mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  30.12.2020 10:21:00

COVID19 - situace v oblasti vycestování z ČR, vstupu na území Polska a restrikcích v pohybu na území - Od 28. prosince 2020 do 17. ledna 2021 povinná karanténa na vstupu

COVID19 - situace v oblasti vycestování z ČR, vstupu na území Polska a restrikcích v pohybu na území

17.12.2020 / 18:46 | Aktualizováno: 30.12.2020 / 10:21

Aktuální informace o vycestování z ČR, vstupu a pohybu na území Polska a souvisejících karanténních opatřeních.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

MZV upozorňuje, že při cestách do zahraničí je nutno se informovat o podmínkách vstupu, restrikcích a preventivních opatřeních dané země.

Od 15. 6. 2020 MZV ČR doporučuje dbát zvýšené opatrnosti během cest do států s nízkým rizikem nákazy onemocnění COVID-19 (označených zeleně na tzv. Semaforu).

MZV i nadále doporučuje cestovat do ostatních zemí světa (označených červeně a neoznačených žádnou barvou na tzv. Semaforu) jen v nezbytných případech vzhledem k epidemiologické situaci, z důvodů rozsáhlých restriktivních opatření a výrazných komplikací v dopravě.

Aktualizované informace o mimořádných opatřeních ČR v rámci nouzového stavu na území ČR naleznete pod následujícím odkazem https://www.vlada.cz/cz/epidemie-koronaviru/dulezite-informace/nouzovy-stav-a-mimoradna-opatreni-_-co-aktualne-plati-180234/#skoly_30_11.

 

2. VSTUP NA ÚZEMÍ POLSKA A TRANZIT:

AKTUÁLNÍ UPOZORNĚNÍ!

Od 28. prosince 2020 platí na polských hranicích nová omezení týkající se prevence COVID-19. Občané Polska, dále občané zemí EU, EHP a Švýcarska, kteří překročí polské hranice (jak tvořící vnější hranici EU/Schengenu, tak i hranice vnitřní s ČR, SR a DE) již nebudou vyňati z karanténní povinnosti. Lidé cestující hromadnou dopravou budou po překročení hranice povinni absolvovat 10ti denní karanténu . Výjimku z karanténní povinnosti budou mít osoby s potvrzením o provedeném očkovaní proti COVID-19.

Nařízení Rady ministrů Polska ze dne 21. prosince 2020 o zavedení určitých omezení, příkazů a zákazů v souvislosti s epidemií je možné nalézt pod následujícím odkazem https://dziennikustaw.gov.pl/DU/2020/2316

Národní karanténa spočívá v následujících dodatečných opatřeních:

  • Úplném uzavření hotelů (nikoliv ubytoven). Hotely nebudou moci ubytovávat ani v případě služebních cest. Tímto krokem chce PL vláda předejít zneužívání služebních pobytů.
  • Úplném uzavření lyžařských areálů / vleků.
  • Dne 31.12. od 19.00 hod. do 1.1.2021 6.00 hod. bude platit zákaz vycházení.
  • Uzavření obchodů v obchodních centrech (pravděpodobně nad 2000 m2 plochy) s výjimkou potravin, lékáren, trafik a knihkupectví. Uzavření se netýká obchodních domů s nábytkem.
  • Pro všechny osoby přijíždějící do Polska prostředky hromadné přepravy osob bude platit 10-ti denní domácí karanténa.
  • Sportoviště v celé zemi budou otevřena pouze pro profesionální sportovce.

Od 28. prosince 2020 do 17. ledna 2021 se na osoby překračující Polskou hranici (včetně vnitřních unijních hranic, tj. i pozemních hranic s ČR, SR, SRN, Litvou) vztahuje povinná karanténa v délce 10 dnů počínaje dnem následujícím po překročení státní hranice Polské republiky, a to pokud do Polska přicestují:

1) letecky (ve smyslu čl. 2 bod 1 zákona ze dne 3. července 2002 - Letecké právo (věstník zákonů z roku 2020, položka 1970));

2) železniční dopravou;

3) motorovým vozidlem, pokud je tento:

a) prostředkem hromadné veřejné dopravy (ve smyslu čl. 4 s 1 bod 14 zákona ze dne 16. prosince 2010 o veřejné hromadné dopravě (věstník zákonů z roku 2020, položka 1944)),

b) určeným k přepravě více než 9 osob včetně řidiče,

c) používaným k provádění mezinárodní silniční dopravy nebo neziskové mezinárodní silniční dopravy nebo mezinárodní regulované dopravy nebo mezinárodní kombinované dopravy (ve smyslu čl. 4

body 2, 6, 7 a 14 zákona ze dne 6. září 2001 o silniční dopravě (věstník zákonů z roku 2019, položka 2140 a z roku 2020, položky 875 a 1087)),

d) určeným v mezinárodní obchodní silniční dopravě cestujících k přepravě více než 7 a nejvýše 9 cestujících včetně řidiče.

