Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  30.12.2020 15:35:36

Proč se vás banka snaží přetáhnout od finančního poradce?

Část klientů vyjednávajících o hypotéce s bankou i finančním poradcem potvrdí, že banka vyvíjela snahu získat si je na svou stranu a zprostředkovat úvěr „napřímo“. Proč se tomu tak děje, když finanční poradci tvrdí, že jejich úvěry jsou levnější, nemusí totiž platit armádu zaměstnanců, provoz mramorových paláců (poboček) apod.?

V první řadě jde o peníze

I když si sjednáváte úvěr od finančního poradce, banka vstupuje do hry, musí totiž úvěr schválit. Finanční poradce přitom pravděpodobně vyjednává s úvěrovým pracovníkem banky, který sám hypotéky sjednává „lidem z ulice“. Je přitom jen na finančním poradci, jestli vás po podepsání nabídky pošle na pobočku, nebo s vámi vyřídí i zbytek úvěru.

Všeobecně platí, že pracovníci bank jsou lépe finančně ohodnoceni v případě, že úvěr sjednají celý, tj. nejedná se o doporučení od finančního poradce, nebo ještě jinak – není vyplacena provize finančnímu poradci, která pro banku znamená náklad navíc.

Z konkurenčního boje profituje klient

Banky dnes dokonce přistupují k tomu, že jsou ochotny nabídnout klientovi levnější podmínky než samotný finanční poradce, jen proto, aby si klient vzal hypotéku napřímo. O pár desetin bodů nižší úroková sazba, odhad ceny nemovitosti zdarma či nějaké slevy na poplatcích, to mohou být pro banku drobné v porovnání s provizí, kterou vyplácí poradci.

Situace dokonce došla tak daleko, že finanční poradci jsou ochotni se podělit o část své provize, ať už v podobě peněžního bonusu, zaplacení odhadu ceny nemovitosti či pojištění nemovitosti jen proto, aby byli schopni dorovnat podmínky bank.

Finanční poradci umí sehnat výhodné podmínky úvěru, nevýhodná může být následná komunikace s bankou

Co je vhodné zmínit je fakt, že pracovníci bank nemusí úplně ochotně „servisovat“ úvěr sjednaný finančním poradcem, například u výstavby či rekonstrukce tak mohou nastat komplikace, kdy vám pracovník banky bude opakovaně naznačovat, že se jedná o úvěr sjednaný poradcem a tento poradce by tak měl zajišťovat i péči. Rovněž, finanční poradce může sjednat úvěr na pobočce banky, která je od vás vzdálená desítky kilometrů. Není výjimkou, že poradce „nosí“ hypotéky do jediné pobočky s tím, že zde má vyjednané lepší podmínky spojené se schopností doručit velké množství úvěrů. Komplikace nastávají v době, kdy klient je z Prahy a poradce sjedná úvěr na pobočce v některém z měst Středočeského kraje, v tomto případu se můžete dostat do situace, kdy vám pobočka v Praze sdělí, že váš úvěr nespravuje, tj. je nutné kontaktovat pobočku ve Středočeském kraji. Při sjednávání úvěru přes finančního poradce se tedy zajímejte nejen o to, u které banky je úvěr sjednán, ale také na které pobočce je sjednán. Motivace banky je zde totiž zřejmá – pobočka a její pracovníci neinkasovali provizi za sjednání úvěru, proč by jej tedy měli servisovat?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688