muni.cz (Masarykova univerzita)
Studium  |  22.12.2020 13:02:47

Erasmus na MUNI: Navzdory online výuce pořád stojí za to

Erasmus na MUNI: Navzdory online výuce pořád stojí za to

Sedm zahraničních studentů v anketě odpovědělo, jak vypadá jejich podzimní Erasmus v Brně.

Brno

V podzimním semestru přijelo na Masarykovu univerzitu absolvovat svůj zahraniční pobyt přes 200 studentů převážně z Evropy. Přestože výuka probíhala v online režimu a od půlky října Česko přešlo do k výrazným omezením pohybu a služeb, většina z nich se domů nevrátila možná i proto, že epidemická situace a přísná opatření jsou podobná i v jiných zemích. Sedm zahraničních studentů v anketě odpovědělo na to, jak vypadá jejich podzimní Erasmus v Brně.

Lara Fuge z Německa, výměnná studentka na fakultě sociálních studií

I když jsem věděla, že můj Erasmus bude kvůli pandemii omezený, pořád jsem chtěla jet. Pro mě totiž není rozdíl v tom, jestli sedím před počítačem v Česku nebo v Německu. Během jarní online výuky doma jsem ztratila motivaci, takže změnit prostředí a přestěhovat se do Brna mi hodně pomohlo všude okolo byla spousta nových věcí, a i návštěva supermarketu pro mě byla velmi zajímavá, protože tam byla spousta věcí, které jsem nikdy dřív neviděla ani nezkusila.

Co se týče online výuky, nepatřím mezi její fanoušky, ale jednu výhodu samozřejmě má: přednášky můžu poslouchat z postele. Kromě toho ale rozhodně převládají nevýhody. Nemůžete se potkávat s novými lidmi, a také diskuse a výměna názorů neprobíhá na takové úrovni jako při klasické výuce ve třídě. I udržení pozornosti je velmi náročné, pokud výuka trvá delší dobu. Ale rozhodně oceňuju úsilí, které někteří z našich učitelů vkládají do toho, aby online výuka byla zábavná, jak nejvíc to jde.

Jsem moc ráda, že jsem využila příležitosti vyjet na Erasmus a že jsem mohla poznat Brno i českou kulturu. Ale nejlepší věcí na studiu v zahraničí jsou rozhodně moji noví přátelé, jsou to právě oni, kdo dělají Erasmus Erasmem. Mezi naše oblíbené aktivity patří procházka po centru města, kde si vždycky dáváme i kávu. Myslím, že jsme vytvořili velmi skvělou skupinu lidí a že naše přátelství vydrží.

Michele Trupiano z Itálie, výměnný student na právnické fakultě

Už se pomalu blíží konec mých studií a vždycky jsem si chtěl zkusit studovat v zahraničí, takže jsem se rozhodl v podzimním semestru odjet na Erasmus navzdory pandemické situaci. Byla to moje poslední šance a jsem rád, že jsem ji nepromeškal. Svůj pobyt v Brně si užívám, je to sice malé, ale skvělé město a všechno je tu blízko a dá se tu velmi snadno pohybovat.

S online výukou jsem spokojený, hodně se liší od výuky na mé domovské univerzitě. Na MUNI se soustředíme na praktickou stránku výuky, třeba na analyzování rozsudku nebo píšeme práce o praktických případech. Díky tomu si lépe zapamatuju teoretické věci a zároveň je to velmi užitečné k získání nezbytných schopností, které jsou potřeba zejména na konci studií.

Díky svému pobytu v Brně jsem také potkal spoustu zahraničních studentů, což je jedna z nejlepších věcí na Erasmus poznávání nových kultur člověka velmi obohatí. Teď, když se opatření pomalu rozvolňují, se navíc konečně můžeme se zahraničními studenty víc potkávat, chodit po Brně a okolí. Jsem hrozně rád, že jsem svou šanci nepromeškal a až se vrátím domů, budu mít spoustu přátel z celého světa.

Isidora Navarro z Chile, výměnná studentka na pedagogické fakultě

Na studijní pobyt na MUNI jsem přijela už na jaře, chvíli před začátkem pandemie v Evropě. Domů jsem se ale nevrátila, cítila jsem se tu bezpečně a pobyt jsem si protáhla i na podzim.

I přes jarní a podzimní lockdown si svůj pobyt v Brně užívám díky jarnímu Orientačnímu týdnu jsem potkala spoustu zahraničních studentů a dodnes jsme spolu v kontaktu. Díky sociálním sítím je hrozně jednoduché, takže si pořád píšeme a voláme. Také léto v Brně bylo skvělé, toulali jsme se po městě, po parcích a taky jsme často dělali pikniky. Bylo bezvadné trávit svůj čas s tolika lidmi z celého světa.

Také učitelé jsou výborní a vždycky ochotně pomáhají, kdykoliv ji můžeme napsat e-mail nebo se potkat online, za což jsem jim velmi vděčná. Online výuku podle mě zvládají velmi dobře, i když vždycky budu upřednostňovat tu klasickou ve třídách, má větší dynamiku, je zábavnější a člověk se hlavně může potkávat s ostatními.

Navzdory pandemii jsem velmi vděčná za šanci studovat v Evropě. Brno mám moc ráda, je to krásné město se skvělou architekturou a moc mě baví se městem procházet, ať už sama nebo se svou spolubydlící.

Nicole Zoppolat z Itálie, výměnná studentka na fakultě sociálních studií

Můj Erasmus na MUNI je trošku jiný a neobvyklý nejsem totiž v Brně jako většina zahraničních studentů. Kvůli epidemické situaci jsem se rozhodla všechny své kurzy dělat na dálku a jsem velmi vděčná, že mi to univerzita umožnila, protože všechny kurzy jsou velmi zajímavé a pokrývají témata, která mě zajímají.

