Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  02.12.2002 12:29:04

Škromach chce minimální mzdu zvýšit o 500 Kč


PRAHA (ČIA) - Na zasedání vlády v pondělí 2. prosince se rozhodne, zda se minimální mzda zvýší na 6,2 tisíce korun. "Původně jsem chtěl navrhnout více," řekl ČIA ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. "Zvažoval jsem buďto jednorázové zvýšení o 700 až 800 korun, nebo dvakrát ročně přidat po pěti stech korunách," řekl. Situace po povodních ale není podle Škromacha pro radikálnější zvýšení příliš vhodná. "Uvidíme, jak se bude situace dále vyvíjet a podle toho pak mohu reagovat", řekl. Minimální mzda se měla dostat na pořad jednání vlády již minulý týden. Škromach se však musel z jednání kabinetu omluvit z důvodu služební cesty. "Chtěl jsem být při projednávání svého návrhu, a tak jsem požádal o jeho přeložení na příští týden," řekl.

V současné době je výše minimální mzdy za každou odpracovanou hodinu 33,90 koruny, což činí za měsíc 5,7 tisíce korun pro zaměstnance odměňovaného měsíční mzdou. Celkem 90 procent této částky získává pracovník , jde-li o první pracovní poměr nebo obdobný pracovní vztah zaměstnance ve věku 18 až 21 let, a to po dobu šesti měsíců ode dne vzniku pracovního poměru nebo obdobného pracovního vztahu. Po úpravě by tak měla částka stoupnout na 5580 korun.

Celkem 80 procent základní částky je vypláceno v případě, jde-li o mladistvého zaměstnance. Po úpravě tedy dostane mladistvý 4960 korun. Dále 75 procent minimální mzdy dostává zaměstnanec, který je poživatelem částečného invalidního důchodu, což je 4650 korun. Na polovinu základní částky má nárok zaměstnanec, který je poživatelem plného invalidního důchodu, nebo mladistvý zaměstnanec, který je plně invalidní a nepobírá plný invalidní důchod, což představuje 3,1 tisíce korun.

Výše minimální mzdy je propočtena pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin. Při jiné délce stanovené týdenní pracovní doby se výše minimální mzdy úměrně upravuje. Škromach věří, že zvýšení minimální mzdy, byť není velké, bude pro některé lidi stimulujícím prvkem k tomu, aby si aktivněji hledali zaměstnání a nežili ze sociálních dávek. "Navíc pro některé lidi v sociálně slabých regionech je i tato částka citelnou pomocí," dodal Škromach.

-rzk-
-ph-,-jh-




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688