Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  19.12.2020 14:58:29

Akcie Tesla: páteční extrémní likvidita s růstem na nová maxima. Dojde na korekci?

Wall Streetpátek zažila nadprůměrně aktivní a likvidní seanci, když došlo k pravidelné čtvrtletní exspiraci opcí a futures kontraktů u akcií, ale i indexů (tzv. Quadruple witching). Navíc došlo k historicky nejvýraznější změně v indexu S&P 500, když od pondělí budou jeho součástí akcie Tesla (TSLA), které se rovnou zařadí mezi TOP 10 firem z hlediska výše tržní kapitalizace. Obměna portfolií fondů zaměřených na indexové investice přinesla na akciích Tesla (TSLA) rekordní likviditu, kterou lze finančně přirovnat ke dvěma loňským rozpočtům České republiky.

V prvních minutách seance se akcie Tesla (TSLA) vyšplhaly krátce na nová historická maxima nad hranici 680 USD, což díky samotnému závěru nakonec ještě nebyl rekord. „Divočina“ přišla zejména v poslední hodině obchodování. Titul z úrovní u 670 USD zamířil poměrně výrazně na jih, jakoby již došlo na mnohými investory predikované „buy rumor sell fact“ (kupuj spekulace, prodávej fakta). Poměrně logicky řada investorů totiž očekává vyprchání optimismu z posledního měsíce, kdy se titul vezl primárně právě na oznámení zařazení do zmiňovaného indexu. Od 16. listopadu totiž ke včerejšku nakonec zhodnotil o 70 %!

Nicméně zpět k průběhu závěru seance. Titul se necelých 20 minut před závěrem obchodování ocitl i pod hranicí 630 USD, následně ztráty skokově zkorigoval, když se obchodoval i nad hranicí 670 USD. Následovalo však oslabení zpět pod 650 USD. Nakonec se v závěru zdálo, že titul přeci jen zakončí seanci oproti čtvrtku mírně ziskově nad hranicí 660 USD. Burze Nasdaq však následně dokonce trvalo hezkých pár vteřin, než se na obrazovkách rozsvítil skutečný platný závěrečný kurz. Mezidenní růst o téměř 6 % na nový rekord 695 USD! Díky evidentně naprogramovaným nákupním objednávkám velkých hráčů prakticky v poslední sekundě obchodování totiž trhem proběhlo zhruba 70 milionů akcií Tesla… Některé denní grafy ani poslední obchody (závěrečnou cenu) dosud nezobrazují. 

Páteční vývoj akcií Tesla (TSLA) včetně „after hours“

Zdroj: tradingview.com

Po započtení všech pátečních obchodů burza Nasdaq uvedla, že majitele vyměnilo celkem přes 222,1 milionů akcií Tesla (TSLA), tedy přes 23 % emise. Ve finančním vyjádření lze tento zobchodovaný objem odhadnout na zhruba 150 mld. USD! Tedy v přepočtu téměř 3,2 bilionu korun.

Včerejší nová maxima titulu americkou automobilku a energetickou společnost Tesla oficiálně oceňují na více než 658 mld. USD. Reálně je však hodnota ještě o zhruba procento vyšší, když započítávat by šlo již v minulém týdnu firmou oznámený a následně realizovaný prodej nových akcií Tesla za 5 mld. USD.

Elon Musk bohatne

V návaznosti na zmiňovaný kurzový růst akcií Tesla dále papírově roste majetek Elona Muska. Jeho zhruba pětinový podíl ve společnosti napomohl dle Bloomberg Billionaires Indexu k růstu odhadovaného jmění Muska na nové maximum 167 mld. USD, což v aktuálním přepočtu překračuje 3,5 bilionu korun. Díky letos více než 7 násobnému zhodnocení akcií Tesla majetek Muska dle indexu narostl od počátku roku o 140 mld. USD.

Bloomberg Billionaires Index (TOP 5)


Konkurenční index miliardářů dle Forbes majetek Muska odhaduje na skromnějších 153,5 mld. USD. Již i dle Forbesu je Musk každopádně od včerejška také druhým nejbohatším člověkem planety, když překonal jmění Bernarda Arnaulta a jeho rodiny.  

Závěrem možno zmínit, že tvůrce indexu společnost S&P Dow Jones zařadila akcie Tesla zároveň též do užšího a méně prezentovaného indexu S&P 100. Nahradí energetické akcie Occidental Petroleum (OXY), které však v širším indexu zůstávají. S&P 500 každopádně na úkor Tesly opustily akcie Apartment Investment and Managemen (AIV). Ty kupodivu oznámením vyřazení z indexu v posledních týdnech vlastně neutrpěly, což výrazně ovlivnilo sloučení s partnerskou Apartment Income REIT. V následujících dnech bude každopádně sledován především další vývoj akcií Tesla (TSLA). Vzhledem k výše zmiňovanému by korekce titulu v závěru roku nebyla překvapením.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688