Export (export.cz)
Export  |  21.12.2020 18:09:03

Zahraniční obchod v roce 2021 – velké naděje i nejistota

Rok 2020 byl významně poznamenán stále probíhající pandemií covid-19. Ta se negativně promítla jak do nejprudšího hospodářského poklesu globální ekonomiky od 2. světové války, tak do výrazného poklesu mezinárodního obchodu, který však nebyl tak hluboký jako v roce 2009. Podle prognózy Světové obchodní organizace by měl objem mezinárodního obchodu se zbožím v roce 2020 poklesnout o 9,2 % a se službami dokonce o 27 %.

Ilustrace: Shutterstock

Ačkoliv byla v případě pandemie nejprve zasažena Asie, a to především Čína, nejprudší pokles obratu zahraničního obchodu zaznamenala Evropa a Severní Amerika. Přestože se vyhlídky směrem na rok 2021 jednoznačně zlepšují, nejistota stále přetrvává a není příliš pravděpodobné, že globální obchod dokáže plně dohnat ztráty z roku předchozího.

Negativní dopady pandemie se nepřekvapivě promítly i do výsledků českého zahraničního obchodu. Především období od března do května 2020 bylo významně ovlivněno vládními karanténními opatřeními a nucenými podnikovými odstávkami. Došlo k narušení výrobních dodavatelských řetězců a k oslabení zahraniční poptávky. Přerušení produkce mělo zásadní dopad na páteřní zpracovatelský průmysl a nejvíce na automobilový sektor. S výjimkou výroby počítačů došlo k silnému propadu produkce ve všech důležitých odvětvích výrobního sektoru. V souhrnu ve 2. čtvrtletí export celkově poklesl meziročně o 23,4 % a import o 18,2 %. To se samozřejmě odrazilo i do velmi negativního příspěvku zahraničního obchodu do výkonu české ekonomiky ve 2. čtvrtletí.

SILNÉ OŽIVENÍ

Druhá polovina roku 2020 byla pro změnu z pohledu českého zahraničního obchodu se zbožím ve znamenání silného oživení. Aktuální čísla z průmyslu navíc i přes druhou vlnu pandemie naznačují solidní vývoj v samotném závěru roku. Velmi slibně se rozjel export motorových vozidel a na něj navázaných odvětví, jako je například produkce elektrických zařízení. Velmi slušný vývoj ve druhé polovině roku zaznamenal i export s počítači a elektrickými a optickými přístroji, což bohužel neplatí o strojírenství.

Oživení na importní straně však probíhá pozvolněji, a to vzhledem k poklesu podnikových investic a celkově vysoké dovozní náročnosti české ekonomiky. Zahraniční obchod v podobě čistého exportu rovněž nejvýrazněji přispěl k oživení domácí ekonomiky ve 3. čtvrtletí a vzhledem k okolnostem vypadá velmi slibně i vývoj pro 4. čtvrtletí. Domácí zpracovatelský průmysl, který je spojenou nádobou se zahraničním obchodem, je totiž vůči druhé vlně probíhající pandemie až překvapivě imunní.

PŘEDPOKLADY RYCHLÉHO RŮSTU

Jaký lze očekávat vývoj českého zahraničního obchoduroce 2021? V první řadě záleží na tom, zda budou naplněny následující předpoklady. Prvním předpokladem je funkční vakcína, která umožní udržitelné hospodářské oživení, nikoliv ekonomický vývoj takzvaně ode zdi ke zdi. Druhým klíčovým předpokladem je pokračování expanzivní fiskální a měnové politiky. Třetím nezbytným předpokladem je solidní ekonomický růst u hlavních obchodních partnerů, a to především v případě Německa. Pokud budou tyto předpoklady splněny, je poměrně vysoká šance, že v roce 2021 uvidíme rychlý růst zahraničního obchodu, a to především od 2. čtvrtletí. Dařit se bude primárně exportně laděnému výrobnímu sektoru v čele s výrobou automobilů. Oživení zahraničního obchodu se službami však bude pozvolnější. V souhrnu očekávám růst exporturoce 2021 o 5,9 % a importu o 5,2 %. Vzhledem k přetrvávajícím rizikům je však nutné brát všechny makroekonomické prognózy na rok 2021 s rezervou.

MIROSLAV NOVÁK, analytik, Akcenta CZ


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688