Na MUNI mám zapsaných celkem pět kurzů, a kromě toho taky jeden na mé domovské škole Sapienza University of Rome. A aby byl můj Erasmus ještě víc neobvyklý, nejsem momentálně v Itálii, ale na Floridě, kde žije část mé rodiny. Naštěstí jsem schopná navzdory časovým zónám zvládat jednotlivé přednášky i úkoly.

Něco takového by v běžné výuce nebylo možné a je to docela zajímavý zážitek, být v USA a zároveň navštěvovat kurzy ze dvou evropských univerzit. Ale samozřejmě bych raději seděla v klasické třídě, podle mě totiž online výuka nemůže nikdy vynahradit interakci mezi spolužáky a učitele stejně jako diskusi a výměnu názorů.

Mrzí mě, že jsem neměla šanci poznat Brno, ale naštěstí už jsem byla na Erasmu v Bulharsku a Polsku, takže to není žádná tragédie. Ale slíbila jsem si, že jakmile se situace zlepší, pojedu se do Brna i na MUNI podívat.

Muhamet Konushevci z Kosova, výměnný student na fakultě informatiky

Vždycky jsem chtěl aspoň chvíli studovat v zahraničí, takže jsem na podzim odjel do Brna i navzdory pandemii. Doufal jsem, že se podívám na zajímavá místa v Česku a okolních státech, ale situace je prostě taková, jaká je. I když podzimní měsíce byly náročné, nakonec byly lepší, než jsem čekal.

Nejtěžší na celé situaci je, že se člověk nemůže potkávat s ostatními lidmi a poznávat zahraniční studenty z celého světa, na což jsem se těšil ze všeho nejvíc a byl to jeden z hlavních důvodů, proč jsem chtěl na Erasmus. Během svého studia na MUNI jsem bohužel moc nových lidí nepotkal, ale v současné situaci to vlastně není úplně na škodu.

Většinu svého času trávím poznáváním nejrůznějších míst v Brně, kterých je tu opravdu hodně. Někdy ale prostě jen zůstávám na kolejích a sleduju filmy nebo studuju. Online výuka jde celkem dobře a kvalita je mnohem lepší, než jsem čekal. Ale samozřejmě bych radši chodil do školy mně osobně by to velmi pomohlo s učením a zapamatování si všech nových věcí, které probíráme v hodinách.

Ines Monteiro z Portugalska, výměnná studentka na fakultě sportovních studií

Jeden z hlavních důvodů, proč jsem vždycky chtěla na Erasmus, bylo potkat lidi z celého světa, a jsem moc ráda, že se mi to teď podařilo i vzhledem k současné světové situaci.

Zatím jsem potkala studenty z 21 zemí včetně Brazílie, Indonésie, Itálie, Iráku, Chile, Rakouska a řady dalších. Spoustu z nic jsem poznala díky jazykovým kurzům, které pořádá studentský klub Erasmus Student Network. Zapsala jsem se na online lekce francouzštiny a indonéštiny a je to velmi zajímavé. Před zavedením přísných opatření jsme také pořádali společné večeře se zahraničními studenty, kde jsme díky různým jídlům mohli nahlédnout do zvyků a tradicí jednotlivých zemí.

Online výuka není jednoduchá, ale naši učitelé nás podporují a snaží se, abychom zůstávali pořád aktivní, a tak nám dávají praktické úkoly, třeba jít se proběhnout ven, projít se okolo města nebo vyrazit někam za do přírody. Sama se snažím hodně sportovat hlavně venku a občas si jdu zaběhat i se zahraničními studenty.

První měsíce mého Erasmu utekly velmi rychle a jsem šťastná, že jsem si vyzkoušela, jaké to je vyjít ze své komfortní zóny a zkusit si žít v jiné zemi, s odlišným jazykem i měnou. Naučila jsem se spoustu nových věcí a potkala lidi ze všech koutů světa a nemůžu se dočkat, až je pojedu navštívit do jejich rodných zemí, jakmile to bude možné.

Tobias Heil z Německa, výměnný student na filozofické fakultě

Dlouhé měsíce jsem nevěděl, jestli budu na Erasmus do Brna vůbec moct odjet. Když jsem konečně v létě zjistil, že můžu studovat zahraničí, musel jsem to risknout a jet Erasmus je tak obrovská příležitost, že jsem ji nemohl navzdory pandemii propásnout.

S online výukou jsem neměl problém, chtěl jsem hlavně poznat českou kulturu a procvičovat si jazyk. A přestože pro mě byl lockdown velmi náročný a vzal mi spoustu energie, Brno jsem si zamiloval. Ulice, kavárny a celkově atmosféra města byly jedny z hlavních důvodů, proč jsem původně chtěl studovat právě tady.

Online výuka jde vcelku dobře, překvapilo mě, jak dobře se s tím vyučující poprali. Ale samozřejmě všechny kurzy, které jsou založené na diskusi mezi studenty, hodně trpí. Sociální izolace je taky velmi náročná a bohužel se mi nepodařilo potkat moc nových lidí, ale to bude zřejmě i mou introvertní povahou.

Studijní pobyt na MUNI jsem si prodloužil až do jara hlavně kvůli diplomové práci, kterou budu v průběhu jarního semestru psát, zaměřovat se bude na českou historii. S tématem mi už teď pomáhá jeden z vyučujících a dal mi spoustu skvělých rad a bude mi dál pomáhat. Jsem za tuhle příležitost i jeho obrovskou pomoc velmi vděčný.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688