Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  24.12.2020 17:20:00

Nejlepší z akciových světů

Stratégové a analytici dovedou být velmi vynalézaví ohledně způsobů, jak posuzovat ceny a valuace akciového trhu. Vedle tradičních poměrů cen akcií k ziskům, či třeba účetním hodnotám vlastního jmění tak můžeme vidět třeba porovnání akciových indexů s cenou zlata, ropy, či kapitalizace trhu k celému produktu. Dnes trochu o jednom takovém vynalézavém grafu a nejlepším světu ze všech akciových světů.

Následující graf porovnává vývoj amerického akciového trhu s vývojem objemu nákladů přepravených po silnici. Korelace je dost slušná, i když ne dokonalá a vidíme to, co v řadě jiných grafů – letošní vývoj akcií se od tohoto měřítka fundamentu (lze-li to tak pojmout) úplně odtrhl:

1

Zdroj: Twitter

Pokud uvážíme, že rally na akciovém trhu byla nemalý čas tažena zejména technologickými tituly, z nichž pár největších nedávno tvořilo více než pětinu kapitalizace celého indexu, může být ona vysoká korelace vlastně překvapivá. Celkový posun ekonomiky a firemního sektoru od tvrdého (výroba, průmysl, náklady...) k měkkému (služby, obrazovky počítačů...) by tuto korelaci měl asi dost trhat. Můžeme spekulovat o tom, že jí na vysokých hodnotách udržuje jeden z oněch technologických přeborníků – Amazon. Ale o to více by zase byla překvapivá ona mezera, či spíše propast rozevírající se letošní rok.

Podobných grafů, kde se „trh odtrhl“ nalezneme více a obvykle bývají vysvětlovány tím, že ceny akcií jsou nyní dány vysokým poměrem cen k ziskům a ten velmi nízkými sazbami. Nic proti, v jádru věci tu podle mne ale hovoříme o tom, jak moc se rýmují vysoké ceny a valuace akcií na straně jedné s budoucí dvojkou „sazby – růst“ (tedy ne pouze sazby). Jde totiž o to, že nízké sazby jsou namístě v prostředí utlumeného (nominálního) růstu, méně pak ale v prostředí ekonomické expanze.

Podle dat Eda Yardeniho by očekávané zisky v indexu SPX měly příští rok meziročně růst o 22 %, v roce 2022 o 16 %. Tedy slušný ziskový boom, zároveň se ale nečeká, že by v dohledné době mělo dojít k růstu sazeb. Příčinou je do značné míry zřejmě i posun ve strategii Fedu, který je podle slov jeho zástupců nyní odhodlán vnímat svůj inflační cíl symetricky. Tedy držet inflaci o něco nad cílem po období, kdy se držela pod cílem.

Pointu toho všeho můžeme shrnout do dvou spojek: „a“ a „nebo“. Běžně jsme spíše zvyklí, že mezi nízkými sazbami a vyšším nacházíme spojku „nebo“. Pro příští rok a možná ještě déle se ale čeká kombinace „a“, která je pro akcie tím nejlepším ze všech světů. K takovému scénáři nejlepších světů konec konců akcie s přestávkami tíhnou už docela dlouho a docela jim to vychází. Tak uvidíme.

A vlastně jsem zapomněl na jednu podstatnou věc, které jsem se věnoval včera – na trhu je také mimořádně velký podíl vysokopovídkových firem (viz Podíl „příběhových“ akcií se blíží roku 2000, ale růst „nyní“ je extrémně vzácný). Tedy firem, jejichž vysoké valuace stojí na vizích a příbězích o tom, co bude za dlouhou řadu let. A pokud někdo třeba věří v dlouhodobý potenciál Tesly, Zoomu, či třeba Chipotle, nemusel by jej vlastně nějaký poměr růstu a sazeb v následujících měsících moc zajímat.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688