AČSS (AČSS)
Stavební spoření  |  22.12.2020 18:00:25

Závěr roku 2020 se blíží. Jak získat plnou státní podporu u stavebka?

Letos už vám zbývá posledních pár dnů pro získání až dvoutisícové státní podpory ke stavebnímu spoření. Proto je právě nyní nejvyšší čas zkontrolovat si stav svého konta a případně vložit potřebnou částku. Poslední dny roku můžete též využít k založení nového stavebního spoření a získání státní podpory za rok 2020. Asociace českých stavebních spořitelen přináší shrnutí termínů jednotlivých stavebních spořitelen pro závěr roku, abyste vše v klidu stihli.

 

Poslední dny roku je dobré využít nejen k oslavám, ale i ke kontrole všech potřebných finančních náležitostí a souvisejících termínů. To platí zejména pro stavební spoření. Státní podporu získáte i v případě, že si stavebko uzavřete až v úplném závěru roku. Konečná výše příspěvku od státu se totiž vypočítává jako 10 % z ročních uspořených vkladů, které musí být zaevidovány nejpozději k silvestrovské půlnoci,“ vysvětluje Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen. 

Abyste získali maximální státní podporu, musíte za daný rok vložit na účet stavebního spoření minimálně 20 000 korun. Do sumy můžete započítat i připsané úroky, což představuje zejména v dalších letech spoření významnou částku, ale také nesmíte zapomenout odečíst servisní poplatky. „Případná ztráta při hrubších počtech bude relativně malá, ale není důvod, proč nečerpat ke svému stavebku plnou státní podporu,“ doplňuje Jiří Šedivý.

 

Mám stavebko, ale scházejí mi na něm peníze pro získání plné státní podpory: 

Z účtu pošlete peníze ideálně nejpozději v pondělí 28. prosince. Jelikož je posledním pracovním dnem čtvrtek, můžete do některých spořitelen peníze vložit dokonce ještě na Silvestra. Jejich centrály budou mít minimálně dopoledne otevřeno, stejně jako pobočky bank patřících do stejné finanční skupiny. Až do zavírací hodiny tedy mohou lidé využít možnosti hotovostního vkladu na přepážce nebo vkladomatem.

Při využití online plateb se však většinou vyhnete zbytečným poplatkům a zároveň v současné situaci nemusíte vycházet ze svého domova. Vždy je však dobré si u jednotlivých provozovatelů ověřit konkrétní lhůty.

Stavebko ještě nemám, ale chci získat plnou státní podporu za letošní rok: 

Stavební spoření nabízí kombinaci solidního úročení a státní podpory – díky tomu dosahuje průměrné roční zhodnocení více než 3 %. Uzavřením stavebka si také zajistíte možnost získání úvěru. Stavebko můžete samozřejmě uzavřít prakticky kdykoliv, ovšem pro přiznání podpory za letošek je opět nutné, aby se peníze dostaly na účet nejpozději do silvestrovské půlnoci. U vybraných spořitelen nemusíte ani osobně chodit na pobočku a můžete si spoření zřídit online. 
 
A jaké jsou termíny u jednotlivých stavebních spořitelen? 

Českomoravská stavební spořitelna
Smlouvu je možné na příslušných pobočkách spořitelny uzavřít i poslední den v roce. Lze to provést on-line nebo v síti obchodních zástupců. Převod prostředků můžete vyřídit v řádu minut, je však vhodné důkladně prostudovat pravidla své banky a raději poslat platbu alespoň dva dny předem. Vložit hotovost lze také na přepážkách banky či pošty, klientům to ale kvůli zpoplatnění spořitelna nedoporučuje. 

Stavebko lze založit nejpozději 31. prosince do 12 hodin doručením smlouvy na pražskou centrálu Buřinky a převodem potřebného vkladu. Stavební spoření je možné vyřídit též online. Při elektronické platbě je poslední možný čas předání platebního příkazu čtvrtek 31. prosince do 12 hodin. U zrychleného příkazu České spořitelny je možné předat příkaz až do 14 hodin. Hotovostní vklad na pokladně spořitelny lze vložit nejpozději do pravého poledne 31. prosince. Nejzazší termín pro uskutečnění platby je prostřednictvím vkladového bankomatu, který lze využít ještě posledního prosince hodinu před půlnocí.

Sjednání smlouvy o stavebním spoření s poradcem využívajícím biometrický podpis je možné ještě 31. prosince. Uzavření smlouvy online v aplikaci a internetovém bankovnictví KB je možné až do půlnoci 29. prosince. Při využití samoobslužného boxu je nejzazší termín 29. prosince se splatností nejpozději 31. prosince. Vklady hotovosti na pokladně Komerční banky je třeba provést nejpozději ve středu 30. prosince 2020 do konce pracovní doby dané pobočky. Expresní vklady můžete provést ještě ve čtvrtek 31. prosince 2020 do 12:30 hodin na přepážce pobočky KB jako super expresní vklad. 

Smlouvu je možné uzavřít prakticky až do konce roku (online ideálně do 18. 12. kvůli procesu zpracování). Klient by si měl pro jistotu ověřit, zda jeho banka ještě akceptuje příkazy s datem splatnosti 28. 12. 2020. Platby v hotovosti na pokladnách v pražském ústředí Raiffeisen stavební spořitelny jsou možné nejpozději do 31. 12. 2020 do 12 hodin.

Termín odeslání se odvíjí od garantovaných termínů převodu z konkrétní banky. Jinými slovy záleží, zda mají obě banky (odchozí platba, příchozí platba) režim tzv. okamžitých plateb, nebo ne. MONETA Money Bank okamžité platby umožňuje. Klienti by si tedy měli ohlídat, zda banka, z níž platbu odesílají, okamžité platby podporuje také. Uzavřít smlouvu lze ještě 31. prosince 2020.

Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) si klade za cíl společně se svými členy vytvářet spolehlivý, funkční a stabilní systém stavebního spoření a také upevňovat důvěru v tento produkt. Důraz klade na vytváření příznivých podmínek pro řešení bytových potřeb lidí žijících v České republice.
Asociace českých stavebních spořitelen vznikla v roce 2000 a v současnosti sdružuje všech pět stavebních spořitelen (Českomoravská stavební spořitelna, a. s., Stavební spořitelna České spořitelny, a. s., Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s., Raiffeisen stavební spořitelna a.s. a Wüstenrot – stavební spořitelna a.s.). AČSS udržuje kontakty s partnerskými organizacemi v Evropě a podílí se stejně jako všichni její členové na činnosti Evropského sdružení stavebních spořitelen.

Více informací na: www.acss.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688