Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Podnikání  |  21.12.2020 15:43:55

Vánoční bonusy letos vyplatí až o 1/3 méně firem než loni, v 1/2 případů ale budou prémie meziročně vyšší


Vliv letošní mimořádné situace spojené s pandemií se promítá i do otázky vánočních bonusů. Zatímco v loňském roce je zaměstnancům vyplácela zhruba polovina malých podniků, letos se pro bonusy rozhodla jen třetina z nich (35 %). Podle průzkumu poradenské společnosti Moore Czech Republic realizovaného výzkumnou agenturou Ipsos ale budou vyplácené prémie ve více než polovině případů vyšší než loni. Pětina firem bude o jejich udělování teprve rozhodovat.

Vánočních bonusů se letos dočkají zaměstnanci jen zhruba třetiny malých podniků. Zvýšit tento podíl by mohla už jen přesná pětina firem (20 %), která o vyplácení vánočních prémií dosud nerozhodla. Vyplývá to z výsledků průzkumu poradenské a auditorské společnosti Moore Czech Republic, podle které jsou jednoznačnou příčinou úsporná opatření kvůli pandemii. „Druhá vlna pandemie zasadila malým podnikům v mnoha případech ještě horší ránu než první jarní vlna a potřebují se proto v první řadě stabilizovat. I z toho důvodu se pro vyplácení vánočních bonusů za letošní rok rozhodla jen třetina z nich. Část firem o nich ještě uvažuje. Naopak více než čtyřicet procent jich v průzkumu jasně uvedlo, že prémie letos nebudou,“ uvádí Radovan Hauk, partner společnosti Moore Czech Republic.

Polovina bonusů bude větších než loni

Přestože vánoční bonusy bude svým zaměstnancům vyplácet méně firem než loni, téměř polovina z nich (45 %) prémie oproti loňsku navýší. Stejně vysoké částky jako v loňském roce rozdá 34 % dotázaných podniků. Snížení je potom v plánu u pětiny firem, které se pro vyplacení bonusů rozhodly. „Malé podniky jsou kvůli svým tržním pozicím obecně zasaženy více. I proto je v podstatě úspěchem, že prémie vyplatí alespoň třetina z nich. To si samozřejmě uvědomují i zaměstnanci, kteří jsou v této těžké době rádi za jakýkoliv příspěvek navíc, který na své výplatní pásce naleznou. Věřím, že v subjektech, kde je to jen trochu možné, zaměstnavatelé k ocenění přistoupí. Beru to jako investici do vlastních zaměstnanců,“ říká Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů. A zatímco v Čechách se bonusy podle průzkumu sníží u 21 % firem, na Moravě k tomuto kroku sáhne téměř 28 % podniků.

Moore Czech Republic

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited (do září 2019 Moore Stephens International Limited) zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Moore Czech Republic sídlí v Praze a je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti s sebou pod značku Moore přivedli kromě svých pracovníků z dřívější společnosti BDO Advisory také specializované dceřiné společnosti Servodata, DataScript a S-COMP, které se orientují na poskytování komplexních služeb v oblasti IT a vzdělávání.

Více informaci na: www.moore-czech.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec