Robert Chmelař (bezDodavatele.cz)
Finanční rady  |  04.01.2021 12:11:05

Pět způsobů, jak ovládnout své finance v novém roce

Ovládnout osobní finance a být finančně stabilní. To je jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí, které si vedle hubnutí a zdravého životního stylu Češi každoročně dávají. Část z nás ztroskotá už při novoročních výprodejích, jiní vydrží alespoň pár měsíců. Nemusíme ale odkládat polovinu platu, často stačí jen optimalizace současných výdajů a vytvoření jednoduchého spořícího systému.

Průzkumy dokazují, že budování úspor vyžaduje velkou míru sebeovládání a silnou vůli. Než se však vůbec pustíte do spoření a investic, je dobré zaměřit se na pravidelné výdaje, na kterých mnoho z nás zbytečně přeplácí. Pokud chceme své finance v novém roce konečně ovládnout, zapomenout bychom neměli na pár zásadních kroků.

1. Sledujte výdaje

Máte někdy pocit, že vaše výplata mizí, ani nevíte kam? Prvním krokem k tomu, abyste si mohli udělat pořádek ve financích, je pečlivé sledování všech výdajů. Jak v rámci své studie dokázali akademici z Univerzity Jižní Kalifornie Yaron Levi a Shlomo Benartzi, k lepší kontrole našich financí pomáhají i malé kroky, jako například používání mobilní aplikace. Lidé, kteří mají ve svém telefonu aplikaci s přehledem svých útrat a investic, dokázali své výdaje průměrně snížit o 15,7 %.

Ať už využijete aplikaci, internetové bankovnictví nebo třeba jen zápisník, nejspíš objevíte útraty, o kterých jste doposud neměli přehled. Možná jste zapomněli na nějakou streamovací službu, nebo už nevyužíváte letité členství v posilovně? Pravděpodobně vás ale překvapí i to, kolik celkem utratíte za kávu nebo svačinky v práci.

2. Vytvořte si rozpočet

Jakmile máte útraty před očima, můžete snadněji vytipovat oblasti, na kterých chcete zapracovat. Další krok? Vytvořte si rozpočet. Ať už bude sloužit pro celou rodinu, nebo jen pro vás osobně, rozpočet vám pomůže nastavit si nutné mantinely. Díky tomu dáte snadněji sbohem impulzivním rozhodnutím a zbytečným nákupům.

3. Hledejte alternativy k pravidelným výdajům

Prvními položkami, které do rozpočtu vyplníte, budou pravděpodobně pravidelné výdaje, jako jsou nájem nebo splátky hypotéky. Ani nutné měsíční platby v domácnosti ale nemusíte považovat za pevně dané. S trochou snahy se dají snadno snížit účty za telefon, internet nebo energie. Kdo z nás opravdu ví, kolik elektřiny jeho domácnost ročně spotřebuje a jaké ceny nabízí konkurence?

Sáhnout byste měli po posledním vyúčtování elektřiny a plynu, ze kterého vyčtete nejen vaši spotřebu, ale také podle jakého tarifu jsou vám ceny energie účtovány. Tyto informace můžete jednoduše porovnat s cenami konkurence. Pomůže vám s tím třeba online kalkulátor cen energií na serveru tzb-info.cz.

Vybrat si můžete i z dodavatelů, kteří dodávají čistě zelenou elektřinu z obnovitelných zdrojů. Pokud například začnete energii odebírat prostřednictvím českého startupu bezDodavatele, můžete ušetřit až třetinu ročních nákladů na elektřinu, v závislosti na spotřebě a současném dodavateli. Místo nadnárodních korporací navíc podporujete české výrobce energie z obnovitelných zdrojů. Odlehčíte tak své peněžence, svědomí i životnímu prostředí.

4. Zautomatizujte úspory

Jakmile si vytvoříte rozpočet, měli byste mít jasnou představu o tom, kolik je pro vás měsíčně reálné ušetřit. Částka by se měla ideálně blížit alespoň 20 % měsíční mzdy. Když už se rozhodnete finanční prostředky věnovat úsporám, proč si rovnou nenastavit ve svém bankovnictví trvalé platby? Právě setrvačnost je totiž v této oblasti klíčová. Lépe si tak ohlídáte, že peníze na úspory opravdu odejdou místo toho, abyste je utratili za malé radosti. Jakmile si na nový způsob úspor zvyknete, věřte, že už měnit nebudete.

5. Vytyčte si cíle

Jednou z nejlepších motivací, jak šetřit peníze, je vytyčení cílů. Nastavit si spořící a investiční strategii tak, aby měl člověk dost na důchod, koupi nemovitosti, nečekané výdaje i běžný chod domácnosti, je velmi složité. Pro nejlepší výsledky je dobré své spořící a investiční produkty sledovat a v čase měnit výši finančních příspěvků. Neváhejte využít ani finančního poradce.

Pokud ale s osobními financemi teprve začínáte, zkuste se nejprve soustředit na menší cíle. Určete si účel a částku, kterou chcete dosáhnout. Ačkoliv se možná cílová částka zdá na první pohled vysoká, po rozpočítání do jednotlivých měsíců bude působit méně hrozivě. Pokud to zvládnete budete na nejlepší cestě za stabilním rodinným rozpočtem.

Robert Chmelář

Robert Chmelář

zakladatel bezDodavatele

Robert má mnohaleté zkušenosti z marketingu v bankovnictví, pojišťovnictví i energetice. Právě revoluce v bankovnictví ho přivedla na myšlenku založit start-up bezDodavatele a osvobodit lidi od molochů i v energetice.




bezDodavatele

Energetický start-up, který si klade za cíl obejít tradiční model dodavatelů energií a umožnit domácnostem nakupovat silovou elektřinu z obnovitelných zdrojů přímo od českých výrobců a zemní plyn bez zátěže emisí CO2. Vše transparentně, srozumitelně a za aktuální tržní cenu.

Více na www.bezdodavatele.cz.

14.06. 21:37  investice (Vadix)
14.06. 21:35  investice (Vadix)

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688