Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  22.12.2020 17:41:08

Kdy jsou dluhopisy překážkou akciovému býku?

Robert Shiller rád hovoří o tom, jak různé příběhy, které kolují ve společnosti, ovlivňují vývoj na trzích a v celé ekonomice. Pokud mohu soudit, tak dominantním příběhem posledních týdnů je pár těžších zimních týdnů, či měsíců a pak prudké „vakcínové“ zlepšení. Pokud by k tomu došlo, budou akcie dříve či později pravděpodobně řešit růst výnosů vládních obligací. Jak by to asi tak mohlo dopadnout?

Výnosy vládních dluhopisů obvykle rostou ve chvíli, kdy se ekonomický výhled lepší a naopak klesají, když se očekávání horší. V takové době si totiž investoři více cení bezpečí, neobávají se tolik inflace a kupují obligace, jejichž ceny rostou a výnosy tudíž jdou dolů. Silnější ekonomika naopak zvyšuje inflační rizika a nevyvolává takovou touhu po investičním bezpečí. Ceny obligací jdou dolů, výnosy nahoru.

Takže pokud by nastal onen scénář popsaný v úvodu, dal by se čekat růst výnosů vládních obligací a na první pohled bychom v duchu uvedeného možná čekali, že akcie by se z něj radovaly. Věštil by totiž lepší ekonomické podmínky. Jenže výnosy obligací mají ještě jednu cestu, jak ovlivní dění na akciovém trhu – jsou součástí diskontní sazby a zde jejich růst působí na akcie negativně. Vezměme si pro pochopení celé mechaniky jednoduchý příklad:

Očekává se, že akcie společnosti vyrábějící trpaslíky bude vyplácet dividendu ve výši 10 USD, bezrizikové výnosy jsou na 1 % a riziková prémie této akcie na 9 %, takže celková požadovaná návratnost dosahuje 10 %. Hodnota takové akcie je 10 USD děleno 10 %, tedy 100 USD. Nyní si představme, že se náhle zlepší dlouhodobý ekonomický výhled a dividendová očekávání se zvýší na 11 USD ročně, protože jak známo, poptávka po trpaslících je značně citlivá na vývoj příjmů. Pokud by se nic jiného nezměnilo, hodnota akcie bude nyní 110 USD (11 USD děleno 10 %).

Jenže na silnější ekonomický výhled zareagují i dluhopisoví investoři, prodávají obligace a jejich výnos se zvedne z 1 % na 2,5 %. Pokud se nezmění riziková prémie, bude pak požadovaná návratnost na 11,5 %. A hodnota akcie klesne z 100 USD na 96 USD (11 USD děleno 11,5 %). Jednoduše řečeno proto, že očekávané dividendy sice vzrostou, ale požadovaná návratnost se zvýší tak, že tento růst více než eliminuje. Pokud bychom ještě hýbali rizikovou prémií, vymyslíme ještě více scénářů a kombinací.

Pointa výše uvedeného je v tom, že vývoj na dluhopisovém trhu může vážně podkopat dopad pozitivních překvapení na hodnoty akcií. Ale funguje to i opačně, což dobře víme z vývoje po roce 2008 – ten byl na akciích do značné míry dán tím, že ekonomika byla sice v útlumu, ale to více než eliminovaly nízké sazby a výnosy obligací. Přesun k trochu konkrétnějšímu závěru dnešní úvahy mi pak umožní nový graf od Goldman Sachs, který ukazuje, jak akcie v daném měsíci od roku 1965 zareagovaly na změnu výnosů vládních obligací (změna v daném měsíci relativně k úrovni posledních tří let):

akcie dluhopisy s&p500 sazby

Podle grafu tedy akcie reagují pozitivně nejsilněji na výnosy klesající, tolik jim nevadí ani mírnější růst výnosů, ale vyloženě nemají rády prudký růst výnosů.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.10.2020Americké dluhopisy: Otáčí se trend, nebo jen býk zabrzdil? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
19.12.2017Yardeni: Co bude dál živit akciového býka? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688