mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  22.12.2020 10:13:00

Podmínky cestování v souvislosti s pandemií covid 19 pro cestování do Saúdské Arábie, Bahrajnu, Ománu a Jemenu - aktuálně země Zálivu omezují vstup i výstup v souvislosti s novou mutací koronaviru ve světě

Podmínky v souvislosti s pandemií covid 19 pro cestování do Saúdské Arábie, Bahrajnu, Ománu a Jemenu - aktuálně země Zálivu omezují vstup i výstup v souvislosti s novou mutací koronaviru ve světě

22.12.2020 / 09:45 | Aktualizováno: 22.12.2020 / 10:13

V návaznosti na usnesení vlády ČR ze dne 23.4.2020 o ukončení platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR informujeme o podmínkách vstupu na území Saúdské Arábie, Bahrajnu, Ománu a Jemenu. Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje cestovat do těchto zemí jen v nezbytně nutných případech. Do Jemenu MZV cestovat nedoporučuje.

Ke sdělování aktuálních podmínek vstupu a pobytu na území cizího státu je příslušný zastupitelský úřad daného státu. Následující informace jsou určeny k základní orientaci.

VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

1. Podrobné aktuální informace o podmínkách vycestování z ČR naleznete na webu mzv.cz nebo mvcr.cz

SAÚDSKÁ ARÁBIE:

2. VSTUP NA ÚZEMÍ:

Saúdská Arábie dočasně pozastavila všechny mezinárodní lety od 00.00 21.12.2020 na týden s možností prodloužení o týden a uzavřela pozemní i mořské hranice v reakci na novou mutaci koronaviru.

Podle saúdských úřadů je stále možné opustit zemi po zemi, např. přes Bahrajn. Cestující ze Saúdské Arábie musí při vstupu do Bahrajnu předložit negativní test PCR ze Saúdské Arábie (uznaný ministerstvem zdravotnictví a ne starší než 72 hodin), nebo mohou být testováni při příjezdu. Víza při příjezdu se vydávají na hraničním přechodu mezi Saúdskou Arábií a Bahrajnem. (Upozornění: Bahrajnské předpisy pro vstup se mohou kdykoli změnit, aniž by o tom bylo naše velvyslanectví ).

Všechny osoby, které přicestovaly do KSA z Evropy či země, kde byl potvrzena nová mutaci viru po 8.12.2020, musí se 2 týdny sebeizolovat. Všechny osoby, které pobývaly v těchto zemích v posledních 3 měsících, i tranzitem, se musí opětovně podrobit PCR testu na covid 19.

3. DOPRAVA A TRANZIT:

Dne 1.12.2020 saúdské úřady oznámily, že mezinárodní letecká doprava bude i nadále pozastavena a nedojde k jejímu obnovení do 1.1.2021. Stejně tak zústávají uzavřeny pozemní hranice, tranzit přes území KSA není možný. Vnitrostátní letecká doprava a vnitrostátní pozemní doprava je obnovena od 31.5.2020. Mezinárodní letecká přeprava z/do království podléhá schávování příslušných úřadů a všechny lety jsou provozovány jako speciální.

4. OPATŘENÍ:

Od 21. 6. 2020 došlo ke zrušení zákazu vycházení v celém království a k obnovení doposud zakázaných činností neumožňující "social-distancing" (fitness centra, kadeřnické salony ap.) Nošení roušky na veřejnosti je povinné pod pokutou 1000 SAR. Stále je nutné dodržovat na veřejnosti odstup a vystříhat se slučování 50 a více lidí při veřejných akcích (svatby, pohřby ap.), neboť porušení těchto doporučení a zákazů bude pokutováno dle sazebníku, který zveřejnilo Ministerstvo vnitra dne 7. 5. 2020. Ministerstvo apeluje na občany i cizince, aby dodržovali uvedená nařízení a pomohli tak zabránit šíření koronavirové nákazy.

V případě, že skončí platnost exit/re-entery víza, je třeba se obrátit na zaměstnavatele/sponzora, aby vízum prodloužit prostřednictvím platformy www.absher.sa. V případě, že skončila platnost pobytového povolení (iqamy) během pobytu v ČR, kontaktujte Velvyslanectví SAU v Praze.

Pro nejaktuálnější informace o opatřeních a cestování do Saúdské Arábie, doporučujeme kontaktovat Velvyslanectví Saúdské Arábie v Praze: e-mail resac@saudiembassy.cz, telefon 257 316 606.

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

https://visa.visitsaudi.com (Portál e-visa)

www.moi.gov.sa (Ministerstvo vnitra SAU)

www.moh.gov.sa (Ministerstvo zdravotnictví)

www.spa.gov.sa (Saúdská tisková agentura)

 

BAHRAJNSKÉ KRÁLOVSTVÍ

2. VSTUP NA ÚZEMÍ:

Od 4.9.2020 Bahrajn rozšířil okruh osob, které mohou vstoupit na jeho území, čeští občané mohou opět získat vízum a vstoupit do země. Do země mohou dále vstoupit občané Bahrajnu a cizinci s dlouhodobým pobytem na Bahrajnu, občané Zálivu (GCC), kteří nepodléhají vízové povinnosti, držitelé planých eVisa, diplomaté, vojenský personál, posídky letadel, držitelé zvláštních, služebných a OSN pasů.

Vízum doporučujeme zajistit již před cestou na portálu Ministerstva vnitra Bahrajnu www.evisa.gov.bh, kde naleznete i další potřebné informace. Do země je možné vstoupit jen letecky. Most spojující Bahrajn a Saúdskou Arábii je pro běžný pohyb osob stále uzavřen.

