Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Reality  |  17.12.2020 20:36:09

Průzkum: 81 procent lidí chce, aby se v Praze stavělo více nových bytů a více investovalo do dopravních staveb

Hlavní město potřebuje více nových bytů a větší investice do dopravní infrastruktury. V exkluzivním průzkumu agentury Ipsos pro největšího českého rezidenčního stavitele Central Group to uvedlo 81 procent Pražanů. Rychle se rozrůstající metropole kvůli pomalému povolování nové výstavby nestíhá pokrývat poptávku po bydlení. Podle posledních čísel ČSÚ hlavnímu městu jen za první tři čtvrtletí i přes všechna omezení letošního roku přibylo 7.187 obyvatel. Za celý rok to může být zhruba 10 tisíc nových lidí.

Metropole na nárůst počtu obyvatel nestíhá reagovat. Už teď má hlavní město podle statistik ČSÚ 1,3 milionu obyvatel, podle dat mobilních operátorů je to ale až 1,6 milionu. A do budoucna bude dál růst.

„Letos byl přírůstek lidí v metropoli vlivem okolností menší než v předchozích letech. I tak je ale vyšší, než na co je město připraveno. Dlouhodobě Praze přibývá kolem 15 tisíc obyvatel ročně. Za deset let tu tak může být o 150 tisíc lidí více a bytů se nedostává už nyní,“ uvedla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Nových bytů se v Praze povoluje dlouhodobě málo. Průměrně jen 3 byty na 1.000 obyvatel. V sousedních zemích se ve srovnání s Českem povoluje výrazně více. Například v Mnichově, Bratislavě nebo Vídni je to dvakrát až třikrát tolik co v Praze.

Za deset let může chybět bydlení pro 250 tisíc lidí

Jak ukázal průzkum Central Group, že by se mělo v českém hlavním městě stavět více bytů, si myslí i většina Pražanů. Celkem 81 procent. Jenže, aby se mohlo více stavět, muselo by se zrychlit povolování nové výstavby.

Při současném tempu město ročně nepovolí ani polovinu potřebných nových bytů. „Pokud se situace brzy nezmění, bude v Praze chybět za 10 let kolem 100 tisíc bytů. Tedy bydlení pro zhruba čtvrt milionu lidí,“ uvedla Tomášková.

Není výjimkou, že projekt, který dnes vstoupí do schvalovacího procesu, dostane šanci spatřit světlo světa za deset i více let. Na to narážejí nejen soukromí investoři, ale všichni, kdo chtějí stavět. V době, kdy ekonomika klesá, by zrychlení práce úřadů a zjednodušení legislativy mělo být prioritou.

Praha má mnoho brownfieldů, kde mohou vznikat celé nové čtvrti

Central Group vlastní zhruba 1,5 milionu m² brownfieldů a pozemků určených k výstavbě a připravuje na nich celkem 30.000 nových bytů. „Letos jsme dali do prodeje tři nové projekty a další velké rezidenční projekty s tisíci novými byty máme připravené i na příští rok. Na trhu jsme 26 let a za tu dobu už díky nám nově bydlí přes 40.000 lidí,“ podotkla Tomášková.

Nejefektivnějším řešením bytové krize je podpora výstavby velkých projektů na brownfieldech, na kterých mohou vzniknout zhruba dvě třetiny všech připravovaných bytů v Praze. Revitalizovat bývalé průmyslové zóny a přeměnit je na obytné je výhodné i pro město, které se díky tomu nemusí rozrůstat dále do okolí, ale staví se tam, kde je již hotová infrastruktura.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688