Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  31.12.2020 08:57:06

Rodinnému rozpočtu uleví i změna produktů, kterými se zadlužujete

Nepříznivou finanční situaci lze řešit nejen zvýšením příjmů, ale také správným úvěrováním, resp. změnou struktury stávajících závazků. Na rozdíl od situace, kdy hledáte doplňkové příjmy, výdaje můžete změnit prakticky okamžitě. Na níže uvedených řádcích se dozvíte, jak na to.

Kreditní karta místo kontokorentního úvěru

Pokud vám čas od času chybí několik tisíc či desítek tisíc do výplaty, kdy si tyto peníze půjčíte na kontokorentním úvěru, jež následně splatíte, zvažte financování se kreditní kartou. Tento finanční produkt vám nabízí až 55 dnů bezúročné období, tj. pokud z karty odčerpáte peníze, které následně splatíte na konci tohoto období, bance neplatíte žádný úrok. Kreditní kartu dnes lze získat i zdarma, navíc i s bonusy v podobě bonusů za placení u obchodníků, členství ve věrnostních klubech apod.

Jestliže ale máte potíže už se splácením kontokorentního úvěru, po kreditní kartě raději nesahejte, úrokové sazby na ní jsou ještě vyšší.

Spotřebitelský úvěr místo kontokorentu či kreditní karty

V případě, že opakovaně čerpáte kontokorentní úvěry či kreditní karty a máte co dělat, abyste je splatili řádně a včas, tj. platíte bance vysoké úroky, zvažte úvěrování skrze spotřebitelský úvěr, který nemusíte splatit jednorázově na konci měsíce, ale budete jej splácet několik měsíců či let. Váš rodinný rozpočet tak nebude zatěžován jednorázovými vysokými výdaji. Navíc, u spotřebitelských úvěrů se setkáte s o cca polovinu nižšími sazbami než u kreditních karet či kontokorentních úvěrů. Na trhu jsou přitom i produkty, které lze doplatit kdykoliv bez sankcí.

Převeďte své úvěry jinam či požádejte o změnu smluvních podmínek

V situaci, kdy máte potíže s příjmy a splátky úvěrů vás doslova „dusí“, zvažte místo dalšího zadlužování se úpravu stávajících úvěrů, např. prodloužení splatnosti, konsolidaci, refinancování za výhodnějších podmínek apod. Případně, banky umí pracovat i s dočasným odložením splátek, kdy klient splácí pouze úroky z dlužné částky, čímž se výše splátek výrazně sníží. Tento krok vám pomůže nadechnout se a dát do pořádku své osobní finance.

Špatnou finanční situaci řešte ihned, pokud byste se dostali do situace, kdy nejste schopni dostát svým závazkům, tj. opožděně hradíte své splátky, pravděpodobně to výrazně zhorší vaši pozici v budoucnosti, kdy budete chtít čerpat nový úvěr, ať už se jedná o spotřebitelský úvěr, hypotéku či kreditní kartu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688