Osoby vstupující na Bahrajn musí povinně, na vlastní náklady 60 BHD, podstoupit po příletu test na covid 19, test je možné zaplatit i prostřednictvím oficiální mobilní aplikace "BeAwareBahrain". Bahrajnské úřady doporučují test zaplatit již před odletem prostřednictvím této aplikace. Tranzitní cestující nepodléhají testování. Je nařízena 10 denní karanténa po příjezdu, resp. do negativního výsledku testu. Cizinci pobývající na Bahrajnu více než 10 dní, musí desátý den podstoupit další test. Více informací na webové stránce Letiště v Manámě http://www.bahrainairport.com/ar/reach-us-anytime/15-before-you-fly-arabic/1460-bia-against-covid-19.html

3. DOPRAVA A TRANZIT:

Letiště v Manámě funguje v omezeném provozu a je otevřeno pro letecký tranzit, lety do Evropy mohou být i nadále rušeny/přesouvány na pozdější termín, daný odlet je proto nutné ověřit přímo u letecké společnosti.

4. OPATŘENÍ:

Dle dostupných informací veřejná hromadná doprava na Bahrajnu funguje s dočasným omezením. Taxi služby jsou poskytovány standardně. Je zakázáno shromažďování více než 5 ti osob. Začátek školního roku byl ohlášen na 16. 9. 2020 s distanční výukou. Nošení roušky na veřejnosti je povinné pod pokutou 5 BHD.

Nejaktuálnější informace o vstupu do země či opatřeních souvisejících s koronavirem, lze získat na Velvyslanectví Bahrajnu v Berlíně.

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

http://www.interior.gov.bh/en (Ministerstvo vnitra BHR)

www.moh.gov.bh (Ministerstvo zdravotnictví BHR)

www.bna.bh/en (Bahrajnská tisková agentura)

 

SULTANÁT OMÁN

2. VSTUP NA ÚZEMÍ:

Omán dočasně pozastavil všechny mezinárodní lety od 01.00 hod 22.12.2020 na týden s možností prodloužení dle aktuální epidemiologické stiuace a uzavřel pozemní i mořské hranice v reakci na novou mutaci koronaviru.

3. DOPRAVA A TRANZIT:

Tranzitní a další cestování v regionu není v současnosti možné s ohledem na preventivními opatřeními COVID-19 a uzavření hranice.

4. OPATŘENÍ

Od 1.12.2020 platí nová pravidla při rozvolňování opatření: mohou se konat svatby až do 50 osob, jsou znovuotevřeny kinosály, bowlingová centra, parky, pláže, turistické resorty, kosmetické salóny a sportovní kluby, rehabilitační centra, jesle a školky, jsou povoleny výstavy a konference, otevřeny tzv. Food Courty v obchodních domech (pouze s 50% kapacitou), maloobchody, tržiště, dětské koutky a zábavní centra. Povolen je vstup dětí mladších 12 let do obchodů, povoleny jsou sportovní aktivity bez publika, otevírají se turistická místa - muzea, pevnosti, hrady a zámky. Stále platí zákaz shromažďování.

Je ntné dodržovat hygienická opatření, odstup a na veřejnosti je povinné nosit roušku.

Začátek školní docházky 2020 byl oznámen na 1.11.2020 s hybridní formou výuky.

Pro aktuální doporučení sledujte oficiální twitterový účet Ministerstva zdravotnictví Ománu.

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Pro více informací o přijatých opatřeních doporučujeme kontaktovat ministerstvo zdravotnictví v Ománu na +968 2444 1999 mezinárodní letiště v Maskatu +968 2435 1234 nebo Ománskou královskou policii na e-mailu : info@rop.gov.om. Případně sledovat twittrový účet ománského leteckého úřadu PACA a společnosti Oman Airpors https://www.omanairports.co.om/news/update-on-travel-restrictions-related-to-covid-19/

 

JEMEN

2. VSTUP NA ÚZEMÍ JEMENU

MZV ČR zásadně nedoporučuje občanům ČR cestovat do Jemenské republiky a případné české občany přítomné v Jemenu vyzývá k opuštění země. https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/jemen_varovani_pred_cestami_2.html

3. DOPRAVA A TRANZIT:

Do odvolání uzavřeny pozemní, vzdušné i mořské hranice a přerušena veškerá letecká i lodní přeprava z/do Jemenu. Umožněny jsou pouze humanitární lety a humanitární dodávky po moři.

4. OPATŘENÍ

Úřady po celé zemi vyhlásily různé stupně opatření vč. zákazu vycházení, omezení pohybu, uzavření obchodů, omezení shromažďování. Přijímaná opatření se mohou velmi rychle měnit. V některých oblastech jsou

Některé oblasti mají určené karanténní tábory. Ty se mohou lišit jak kvalitou, tak přístupem k lékařským zařízením. Zdravotnická zařízení, zejména ta vzdálená od hlavních měst, jsou nedostatečně vybavená. V Mukalle, Sanaa, Adenu a Taizu jsou čtyři testovací zařízení.

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Pro více informací kontaktujte Velvyslanectví Jemenu v Praze

 

MZV na webu i nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě. Upozorňujeme, že výše uvedená opatření se mohou kdykoliv změnit, stejně tak se mohou změnit platná dopravní omezení v rámci tranzitních zemí.

Více článek na webové stránce MZV https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/omezeni_dopravy_koronavirus.html

MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688