Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  31.12.2020 10:49:10

Pražskou burzu v roce 2020 nakonec s náskokem ovládly akcie výrobce lihovin. Z indexu PX ztráty utrpěla polovina emisí aneb celková statistika roku.


Pražská burzaroce 2020 zažila nejdivočejší vývoj od předchozího krizového roku 2009. Index PX se totiž letos pohyboval od té doby v nejširším rozsahu více než 450 bodů. Zatímco v lednu se ocitl dokonce na více než 9 letých maximech nad hladinou 1 140 bodů, již o dva měsíce později atakoval hranici 690 bodů a tedy naopak 11 letá minima. Následné umazávání ztrát nabralo na intenzitě zejména v posledních 2 měsících. Po listopadovém prakticky rekordním skoku o více než 14 %, index PX v prosinci přidal také výrazných 6,28 %. Zmírnil tak své letošní ztráty na konečných 7,93 %, když zakončil na 1 027,14 bodech.

V prosinci se z pravidelně sledovaných emisí kurzově nedařilo nakonec jen akciím TMR, nováčka CZG a PFNONWOVENS. Zatímco zmiňovaný slovenský titul již poslední roky není součástí indexu PX, zbrojní titul se naopak stal nově jeho součástí při poslední prosincové aktualizaci. Má však podobně zanedbatelnou váhu (0,28 %) jako výrobce netkaných textilií, kterého v příštím roce navíc čeká dle všeho derniéra v indexu, resp. vzhledem k avizovanému vytěsnění minoritních akcionářů konec obchodování.

 

Ostatní emisím se tedy již v prosinci dařilo. Svou vahou byly hlavním motorem s dvouciferným nárůstem zejména akcie KB a ČEZ. Zatímco bankovní titul se v závěru roku dostal na nejvyšší úrovně od března, a tedy jen zmírnil letošní dvouciferné ztráty, energetický titul se dostal do zelených čísel. Po proražení technických rezistencí u hranice 500 , začal následně dokonce atakovat letošní lednová maxima. Vzhledem i k vyplacené dividendě 34 tak akcionáři mohou být spokojeni.

V návaznosti na koronavir a psychické vypětí nejeden obyvatel nejen České republiky letos sáhl ve větší míře po alkoholu. Jakoby se to odrazilo právě na akciích STOCK. Ty byly z indexu PX nejen nejrůstovější v prosinci, ale nakonec i za celý rok. Ocitly se na více než 2,5 letých maximech, navíc byly další jednou z mála společností, která letos akcionářům vyplatila dividendy. Kdo navíc k nákupu využil jejich březnového propadu (až na 38,20 ), vydělat mohl přes 100 %.

Za nejvolatilnější emisi roku, ale poměrně pravidelně také z intradenního vývoje, lze však vyhlásit druhého londýnského zástupce – Avast. Ten nejprve v lednu navázal na „rallye“ z předchozích měsíců růstem nad 160 , aby od maxim následně v březnu odepisoval přes 50 %. V létě však již softwarový titul vytvářel nová historická maxima, když se obchodoval i za 177 . V listopadu jej pak šlo koupit zpět v blízkosti hranice 130 , konec roku nakonec zakončil nad 155 . Z hlediska výkonnosti tak po loňském vítězství obsadily akcie Avastroce 2020 nakonec druhé místo.


Investory ještě letos jistě potěšily akcie O2, když telekomunikační titul se v závěru roku vyšplhal na nová 20 měsíční maxima. Navíc se akcionáři letos dočkali opět výrazného celkového požitku 21 .

Meziročně jen nevýrazně nižší dividendu 1 560 vyplatil PHILIP MORRIS. Akcionáři tabákové společnosti tak nejsou v konečném výsledku letos ve ztrátách. Říci to, i přes rovněž vyplacenou dividendu, nemohou akcionáři nápojové společnosti KOFOLA ani pojišťovny VIG.

Propadákem roku a hlavním negativním článkem se však staly zejména bankovní tituly, od kterých se navíc akcionáři dividend po „tučných“ letech tentokrát nedočkali. A vzhledem k ekonomickým dopadům lockdownů, a postoji regulátorů, lze v příštím roce z hlediska dividend u nich predikovat maximálně jen částečný návrat k normálu.

K úplnosti statistik letošního roku nutno také vzpomenout na akcie CETV, které po divokém vývoji nakonec v říjnu opustily pražskou burzu s kurzem 104,60 . Od počátku roku tedy se sotva 3 % ziskem, když však v březnu naopak nečekaně propadaly o hrozivých téměř 50 %.

 

Z hlediska historických statistik lze do roku 2021 pohlížet pozitivně. Od roku 2014 totiž index PX udržuje meziroční volatilitu - po negativním roce zažil vždy pozitivní a následně pak zase naopak. Kromě zmiňovaného očekávaného odchodu akcií PFNONWOVENS lze pro příští rok vyhlížet lednový přechod z Free Market na hlavní trh akcií PHOTON ENERGY. Ty lze vlastně druhý rok v řadě vyhlásit za celkového vítěze pražské burzy. Po zhruba 383 % kurzovém posunu v roce 2019 si letos polepšily nakonec „jen“ o 90,5 %. Rok zakončily na 80 , když se však v létě obchodovaly i za 115 .

Investorskou veřejnost však letos oslovil hlavně asi říjnový příchod akcií PILULKA. Ty oproti své upisovací ceně v primární emisi (424 ) zakončily rok na trhu START s cenou 585 , tedy s 38 % zhodnocením. Pražská burza se jistě v příštím roce dočká dalších nových emisí. Ať už především na trhu START, tak nejspíše i na „Standard“ trhu. Zřejmě již na konci ledna sem plánuje vstup v devizových obchodech působící společnost SAB Finance finančníka Radomíra Lapčíka. Zájem deklaroval také provozovatel sítě italských restaurací Coloseum. Podrobnosti přineseme v lednu v samostatném článku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688