Export (export.cz)
Ze světa  |  04.01.2021 11:50:41

Bosna a Hercegovina plánuje další modernizaci železnice

Panevropský dopravní koridor, vedoucí z Budapešti do chorvatského přístavu Ploče, prochází v Bosně a Hercegovině postupnou modernizací. Letos by měl být vypsán tendr na další úsek, připravuje se i projektová dokumentace na jiné tratě. Vzhledem k tomu, že se na modernizaci v minulosti podílely i české firmy, jde o další šanci na uplatnění jejich know-how v této balkánské zemi.

Ilustrační foto: Shutterstock

Nejbližší příležitost představuje rekonstrukce úseku železničního koridoru Vc mezi městy Doboj a Šamac, který je dlouhý 63 km. Vypsání tendru v hodnotě 140 mil. eur, který bude zahrnovat rekonstrukci traťového svršku a modernizaci traťového zabezpečení, se očekává ve druhé polovině letošního roku. Stavba bude financována půjčkou od EBRD. Připravuje se také projektová dokumentace na rekonstrukci úseku Doboj-Sarajevo v délce 175 km a hodnotě asi 260 mil. eur. Vypsání tendru je možné očekávat v příštím roce.

Vedle koridoru Vc se připravuje projektová dokumentace pro rekonstrukci a elektrifikaci trati vedoucí z Doboje přes průmyslové centrum Tuzla k východním hranicím. Celkem se jedná o 192 km trati a předpokládaná investice přesahuje 300 mil. eur. Tendr na realizaci je možné očekávat nejdříve v roce 2022. V této oblasti by v budoucnu mohla vzniknout také nová trať, jejíž financování je plánováno z vlastních prostředků Bosny a Hercegoviny. Vystavění asi 50 km železnice mezi městy Vareš a Banovići v náročném kopcovitém terénu (převýšení asi 460 m) by nejen zkrátilo cestu mezi Sarajevem a Tuzlou, ale vytvořilo také novou trasu pro spojení do Bělehradu, hlavního města sousedního Srbska.

Země mostů a tunelů

Železniční koridor mezi Sarajevem a Čapljinou je již zmodernizovaný. Do rekonstrukce, která probíhala posledních patnáct let, se úspěšně zapojily i české firmy AŽD Praha a SUDOP Praha. Posledním problémem na této trase, který zbývá vyřešit, je úzké hrdlo v místě horského sedla Ivan. Železnice je zde vedena náročnou trasou zahrnující stoupání dosahující až 27 ‰ a tunel s úzkým profilem neumožňujícím transport kontejnerů délky 40 stop a větších. V současné době probíhají práce na studii řešení tohoto úseku, která by měla být hotová počátkem příštího roku. Pokud bude projekt realizován, bude se jednat o největší investici do železnice za dobu samostatné existence země ve výši minimálně 400 mil. eur. I železnice vedená novou trasou bude nutně zahrnovat řadu tunelů, mostních staveb a pravděpodobně nákup speciálních lokomotiv pro prudké stoupání.

Nákladní doprava má velký potenciál

Železniční infrastruktura Bosny a Hercegoviny hodně utrpěla během ozbrojeného konfliktu v první polovině 90. let. Nejnutnější opravy umožnily rychlé obnovení provozu, v oblasti zabezpečení tratí či dálkového řízení provozu se však železnice ještě nevrátily na úroveň, kterou měly před válkou. V osobní dopravě se nepodařilo dosáhnout návratu na původní úroveň. S výjimkou turisticky atraktivní trasy Sarajevo–Mostar má dnes železnice problém konkurovat možnostem individuální dopravy či autobusovým dopravcům.  Velký potenciál má však nákladní doprava, a to jak z hlediska mezinárodní dopravy panevropským koridorem do přístavu Ploče, tak potřeb domácího průmyslu, ve kterém má tradičně silnou roli těžba nerostných surovin, ocelářství či chemický průmysl.

Ondřej Picka, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Sarajevu


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688