Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  04.01.2021 12:40:08

Nastává rotace na trhu. Jak tomu přizpůsobit portfolio?

Rok 2020 se nesl ve znamení ekonomické recese. Díky tomu akcie technologických společností vystřelily nahoru. Akciové trhy budou pravděpodobně dobře podporovány politikami centrálních bank a nedostatkem rizikových událostí v blízkém období i nadále. Tématem roku 2021 však může být rotace na trhu. Hra na ekonomické oživení, o které předpokládám, že bude pokračovat i v roce 2021, pomůže přesunout peníze z technologického sektoru do segmentů, které nejvíce zasáhl koronavirus.

Oživení nyní nepochybně zpomaluje, ale protože vakcína na COVID-19 bude v první polovině příštího roku stále dostupnější, domnívám se, že se omezení budou pomalu rušit, obnoví se nábor zaměstnanců, více lidí konečně znovu vstoupí do pracovního procesu a my se začneme vracet k "předpandemickému" životu.

Co je rotace na trhu?

Ekonomika se pohybuje v cyklu ekonomického růstu a ekonomického poklesu. Faktory, které mohou vyvolat recesi jsou různé: koronavirus, finanční krize, dluhová krize, nebo "dot-com" bublina. S jednotlivými fázemi neustále se opakujícího ekonomického cyklu souvisí i sektory, které outperformuje v jednotlivých fázích tohoto cyklu.

V současnosti se nacházíme v rané fázi ekonomické expanze, v níž rostou sektory: energetický, finanční, průmyslový a materiální. Na druhé straně v nejhorších časech se investoři uchylují k utilitám nebo spotřebitelskému zboží. Tento ekonomický růst je zajímavý i proto, že kromě výše zmíněných by měly posilovat i cestovní, zábavný a letecký sektor, které díky uzavírání ekonomik obstály to nejhorší. Kromě identifikace sektorů je však důležité rozložit riziko a investovat do ETF fondů nebo najít ty společnosti, které mají dostatečně silné obchodní modely a konkurenční výhodu na to, aby z krize vyšly ještě silnější.

 

Na grafu můžeme pozorovat procentuální rozdíl ETF fondů oproti hodnotám před propadem v březnu 2020. ETF fond zachycující americký finanční sektor (fialová čára) ztrácí na předpandemické úroveni 8,7 %, následuje ETF hotelů (žlutá čára) se ztrátou 20,3 % a nakonec energetické ETF (svíčkový graf) spolu s leteckým ETF (bílá čára) s přibližně stejnou ztrátou 32 %.

Krátkodobý / dlouhodobý trend

I přesto, že z dlouhodobého hlediska bude investování do trendů digitalizace, automatizace a e-commerce nejlepším řešením k překonání ostatních sektorů, krátkodobé podmínky více upřednostňují nejvíce zasažené sektory. Rok 2021 však otevírá i příležitost na nákup technologických společností, jako jsou Amazon, Apple, Microsoft, AMD a dalších firem investujících do pokroku, díky rotaci znamenající přelévání kapitálu z nadhodnocených do podhodnocených sektorů. Proto, pokud nemáte čas vybírat akcie a investovat podle cyklů nebo zmíněné společnosti nemáte v portfoliu, rok 2021 může vytvořit příležitost k jejich zařazení do portfolia.


Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688