mzv.cz (MZv ČR)
Stát  |  30.12.2020 08:11:03

Rok české vědy, školství a inovací v Japonsku

Velvyslanectví České republiky v Tokiu vyhlašuje nadcházející rok 2021Rokem české vědy, školství a inovací v Japonsku“, nebo zkráceně „Rokem českých inovací v Japonsku“, a to v rámci vládní Inovační strategie České republiky 2019-2030 a související značky Czech Republic: The Country For The Future.

Nová strategie a důraz na inovace se projevují v rostoucích investicích do výzkumu a vývoje. V roce 2020 tvoří 2 % HDP, přičemž na rok 2025 je plánováno zvýšit je na 2,5 % a na rok 2030 dokonce na 3 %. To bude v poměru k HDP více, než do výzkumu a vývoje investuje převážná většina jiných rozvinutých zemí. V posledních letech se také významně investovalo do výzkumné a technologické infrastruktury, která je klíčem ke zvýšení atraktivity České republiky pro výzkumné pracovníky z celého světa. Smysl těchto investic potvrzuje i nedávno zveřejněný Global Innovation Index pro rok 2020. V něm se Česká republika umístila se na 24. místě mezi 131 posuzovanými zeměmi, čímž se zařadila do elitní skupiny 25 vůdčích inovátorů.

 

Logo 2021_plná verze

 

Cílem iniciativy „Rok české vědy, školství a inovací v Japonsku“ je proto představit Českou republiku jako zemi úspěšnou v řadě špičkových technologií a v podpoře inovativních malých a středních podniků a zároveň jako zemi, která si uvědomuje, že digitální transformace hospodářství je nezbytným předpokladem pro budoucí prosperitu a hospodářskou konkurenceschopnost.

Velvyslanec ČR v Japonsku pan Martin Tomčo považuje podporu vědecké spolupráce za jednu z priorit moderní diplomacie zejména s ohledem na globální výzvy, jakou je i pandemie COVID-19:

„Mezinárodní spolupráce ve výzkumu a inovacích je nezbytná při řešení naléhavých problémů, které bezprecedentní situace přináší. Japonsko jako jedna z technologicky nejvyspělejších zemí je pro nás přirozeným partnerem. Už teď se daří vědecko-technickou spolupráci úspěšně rozvíjet, o čemž svědčí probíhající projekty, připravované společné výzvy i rostoucí studentská a vědecká mobilita. Doufám, že Rok české vědy, školství a inovací v Japonsku tyto vazby nejen posílí, ale také předvede Českou republiku v Japonsku jako technologicky vyspělou a inovativní zemi, pro kterou je vzdělání prioritou.“

V rámci nadcházejícího roku Velvyslanectví ČR v Tokiu společně s vládními agenturami CzechInvest/CzechTrade a České centrum připravuje a podporuje tematické obchodní, vědecké, školské i kulturní akce, mezi něž budou mj. patřit:

České inovační dny

Innovation Leaders Summit

Mise českých vysokých škol

Technologická mise se zaměřením na umělou inteligenci

Společná výzva V4 + Japonsko k návrhu výzkumných projektů

Tokyo Game Show a doprovodné Czech Game Show in Tokyo

Investiční seminář Advanced Manufacturing

Sympozium Karla Čapka k otázkám sociální robotiky a etiky AI

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688