Bližší informace vč. souvisejících výjimek můžete nalézt pod následujícím odkazem https://www.mzv.cz/warsaw/cz/zpravy_a_udalosti/p_o_z_o_r_od_28_prosince_2020_do_17_1.html.

 

Tranzit

- v případě překročení vnitřní hranice EU/Schengenu se povinná 10ti denní karanténa nevztahuje na cestující překračující vnitřní hranici Polské republiky osobním vozidlem (vstup i tranzit skrz území).

- v případě překročení vnější hranice EU/Schengenu se povinná 10ti denní karanténa vztahuje na cestující bez ohledu na to, jaký dopravní prostředek použijí (hromadná doprava či osobní vozidlo atd.).

 

Aktuální informace je možné nalézt na webových stránkách Pohraniční stráže PR:

https://strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci

 

3. DOPRAVA:

- v případě přicestování do Polska hromadnou dopravou (tedy letecky, autobusem, vlakem či jiným prostředkem dopravy nad 7 osob) je cestující povinen na území Polska podstoupit povinnou 10ti denní karanténu

- provozovatel hromadné dopravy uvedené výše bude odpovědný za shromáždění informací od každého cestujícího (tzv. karanténní dotazník) a tyto předat místní hygienické stanici (SANEPID), a to vč. místa pro vykonávání povinné karantény

- pokud ji cestující nemá na území PL kde podstoupit (zpravidla v místě překročení jakékoliv hranice PL - ČR, SR, DE, RF, LT, BLR a UK), místo výkonu karanténního opatření určí a zajistí místně odpovědné vojvodství

- karanténní povinnost se nevztahuje na osoby překračující vnitřní hranici Polské republiky osobním vozidlem (vstup i tranzit skrz území)

 

Pozemní tranzit:

- v případě překročení vnitřní hranice EU/Schengenu se povinná 10ti denní karanténa nevztahuje na cestující překračující vnitřní hranici Polské republiky osobním vozidlem (vstup i tranzit skrz území).

- v případě překročení vnější hranice EU/Schengenu se povinná 10ti denní karanténa vztahuje na cestující bez ohledu na to, jaký dopravní prostředek použijí (hromadná doprava či osobní vozidlo atd.).

 

Letecký přílet/tranzit :

- lety Non SchengenSchengen (např. Londýn-Varšava či New York-Varšava)

povinná 10ti denní karanténa (karanténu po příletu nařídí příslušník pohraniční stráže)

- lety Schengen – Schengen (např. Praha-Varšava či Berlín-Varšava)

povinná 10ti denní karanténa (karanténu po příletu uloží zástupce přepravní společnosti)

- lety Schengen – Non Schengen (například tranzit CZ - Varšava - USA) – přestože se může jednat o jeden navazující spoj, dle nových pravidel PL je nutné tento rozdělit:

pokud cestující přiletí z České republiky do Polska, podléhá karanténě (viz druhá pomlčka), zatímco cestující v letadle např. z Varšavy do USA povinné karanténě nepodléhají. Dlouhodoběji pobývající cizinci na území PL odlétající mimo území EU/Schengenu karanténní povinnosti nepodléhají

- lety Non Schengen – Non Schengen (např. New York – tranzit přes Varšavu bez opuštění tranzitního prostoru – Kyjev)

bez povinné 10ti denní karantény

 

Před každou cestou oporučujeme danou otázku konzultovat s leteckým přepravcem, který může disponovat aktuálními informacemi vč. případných dalších souvisejících opatření.

