Markéta Kadeřábková (OrangeAcademy)
Finanční rady  |  23.12.2020 19:23:29

OBZP a zdravotní pojištění v roce 2020: Víte, kolik si připlatíte?

Zvýšení minimální mzdy s sebou přináší i vyšší odvody plateb za zdravotní pojištění osob bez zdanitelných příjmů (OBZP). Přečtěte si, kolik si v roce 2021 připlatíte.


Pro koho je růst minimální mzdy výhodný a pro koho ne?

Jak již bývá zvykem, i v roce 2021 dojde k navýšení minimální mzdy. Tento krok vlády je však výhodný pro nízkopříjmové skupiny obyvatel, kterým je tato mzda vyplácena. Nicméně pro zaměstnavatele těchto skupin i tzv. osoby bez zdanitelným příjmů (OBZP) nikoliv.


Zaměstnavatelé musejí původní mzdy o požadovanou částku navýšit i přestože pro firmy neroste jejich hodnota. Pro osoby bez zdanitelných příjmů je pak minimální mzda vyměřovacím základem pro odvody zdravotního pojištění.


Kdo je OBZP?

OBZP je dle zákona osoba, která si musí platit zdravotní pojištění ve stanovené výši sama. Neodvádí ho za ni stát ani zaměstnavatel. Tato osoba zároveň nepodniká. Může se jednat o:

  • nezaměstnané, neevidované na úřadě práce,

  • studenty, kteří studují na škole, jež nebyla MŠMT označena jako soustavná příprava na budoucí povolání nebo jsou starší 26 let (mimo doktorandy),

  • absolventy, kteří ihned po ukončení studia nenastoupí do zaměstnání nebo nezačnou podnikat,

  • pojištěnce, jejichž příjmy nepodléhají zdanění (např. z dohody o provedení práce do 10 000 Kč či o pracovní činnosti do 3 000 Kč za měsíc),

  • pojištěnce, jejichž příjmy jsou zdaňovány pouze dle § 8, 9 nebo 10,

  • ženy či muže v domácnosti, za které neplatí pojištění stát – nepečují celodenně osobně a řádně alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let, nepobírají žádný důchod z důchodového pojištění, ani nejsou v evidenci úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání.

     

Abyste se stali osobou bez zdanitelných příjmů, musíte patřit do některé z výše uváděných skupin alespoň po jeden celý kalendářní měsíc.


O kolik si jako OBZP připlatíte?

Minimální mzda vzroste od 1. 1. 2021 ze 14 600 Kč na 15 200 Kč. Vyměřovacím základem pro odvod zdravotního pojištění je 13,5 % z této mzdy. Od nového roku tak dojde ke zvýšení z původních 1 971 Kč na 2 052 Kč. Připlatíte si tedy navíc 81 Kč.


Pokud mezi OBZP patříte nebo mezi ně budete patřit, první navýšenou platbu můžete zaplatit již 1. ledna, maximálně však do do 8. dne měsíce následujícího, tedy do 8. února 2021. Doporučujeme však nenechávat platbu na poslední den.


Pozor! Nové OBZP se musejí k placení pojištění nejprve přihlásit. Lhůta činí 8 dní od vzniku této povinnosti. Za její nedodržení můžete od pojišťovny dostat pokutu až ve výši 10 000 Kč. 


Zdroj: vzp.cz, mesec.cz


Markéta Kadeřábková

Psaní textů se věnuje již od dob studií na vysoké škole, kdy začala v roce 2015 psát do lifestylového magazínu. První pracovní zkušenosti získala v digitálních agenturách, v nichž pronikla do světa online marketingu, získala dovednosti v oblasti SEO a linkbuildingu. V roce 2019 se stala redaktorkou ve společnosti Orange Academy s.r.o. a od té doby pravidelně přispívá na firemním blogu. Oblasti jejího zájmu jsou personalistika, daně a rekvalifikační kurzy účetnictví.



Orange Academy

Orange Academy s.r.o. poskytuje jazykové a rekvalifikační kurzy pro jednotlivce i firmy. Školí přední české společnosti, jako jsou ČEZ, RegioJet, RWE a má tisíce spokojených individuálních klientů. Akreditované formy vzdělání pořádá po celé České Republice. Od roku 1990 má více než 20 000 absolventů ve 34 městech. Zaměřuje se na kurzy účetnictví, mzdové účetnictví, personalistiku, daně a online marketing. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688