Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  04.01.2021 09:16:00

Rozbřesk: Akcie lámou rekordy, vydrží jim “radost z vakcíny”?

Do nového roku vkládají trhy velká očekávání. Investoři na očkování a konec pandemie na straně jedné a na masivní měnové a rozpočtové stimuly na straně druhé. Jakoby stranou zůstávají zrychlující nové přírůstky nakažených, které se pravděpodobně ještě zakousnou do hospodářského růstu na začátku roku 2021.

Nehledě na to, globální akciové trhy na začátku roku atakovaly nová historická maxima – americké S&P 500 a Dow Jones i globální MSCI World index. Kromě sázek na blížící se konec pandemie v posledních týdnech bezesporu pomohla i dohoda o podobě brexitu a Trumpův podpis pod nový fiskální balík. S akciemi také postupně rostou sázky na návrat inflace – tedy především v USA. Očekávání desetileté inflace se vyšplhalo zpět nad 2 %, kde byla naposledy na konci roku 2018.

Optimistické sázky jsou však podmíněny relativně bezproblémovým nasazením vakcíny v USA a v Evropě a na jakékoliv negativní zprávy z “této fronty” mohou být riziková aktiva citlivá.

Stejně tak mohou trhům občasně kazit “radost” politická rizika. I když brexit je v tuto chvíli naštěstí do značné míry “mimo hru”, pozornost se v nejbližších dnech stočí do USA. Zítra začínají klíčové doplňovací senátní volby v Georgii. Pokud zvítězí v obou kláních demokraté, získají Senát a pravděpodobně nás čekají daleko výraznější fiskální stimuly, sázky na rychlejší inflaci a slabší dolar. V případě alespoň jednoho republikánského vítězství zůstane Senát v rukou republikánů a rozpočtová expanze zůstane umírněnější.

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna by na vlně globálního optimismu měla do nového roku vstoupit pozitivně a počítáme s pokusem o proražení bariér v okolí 26,15 EUR/CZK. Negativně se na koruně mohou podepisovat zhoršující se domácí pandemická čísla. Pokud však vydrží trhům orientace na “vakcínu”, nemusí se to na koruně nijak zásadně projevit.

Zahraniční forex
Zatímco v USA probíhá i nadále velmi rychle proces očkování, tak Evropa v něm pokulhává, a tak ji čeká prodloužený lockdown (Německo jej chce protáhnout až do konce ledna). Za této situace je s podivem, že euro má stále tendenci zpevňovat. Uvidíme, zdali tomu bude i po dnes zveřejněných indexech PMI, které by mohly být revidovány z předběžných úrovní směrem dolů.

S příchodem nového roku se uklidňuje situace na středoevropských devizových trzích. Forint i zlotý mapují ztráty, byť v případě polské měny je třeba mít na paměti hrozbu intervencí NBP. Pokles EUR/PLN pod 4,50 by mohl centrální banku vyprovokovat k další intervenci.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688