ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  30.12.2020 08:44:48

Ranní glosa: Nejvyšší nezaměstnanost za poslední čtyři roky

Závěr roku v ČR poznamenává nejenom třetí lockdown a zastřenost kovidových čísel v důsledku vánočního netestování, ale rychlého zvyšování počtu lidí bez práce.

Na prosinec si firmy už tradičně ponechávají propouštění a tradičně končí i úvazky na dobu určitou, nicméně tentokrát do vývoje silně promlouvá i nepříznivá ekonomická situace. Už na průběžných číslech zveřejňovaných ministerstvem práce je od poloviny měsíce vidět rychlý nárůst počtu nezaměstnaných i míry nezaměstnanosti, která k 28. prosinci dosáhla 4 %. O kolik nahoru ji ještě posunou poslední dny roku je nejisté nejenom vzhledem k dočerpávání dovolených potenciálně nezaměstnaných, ale svoji roli sehrají i omezené úřední hodiny na úřadech práce. Proto přesnější obrázek o vývoji nám nedají ani tak prosincová čísla, ale spíše až ta lednová, která budou zveřejněna na začátku února. V každém případě už nyní je zřejmé, že zde budeme mít nejvyšší nezaměstnanost za poslední čtyři roky.

O pozici ČR jako země s nejnižší nezaměstnaností a současně i nejvyšší poptávkou po práci však prosincová ani lednová čísla nejspíš ČR nepřipraví. Na to je odstup od dalších zemí docela velký ať už se díváme na harmonizovanou nezaměstnanost nebo míru volných pracovních míst. Jak moc se ovšem náskok ČR od ostatních sníží, však jasné vůbec není. Je totiž otázkou, nakolik budou firmy v nejvíce postižených oborech – byť za podpory v rámci všech programů Antivirus – ochotné či dál vůbec schopné vyčkávat na lepší časy, když se jim třeba v oblasti cestovního ruchu rozplývá vidina slušné zimní sezóny. Mimochodem právě tyto programy na podporu zaměstnanosti prozatím představují asi největší balík vládní pomoci podnikatelskému sektoru dosahující ke konci prosince necelých 38 mld. korun. Vzhledem k tomu, že se ani po měsících jednání stále ještě nepodařilo legislativně zakotvit kurzarbeit zůstávající v platnosti až do konce února, může tak dál zbrzdit nárůst nezaměstnanosti. Jak budou jednání v tomto směru úspěšná i na přelomu roku, se teprve ukáže. V každém případě vývoj nezaměstnanosti nemusí být ani v roce 2021 zdaleka tak dramatický jako po světové finanční krizi po roce 2008.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688