 

4. OPATŘENÍ:

Obecná opatření
- V celém Polsku je stanovena povinnost zakrývání dýchacích cest v uzavřených objektech i na veřejných prostranstvích. Povinnost se netýká dětí do věku 5 let včetně a osob, od nichž nelze povinnost vynutit s ohledem na jejich zdravotní stav.
- na veřejných akcích a při shlukování osob na veřejnosti je omezen počet přítomných osob na 5.
- Osoby starší 70 let mohou vycházet z domova pouze za účelem výkonu pracovních povinností, nákupu nejnutnějšího zboží a potravin a návštěvy kostelů.
- domácí (až 10-denní) karanténa uvalená na všechny osoby žijící ve společné domácnosti s osobou, které byla nařízena domácí karanténa z důvodu zjištění COVID-19.
- povinnost mít v obchodech nasazené rukavice, nebo užít dezinfekci rukou

Zákaz ubytovávání je stále v platnosti s následujícími výjimkami:

  • ubytování při služebních cestách
  • pro sportovce během výcvikových táborů a sportovních soutěží,
  • pro lékaře, pro které je ubytování nezbytné z pracovních důvodů nebo kvůli karanténě.
  • zvláštní případy pacientů a jejich pečovatelů (např. onkologičtí pacienti, pacienti s dialýzou a děti v péči dospělých).
  • povolen je také provoz ubytoven pro zaměstnance.



Vzdělávání/kultura/sport

- kompletní uzavření ZŠ (od pondělí 9.11. do 29.11. pro 1-3. třídy, pro 4-8 třídy již v současnosti platí distanční výuka do 29.11.).
- distanční výuka rovněž na středních a vysokých školách.
- od 8:00 do 16:00 se osoby mladší 16 let mohou pohybovat na veřejnosti pouze v doprovodu dospělé osoby.
- zákaz všech kulturních akcí a uzavření všech kulturních institucí (od soboty 7.11. do 29.11.)
- sportovní akce bez účasti veřejnosti.
- fungování aquaparků, posiloven a plováren je pozastaveno.
- v kostelech smí být pouze 1 osoba na 15m2 (s platností do 29.11.)

Ekonomika/doprava
- zákaz poskytování hotelových / ubytovacích služeb (s výjimkou služebních cest) (od soboty 7.11. do 29.11.).
- uzavření lázní
- uzavření barů a restaurací. Jídlo a pití je možné objednat pouze s sebou nebo na rozvoz.
- omezení počtu klientů v obchodech (plocha do 100m2 - 1 klient na 10m2, plocha nad 100 m2 - 1 klient na 15m2) (od soboty 7.11. do 29.11.).
- v prostředcích MHD je povoleno obsazení max. poloviny míst k sezení, resp. max. počet cestujících je omezen na 30 % celkové kapacity dopravního prostředku.

 

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

 

Aktuální karanténní a hygienická opatření aplikovaná na osoby, které vstoupí na území Polska, doporučujeme vždy ověřit na stránkách www.gov.pl a www.gis.pl.

 

6. MÍSTA V POLSKU OPRÁVNĚNÁ PROVÁDĚT TESTOVÁNÍ NA COVID-19

Dle webových stránek vládních institucí v PL jsou v každém vojvodství určena speciální místa (laboratoře) oprávněná provádět testy na COVID-19. Jejich seznam je možné nalézt pod následujícím odkazem.

https://www.gov.pl/web/zdrowie/lista-laboratoriow-covid

Potvrzením o absolvování testu se rozumí lékařské potvrzení o tom, že byl proveden test RT-PCR na přítomnost SARS-CoV-2 s negativním výsledkem spolu s potvrzením vydaným příslušnou laboratoří o tom, že byl proveden test RT-PCR na přítomnost SARS-CoV-2 s negativním výsledkem (jedná se tedy o dva různé dokumenty, jeden dokument je potvrzení lékaře a druhý dokument potvrzení laboratoře).

 

Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

 

 

přílohy

Usnesení vlády 443 - 140 KB PDF (Acrobat dokument) 24.4.2020
https://www.mzv.cz/file/3956279/sb0070_2020__usneseni_443__cestovani.pdf

Vzor potvrzení test COVID19 - 21 KB DOCX (FILE_TYPE_DOCX) 18.5.2020
https://www.mzv.cz/file/3956283/VZOR_Lekarske_potvrzeni_o_vysledku_testu_PCR_na_SARS_CoV_2_CZ_EN_UK___20200428.docx

Opstření vlády ČR 2_6_2020 - 89 KB DOCX (FILE_TYPE_DOCX) 3.6.2020
https://www.mzv.cz/file/3983140/opatreni_vlady_CR.docx


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688