Research (Česká spořitelna)
Investice  |  04.01.2021 10:14:59, aktualizováno 10.01.2021 09:02:06

Vánoční dohoda mezi UK a EU je především politickou deklarací. Mnoho detailů se teprve bude řešit


Závěr roku přinesl ještě jednu dobrou zprávu: dohodu mezi EU a UK ohledně podoby Brexitu. Stalo se tak symbolicky na Štědrý den. Dohoda má 1246 stran plus dalších par set stran příloh. Dosažení dohody částečně ukončuje roky nejistoty, které firmy, ale i jednotlivce stály nejen nervy, ale i peníze. Několikrát to už vypadalo, že nastane tvrdý Brexit, firmy na něj musely být připravené. Dohodu musí ještě schválit Evropský parlament. Proč dočasně snižují nejistotu? Protože více než o finální dohodu jde o politickou deklaraci. Není v ní totiž vyřešeno mnoho detailů a jednání budou probíhat další měsíce a mnoho ujednání bude záviset i na tom, jak budou skutečně naplňovány. Speciální dohodu bude potřeba vyjednat pro sektor finančních služeb. EU a UK se dohodly, že do března sepíšou memorandum porozumění. Aktuálně se zdá, že obě strany se chtějí dohodnout o principu ekvivalence, tedy na vzájemném uznávání pravidel. To by umožnilo finančnímu sektoru přístup na trhu EU. A naopak. Nicméně tento princip lze později stáhnout, jak v minulosti zjistilo například Švýcarsko, takže o nějaké jistotě nemůžeme mluvit. Dále není jasné, jak budou uznávané odborné kvalifikace, nejsou zcela vyřešené státní subvence a další. Takže je možné, že se v dalších měsících, čtvrtletích, možná i v letech bude dohoda měnit. Navíc ďábel je ukryt v detailech, takže před pár dny například britské firmy zjistily, že přišly o přístup do registru EU pro více než 20 tisíc chemikálií. UK si tak bude muset každou chemickou látku zaregistrovat. Náklad: 1 mld. liber.

S jistotou víme, že nebudou zavedena cla, ale budou zavedena netarifní bariéry, především celní kontrola. Dovozy a vývozy začnou podléhat kontrole na hranicích (prokazování původu a bezpečnosti) = nárůst byrokracie, která naruší plynulost a bude firmy i něco stát. EU je připravena kontroly provádět už od 1. 1. UK ne. Naštěstí se rozhodla kontroly odložit, než vybuduje infrastrukturu pro kontroly. Jinak by hrozily obrovské kolony a zdržení.

Náklady odchodu UK z EU odhaduje britská vládní agentura na 4% v příštích 15 letech, bez dohody by dopady byly výrazně vyšší. UK posílá do EU 50% svých vývozů. Z toho 40% je ve formě služeb. Z EU do UK proudí 4% vývozů.

UK je náš šestý největší obchodní partner: podle oficiálních statistik vyvážíme do UK cca 5% všech vývozů, tedy 4% HDP. Třetinu představují auta a autodíly, desetinu kancelářské stroje. Pro některé odvětví jsou vývozy do UK kritické, například vývozy fotografických a optických přístrojů do UK představují 60% z celkových vývozů, v případě niklu 50%, cukrovinek 25%, obuvi 12%. To jsou jen přímé vývozy. Nepřímé vývozy (např. autodíl do Německa a pak teprve do UK) zvýší podíl na celkových vývozech na 8% a podíl na HDP na 7%.

Už dříve jsme spočítali dopad tvrdého Brexitu: cca 1pb nižšího růstu HDP a pokles zaměstnanosti cca 40 tisíc lidí. Díky dohodě bude celkový dopad jen v řádu desetinek do HDP a cca 10 tisíc zaměstnanců.
Politický dopad je také důležitý: z EU odešel partner, se kterým jsme měli často blízko i názorově, což díky velikosti UK byla silná váha. Bez něj se budeme muset naučit jinak prosazovat naše postoje a získat větší politický vliv. Může jít o přijetí eura, nebo vytváření koalic. Ale především musíme vědět, co chceme.

David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688