Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Dávky a příspěvky  |  19.12.2020 17:16:02

Rodiče mají nárok na ošetřovné i za nadcházející pondělí a úterý. Školy už se totiž letos neotevřou

K nejúčinnějším opatřením proti šíření covidu-19 patří uzavření škol. Vyplývá to z mezinárodní studie vyhodnocující dopady jednotlivých opatření ve 41 zemích. Studii sestavil tým pod vedením vědců z Oxfordské univerzity a nově ji publikoval časopis Science.
(https://science.sciencemag.org/content/sci/early/2020/12/15/science.abd9338.full.pdf)

Bohužel, uzavření škol, zejména základních a středních, patří současně k vůbec nejdražším protipandemickým zásahům. To proto, že může ohrozit vzdělanostní úroveň nastupujících generací, což se výhledově nepříznivě promítne do konkurenceschopnosti celé ekonomiky.

Je tedy třeba opravdu pečlivě zvažovat, kdy a za jakých podmínek školy zavřít. Blížící se Vánoce nabízejí příležitost k celkem ještě „levnému“ uzavření škol, neboť v dnech těsně před vánočními svátky se toho ve školách děti a mládež stejně mnoho nenaučí. Kantoři jim nechtějí kazit vrcholný adventní čas písemkami, testy a zkoušením, takže panuje volnější, „besídková“ atmosféra.

Česká vláda této situace využila a v pondělí se usnesla, že „prodlouží vánoční prázdniny“. Školáci se tak již letos do tříd nepodívají. A to přesto, že ještě nadcházející pondělí a úterý představují běžný pracovní den. To ale tedy také znamená, že rodičům vzniká nárok na ošetřovné, pokud namísto zaměstnání zůstanou s dítětem doma.

Nárokovat ošetřovné však rodiče mohou jen za pondělí a úterý, nikoli za středu, neboť ta by byla prázdninovým dnem, i kdyby žádné onemocnění covid-19 neexistovalo.

Pokud si rodič chce ošetřovné nárokovat, musí vyplnit příslušnou žádost na stránkách České správy sociálního zabezpečení a předat ji svému zaměstnavateli. Ošetřovné ve výši 70 procent denního vyměřovacího základu mohou čerpat ti rodiče, kteří ke dni 21. prosince pečovali o dítě mladší deseti let.

Mnozí rodiče si neuvědomují, že ošetřovné mohou za nadcházející pondělí a úterý čerpat. Mohou se tak zbytečně připravit o peníze, které se nejen kvůli blížícím se svátkům budou jistě hodit.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec