Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  04.01.2021 06:24:01

Světové trhy v roce 2020 aneb vítězové a poražení

roce 2020 si finanční trhy prošly značně divokým vývojem. Zejména na akciových a komoditních trzích se přepisovala historie. Pandemie koronaviru a v návaznosti činěné politické kroky či zásahy centrálních bank zkrátka výrazně ovlivňovaly dění. A jistě budou sehrávat výraznou roli také v tomto roce.

Rozšíření koronaviruČíny zejména do Evropy a USA přineslo na konci zimy strmý pád prakticky všech akciových trhů na světě. Na Wall Street se například širší index S&P 500 propadl z úrovní u 3 400 bodů až ke 2 200 bodům. V Japonsku index Nikkei z hladiny 24 000 pod 17 000 bodů či v sousedním Německu index DAX z 13 800 bodů až pod hladinu 8 500 bodů. Umazávání ztrát započalo poměrně rychle a přestože následně vývoj pandemie na podzim doznal vlastně mnohem výraznější expanze, akciové trhy naopak zintenzívněly mírnění ztrát či některé dokonce začaly vytvářet nová historická maxima.

Právě akcie na Wall Street lze z hlavních světových trhů považovat za vítěze. Všechny tři hlavní indexy zakončily rok na nových historických maximech. Technologie a biotechnologie se vlastně podobně jako i v uplynulých letech ukázaly jako ta nejlepší investice. Alespoň z hlediska indexu Nasdaq, který si za celý rok polepšil nejvýrazněji o téměř 44 %. Tedy vůbec nejvíce od roku 2009. A kdo využil březnového propadu k nákupům, vydělat mohl ještě mnohem výrazněji. Například zmiňovaný Nasdaq se na konci zimy ocitl i pod hranicí 6 700 bodů, od té doby se tedy posunul o více než 90 %.

Výrazný nárůst od minim pak předvedly zejména akcieJaponsku, které poskočily o téměř 70 % a dostaly se na hodnoty nevídané od roku 1990. A jak dopadla Čína? Investoři v zemi, která vlastně v loňském roce stála za rozpoutáním akciové bouře, mohou být ve výsledku také spokojeni. Index Shanghai Composite se nejprve ocitl i pod hranicí 2700 bodů, rok však končil v blízkosti 3 500 bodů. Tedy vlastně na téměř 3letých maximech, když v samotném roce 2020 si polepšil o takřka 14 %.

 

Naproti tomu evropské akcie investory meziročně příliš nepotěšily. Do zelených čísel se z vybraných trhů nakonec dostaly akcie jen v sousedním Německu. Od minim si dokázaly polepšit o více než 60 %. Nejasnosti ohledně Brexitu udržovaly ve dvouciferných ztrátách akcieBritánii. Jen jednociferný pokles nakonec zaznamenaly akcie ve Francie.

Pražská burza, měřeno hlavním indexem PX, díky zejména rallye z posledních dvou měsíců, loni nakonec odepsala rovněž jednociferně „jen“ 7,93 % (více zde). Tedy vlastně dopadla obdobně jako nakonec akcie v sousedním Polsku či také Maďarsku.

Vítězové a poražení na Wall Street

Za zmínku jistě stojí konkrétní akciové tituly. Ze širšího indexu S&P 500 zvítězil vlastně nováček – akcie Tesla (TSLA) s posunem o více než 743 %. Druhé místo s odstupem, resp. zhodnocením o 302 % patří akciím Etsy (ETSY), tedy akciím společnosti poskytující prostor pro on-line prodeje. Bronz pak vybojovaly akcie NVIDIA (NVDA) s posunem o 122 %.

Na opačném konci rok výkonnostně zakončily energetické akcie Occidental Petroleum (OXY) se ztrátou 58 %. Jen zanedbatelně lépe dopadly akcie provozovatele výletních lodí Carnival (CCL), resp. pak konkurenční akcie Norwegian Cruise (NCLA) se ztrátou 56,5 %.

S prestižního indexu DJIA dominovaly akcie Apple (AAPL) s téměř 81 % kurzovým posunem. Následuje vlastně na Wall Street druhá nejhodnotnější společnost Microsoft (MSFT), resp. její akcie si připsaly 41 %. Necelých 40 % pak přidaly akcie Nike (NKE). Vše však až tak sluncem zalito nebylo, resp. ze třicítky nejprestižnějších společností si hned 13 titulů zisky připsat nedokázalo. Díky situaci v cestovním ruchu v návaznosti nejhůře dopadly akcie Boeing (BA), které odepsaly přes 34 %. Přes 32 % „zdravotnické“ akcie Walgreens Boots Alliance (WBA), na 30 % pak ztratily akcie ropného giganta Chevron (CVX).

Komodity

V segmentu asi nejzajímavější a dosud nevídaná událost se v roce 2020 odehrála na trhu s ropou. Před rokem se držela u hladiny 60 USD a málokoho by napadlo, že by za odebrání ropy mohl dokonce dostat ještě zaplaceno. K takové situaci však na americké ropě WTI v dubnu došlo.


Černé zlato nakonec rok uzavřelo cenově o zhruba pětinu níže. Skutečné zlato pak naopak o zhruba čtvrtinu podražilo. Pro žlutý kov byl rok 2020 novým milníkem, když se vůbec poprvé v historii obchodovalo nad hladinou 2 000 USD za unci, resp. atakovalo hranici 2 100 USD. Průmyslově využitelnější stříbro zhodnotilo loni výrazněji a to téměř o polovinu. Stranou růstu podobně nezůstala například ani Platina, Palladium či měď.


Kryptoměny, forex

Rekordní byl rok 2020 nakonec pro v segmentu digitálních měn nejsledovanější Bitcoin. Zatímco na konci roku 2019 se obchodoval za necelých 7 000 USD, na konci roku 2020 již za rekordních 29 000 USD. Tedy roční posun o více než 300 %. A na zejména prosincový raketový růst Bitcoin v úvodních dnech letošního roku dále navazuje, když se za něj platilo již i 34 550 USD.


Hlavní měnový pár EUR/USD se loni vymanil z „poklidného“ pásma posledních zhruba 2 let. Další „tisk“ dolarů, resp. jejich rozdávání Američanům, a tedy vlastně již tzv. Helicopter money, nasměrovaly americkou měnu na slabší úrovně. Díky tomu tato měna oslabila také ke koruně, zatímco za euro zaplatíme nyní meziročně více.

  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.03.2021Vítězové a poražení koronavirové krize na realitním trhu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
14.12.2020Vítězové a poražení 2020 na českém kapitálovém trhu Lukáš Baloga (ProfitLevel)
31.12.2019Vítězové a poražení roku 2019 X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688