Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  21.12.2020 11:22:39

Algoritmus, který ti navrhne outfit

Stitch Fix (SFIX) je zajímavá americká společnost poskytující personalizované služby online. V realitě to znamená, že díky bohatému a rostoucímu objemu podrobných údajů o preferencích klientů (více než 90 smysluplných údajových bodů), zboží, algoritmů a lidských úsudcích, navrhne společnost klientovi jedinečné oblečení, které uvidí, až když mu bude doručeno, přičemž může vrátit ty, o které nemá zájem. Algoritmus také pracuje s predikcí nákupního chování, prognózy poptávky a optimalizace zásob. Výsledkem je, čím více si zákazníci objednají pomocí SFIXu a poskytnou zpětnou vazbu, tím více bude algoritmus „inteligentnější“. To následně zlepšuje přesnost doporučení SFIXu, konverzi klientů a také jejich udržení.

Kdo má informace, vyhraje

Studie společnosti Forbes uvedla, že zákaznici utratí o 48 % více, když jsou jejich nákupy přizpůsobené na míru. Navíc 57 % nakupujících online je ochotných sdílet osobní informace se značkou, pokud to přispívá jejich zážitkům z nakupování.

Tento před pár lety přímo neuvěřitelný způsob nákupu ukazuje, že kdo má data a dokáže je efektivně vyhodnotit, může se rychle a efektivně přizpůsobovat trhu. Pokud si budou chtít maloobchodníci udržet konkurenční výhodu, budou muset zjistit chování svých zákazníků při prohlížení, předcházejících činnostech, historii nákupů a demografických údajích. Čím více informací budou mít, tím lépe.

Ukazatele společnosti

Aktivní uživatelé za poslední kvartál vzrostli o 10 % na téměř 3,8 milionu. Hlavním motorem byl působivý konverzní poměr, téměř 80 % nováčků si zakoupilo alespoň jednu položku v rámci své první objednávky využitím SFIXu a následně jej použilo i při druhé. Tento konverzní poměr je nejvyšší za posledních pět let, což odráží schopnost společnosti získávat, uspokojovat potřeby a odhadnout preference klienta hned na začátku.

Na základě přímo neuvěřitelného ročního růstu ceny akcií o více než 150 %, který vykázala společnosti za poslední rok, se zdá, že Stitch Fix zvládla kouzlo této přizpůsobené online cesty, ve které jsou nejdůležitější údaje.



Se spuštěním nového programu Stylist Ambassador/Influencer se úloha stylistů také postupně vyvíjí od individuálního stylu založeného na výstupu algoritmu směrem k vysílání stylových tipů a obsahu na sociálních sítích. Toto umožňuje stylistům přilákat více fanoušků a zároveň zužitkovat vzestupný trend ovlivňující marketing.

Přestože by mnoho analytiků řeklo, že společnost je nadhodnocena, při pohledu na poměrový ukazatel EV/Sales (hodnota společnosti k tržbám), který je na třínásobku fiskálního roku 2021, můžeme oproti ostatním technologickým společnostem v sektoru hovořit o podhodnocení. Díky novému CEO (bývalý CFO Amazonu) můžeme očekávat ještě mnoho zajímavých nápadů k rozšíření společnosti a také potenciální short squeeze (uzavření pozice na pokles investory z důvodu zvyšujících se nákladů na držení krátkých pozic), který je v současnosti na úrovni 36 %, může nastat postupné uzavírání krátkých pozic, což bude znamenat růst akcií společnosti.

Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688