Research (Česká spořitelna)
Investice  |  21.12.2020 11:03:44

Rok 2020 jde do finále a Covid se rozhodně nevzdává. Díkůvzdání v USA urychlilo šíření. Začíná se s vakcinací


Rok 2020 cítí, že jde do finále, a tak vytahuje poslední své trumfy z rukávu. V Británii se začal šířit nový mutace covidu. Prozatím nevíme, zda má vyšší smrtnost, nebo že by ovlivnila účinnost vakcín. Jediné, co víme je, že je nakažlivější o 70%. UK vyhlásila v některých oblastech zákaz vycházení a evropské země začaly rušit dopravní spojení s UK, aby šíření nové mutace zpomalily. Britské nemocnice jsou opět pod velkým náporem, počet hospitalizovaných se blíží jarní špičce. Premiér čelí kritice, že chtěl za každou cenu umožnit Vánoce (nákupy a cestování za rodinou) a že zpřísnění karanténních opatření nepřišlo dříve.


Počet nových případů je v ČR o 50% vyšší než v UK. ČR se v pátek přesunula do čtvrtého stupně PES, nicméně nárůst počtu nových případů, ale i podílu pozitivních testů zvýšil skóre psa na úroveň, který indikuje potřebu přejít do pátého stupně. Česká vláda o přechodu chce jednat ve středu, asi i proto, aby případný přechod nastal až po Štědrém dnu. Podobně jako v UK chce vláda dopřát lidu rodinné Vánoce.

      

Následky rodinné sešlosti přitom ukazuje situace v USA, kde Díkuvzdání urychlilo šířením covidu.



Vraťme se k nové mutaci covidu. Podle odhadů nová mutace v UK zvyšuje reprodukční číslo o 0,4 bodu. To je nepříjemná zpráva i pro zdravotní systém a ekonomiku. V době českého lockdownu jsme karanténními opatřeními snížili reprodukční číslo na 0,7. Na jaře jsme cca tuto hodnotu udrželi během lockdownu. Zkušenost z podzimu ukazuje, že jsme na tuto úroveň vyklesali, ale pak přišlo oproti jara rychlejší uvolnění a opět nárůst. Pokud dojde k rozšíření nové mutace a ke zvýšení reprodukčního čísla o 0,4 tak to bude vyžadovat delší a striktnější lockdown.

Náš základní scénář je, že i během prvního čtvrtletí bude ekonomika omezena karanténními opatřeními díky sezóně respiračních nemocí, která má tendenci reprodukční číslo zvyšovat. Nová mutace může sílu omezení zpřísnit.


A obloukem se vracíme k očkování. Evropa i ČR začne očkovat po Vánocích. Rychlost a v první fázi správná prioritizace může uvolnit nápor na zdravotní systém a počet úmrtí. Například americká CDC počítá, jaké skupiny nejvíce šíří covid, jaká je smrtnost podle věku a rizika, z jakých skupin se nejvíce rekrutují hospitalizovaní, a modeluje různé scénáře. V případě, že vakcína „jen“ omezuje nemoc a nikoliv šíření, tak prioritizace lidí starších 65 let snižuje počet úmrtí o 2-6,5% ve srovnání, kdy budou očkování jen vysoce rizikový dospělí nebo klíčoví pracovníci.



V Izraeli taky počítali a došli k výpočtům, že velmi správně zacílené očkování dramaticky omezuje smrtnost. Například proočkování lidí ve věku nad 90 let snižuje riziko úmrtí o 19%. Pokud proočkují lidi ve věku 80 a více, tak se sníží riziko na polovinu. Proočkovaní lidí věku 70 a více sníží riziko o 75%. (Pozor neřeší nápor na zdravotní systém a trvalé následky, jen úmrtí). Čísla vypadají velmi nadějně, ale vyžaduje to přesné cílení, koho budu očkovat a samozřejmě k tomu logistiku (mobilní očkovací kliniky, objednávací systém…). V ČR žije cca 65 tisíc lidí ve věku 90 let a více. To představuje 130 tisíc dávek. Takovou proočkovanost bychom měli být schopni zvládnout během pár týdnů, pokud budeme mít vše připravené.



David Navrátil



Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St   8:18  MNB snížila sazby o očekávaných 50bps, forint spokojen ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:01  Nálada německých průmyslníků se dále zlepší (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   7:48  Ranní shrnutí (24.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688