapacity na zdravotní krize a zaměření na výrobu a distribuci bezpečných vakcín uvnitř i vně EU.
  • Posílení strategické autonomie EU otevřené světu. PT PRES hodlá posílit komplementarity mezi jednotlivými členskými zeměmi ve prospěch celku, s důrazem na roli malých a středních firem a výzkumu a inovací.

V ekonomické oblasti se PT PRES plánuje zaměřit na posílení konkurenceschopnosti EU, a to prostřednictvím posílení společného trhu ve všech jeho dimenzích se zvláštním důrazem na roli malých a středních firem. Zvláštní pozornost chce věnovat odstranění neospravedlnitelným překážkám volného pohybu zboží a služeb. V oblasti digitalizace v rámci společného trhu hodlá prosadit Digital Services Act. Co se týká Evropské průmyslové strategie, PT PRES se hodlá zasadit o silný a z hlediska životního prostředí udržitelný průmysl, jehož základ budou tvořit inovace, přidaná hodnota, investice a snížení závislosti na třetích zemích, zejména pokud jde o kriticky důležité zboží a technologie. Vysokou prioritu má v plánu aktivit PT PRES také sektor cestovního ruchu, který byl pandemií dramaticky postižen. I v tomto případě by při jeho obnově měly klíčovou roli sehrát malé a střední podniky.

Úsilí o všeobecné ozelenění ekonomiky a masivní podpora digitalizace prostupují v programu PT PRES de facto všemi oblastmi, ať už se jedná o energetiku, dopravu, telekomunikace, výzkum a inovace či dobývání kosmu. V řadě oblastí hodlá Portugalsko organizačně a programově úzce spolupracovat také se zeměmi následného předsednického tria, které se po předsednictví Slovinska v 2. pololetí 2021 ujme vedení EU: půjde o Francii, Českou republiku a Švédsko.

Nový Víceletý finanční rámec EU pro léta 20212027, stejně jako nástroj Next Generation EU, mají ve své struktuře pevně zakotveny plány, které budou EU směřovat k budování udržitelné ekonomiky, jež bude založena na respektu k životnímu prostředí a inovativním přístupu k realizaci tradičních ekonomických činností za masivní podpory digitalizace. ČR bude moci, mj. i v rámci svého předsednictví v Radě EU v 2. pololetí 2022, tento proces aktivně ovlivnit. Stejnou příležitost však budou mít i české firmy, jejichž primárním úkolem bude včas zachytit nastupující trendy a přizpůsobit jim své působení na společném trhu EU i mimo něj.

Celé znění programového dokumentu portugalského předsednictví v Radě EU je k dispozici v angličtině a portugalštině na stránkách PT PRES.

Vypracoval: Ing. Petr Klíma, velvyslanecký rada, Velvyslanectví ČR v Portugalsku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688