Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.01.2021 15:09:07

Fúze Fiatu a PSA se navzdory nepřízni osudu blíží do cílové rovinky

PSA Group již získala podpis svých akcionářů pro fúzi s Fiat Chrysler Automobiles, FCA na schválení ještě čeká. Fúze, která ustála dva roky neobvyklého dramatu poznamenaného neustálými jednáními, transformací průmyslu i globální pandemií, je tak nyní na spadnutí.

Na zvláštním zasedání souhlasilo se založením nové společnosti Stellantis více než 99 % investorů do PSA s dvojím hlasovacím právem. Mezi ně patří i nejvýznamnější akcionář PSA rodina Peugeot a také čínský Dongfeng.

Po schválení Fiatem dojde k vytvoření automobilky Stellantis, která se stane čtvrtým největším výrobcem automobilů na světě. Pod sebou bude mít 14 značek od FCA, Fiat, přes Maserati a Jeep, Dodge a Ram, až po Peugeot, Citroen, Opel a DS. Překážek, které k tomuto cíli vedly, bylo mnoho. Ale Fiat je po krátkém pokusu spojit síly s úhlavním rivalem automobilky PSA firmou Renault na dosah toho, dovést věci ke zdárnému konci.

Vedoucí pracovníci Fiat Chrysler a PSA počítají s tím, že zvýší návratnost díky rozsahu, který se teď bude více podobat společnostem, jako je Volkswagen nebo Toyota Motor, a budou mít větší zdroje na to, aby soupeřily s novými firmami na poli elektromobilů a nových technologií. Po uzavření dohody je však čeká spousta problémů. Stellantis sice bude mixem modelových řad se záviděníhodnými pozicemi v určitých segmentech, nicméně ani jedna z těchto společností nemá silné postavení u luxusních automobilů nebo na obrovském čínském trhu.

"Stellantis bude jakýmsi konglomerátem značek, některých skvělých, jiných ne tak dobrých a většiny velmi regionálních," řekl analytik Jefferies Philippe Houchois. "Fúze bude dobrou příležitostí k resetu."

Silné stránky, slabé stránky

Nová společnost se díky divizím Ram a Jeep společnosti Fiat Chrysler bude chlubit působivou přítomností v lukrativních segmentech nákladních vozidel a SUV v Severní Americe. Také revitalizované značky PSA a Citroen v Evropě excelují a jsou trnem v oku jejich francouzského rivala Renaultu.

Ale obě firmy mají také své slabosti. Fúze Fiatu s Chryslerem příliš nezlepšila osud luxusních linek Alfa Romeo a Maserati a nákupem Opelu je PSA ještě více závislá na přeplněném a zmenšujícím se evropském trhu.

Akcie společností Peugeot a Fiat Chrysler dnes rostou o 2 %, což jim navyšuje celkovou tržní hodnotu přibližně na 44 miliard eur. Učesání portfolia Stellantis připadne na generálního ředitele PSA Carlose Tavarese. Tento ultrasoutěživý řidič amatérských rally sám sebe označuje za „výkonnostního psychopata“ a na automobilový sektor se dívá darwinovským pohledem. Tvrdí, že jen silné automobilky přežijí nástup elektromobilů a autonomního řízení.

Problémy s řízením

Tavares má skvělé výsledky v oblasti fúzí a akvizic a provozní restrukturalizace, uvedli analytici Institutional Shareholder Services v komentáři z minulého měsíce. Tato poradenská firma sice doporučila investorům hlasovat pro spojení ze silných strategických a finančních důvodů, nicméně vznesla obavy ohledně řízení Stellantis a její hlasovací struktury.

Tyto obavy vyvažuje fakt, že akcionáři společnosti Fiat Chrysler dostanou před sloučením dividendu ve výši 2,9 miliardy EUR. Vedení obou společností také zvažuje možnost rozdělit si před uzavřením dohody 500 milionů eur, anebo po jejím uzavření 1 miliardu eur akcionářům nového subjektu.

Rodina Agnelli, která řídí Fiat Chrysler, vedená předsedou Johnem Elkannem, se v září dohodla, žez dividendy, kterou akcionáři automobilky obdrží, odečte 2,6 miliardy eur, aby Tavaresovi poskytla více zdrojů, až se ujme kormidla Stellantis.

Vybírání úspor

Fiat Chrysler a PSA také zvýšily odhad svých ročních synergií, kterých Stellantis dosáhne, na 5 miliard eur, čímž vyvinuly větší tlak na Tavarese, aby vytěžil efektivitu na maximum. Společnosti již dříve uvedly, že budou schopny ušetřit ročně 3,7 miliardy eur, aniž by zavřely jakékoli své závody.

Pandemie mohla s těmito čísly zamávat, ale snížit je bude těžké. Tavares bude muset proplout politickými proudy ve Francii, Itálii a USA, kde mají tyto automobilky své hluboké národní kořeny. V náročných úkolech ale obstál i dříve - po převzetí funkce generálního ředitele v roce 2014, kdy vyvedl francouzskou automobilku pryč z tenkého ledu, a v roce 2017, kdy oživil Opel poté, co jej převzal od General Motors.

Stejně jako ostatní vedoucí pracovníci v tomto odvětví reagují Tavares i Elkann na rostoucí tlak tím, že spojují zdroje na vývoj produktů, výrobu a nákup, aby uvolnily peníze na velké sázky do elektromobilů a samořídících systémů. Ale být větší nemusí nutně znamenat sklízet ovoce. Tesla má nyní mnohem větší valuaci než VW, který mezi zavedenými subjekty vyvíjí největší úsilí o elektrifikaci své rozsáhlé flotily. GM se stáhl z mnoha trhů, aby se zaměřil na Severní Ameriku a Čínu, zatímco Renault a jeho alianční partner Nissan Motor restrukturalizují poté, co měly obrovské ztráty.

Zdroj: Bloomberg, Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.10.2023Inflační epizoda míří do cílové rovinky Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
30.11.2021IFRS 17: Vbíháme do cílové rovinky? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
21.12.2020EK dala zelenou spojení FIATu s PSA Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688