mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  13.01.2021 11:45:00, aktualizováno 15.01.2021 09:12:00

Od 19.12. 2020 musí cestovatelé z ČR do Rakouska do 10denní karantény, a to i tehdy, kdyby předložili negativní test na covid-19 - cestování do Rakouska

13.01.2021 / 11:45 | Aktualizováno: 15.01.2021 / 09:12

Od 19.12. 2020 musí cestovatelé z ČR při příjezdu do Rakouska do 10denní karantény, a to i tehdy, kdyby předložili negativní test na covid-19. To vyplývá z novely nařízení o podmínkách vstupu do Rakouska v souvislosti s pandemií COVID-19, která nabyla účinnosti 19.12.2020.

POZOR: Od 15. ledna 2021 je při příjezdu do Rakouska vyžadována elektronická registrace: kdo je povinen ji vyplnit, naleznete v článku ZDE.

Novela přináší následující změny, z nichž pro cestovatele z ČR je nejvýznamnější změna uvedená v bodu 2.:

1. V souvislosti se 14denní incidencí na 100 tis. obyvatel byl upraven seznam zemí, ze kterých při příjezdu do Rakouska není vyžadován test/karanténa – to je možné pouze při příjezdu z Austrálie, Finska, Islandu, Japonska, Nového Zélandu, Norska, Jižní Koreje, Řecka, Singapuru a Vatikánu.

2. Při příjezdu z ČR a dalších zemí EU/EHP, Švýcarska, Andorry, Monaka, San Marina, Vatikánu a Velké Británie (s výjimkou zemí uvedených v bodě 1.) je vyžadována 10denní karanténa, a to i tehdy, kdyby cestovatel předložil negativní test na covid-19. Karanténu je možné ukončit, pokud osoba nejdříve pět dní po příjezdu absolvuje PCR či ANTIGENNÍ test na SARS-CoV-2 s negativním výsledkem (náklady na test si hradí sama).

3. Pokud ze zemí EU/EHP, Švýcarska, Andorry, Monaka, San Marina, Vatikánu a Velké Británie (s výjimkou zemí uvedených v bodě 1.) přijíždějí

a) humanitární pracovníci,

b) osoby za pracovním účelem,

c) osoby doprovázející cestující za účelem nezbytného lékařského vyšetření,

d) osoby za účelem plnění soudně či úředně uložené povinnosti (např. soudní jednání) a

e) držitelé Rakouskem vydaných průkazů nositelů výsad a imunit, tj. diplomaté/personál zastupitelských úřadů,

je možné předložit negativní PCR či ANTIGENNÍ test ne starší než 72 hodin, nebo nastoupit 10denní karanténu a tu si v jejím průběhu (kdykoliv) zkrátit absolvováním PCR či ANTIGENNÍHO testu s negativním výsledkem. Lékařské potvrzení o prodělání onemocnění covidem-19 není důvodem k upuštění od povinnosti testu/karantény.

4. Dosavadní, níže uvedené výjimky předchozího nařízení pro tranzit, pendlery, školáky, pravidelné návštěvy životních partnerů a rodiny, nákladní a osobní přepravu, obstarání zvířat, z lékařských důvodů apod. nadále platí, tj. není vyžadován test/karanténa.

5. Karanténa může být ukončena za účelem vycestování z Rakouska, pokud je zajištěno, že je při vycestování co nejvíce minimalizováno riziko nákazy.

Formulář lékařského osvědčení o absolvování testu na SARS-CoV-2 naleznete zde v DE a EN.

Výjimky z povinnosti testu/karantény pro cestovatele z ČR:

1. Test nemusí mít děti do dovršení 10. roku věku, pokud cestují společně s dospělou osobou(např. rodič, učitel, vedoucí sportovní skupiny). Pokud děti cestují samostatně (bez doprovodu dospělé osoby), platí pro ně režim test/karanténa.

2. Test nemusí předkládat osoby při průjezdu Rakouskem bez zastávky, např. při tranzitu přes Rakousko do Itálie

Osoby, které přilétají na vídeňské letiště Schwechat, jsou povinny bezodkladně odcestovat do ČR. V takovém případě nemají povinnost předkládat v Rakousku PCR test na koronavirus, ani jít v Rakousku do karantény. Za bezodkladné odcestování se považuje odjezd nejbližším vlakem či autobusem nebo autem.

Osoby, které přijíždějí z ČR na vídeňské letiště za účelem odletu nebo za účelem odvozu osoby blízké přilétající na letiště, nepotřebují test na Covid-19 za předpokladu, že cestu na letiště, popř. zpět z letiště na hranice s ČR absolvují na rakouském území bez zastávky (výjimečné přerušení na dobu nezbytně nutnou, např. za účelem návštěvy WC je přípustné).

3. Výjimka je stanovena také:

- pro zajištění nákladní a osobní dopravy;

- pro cesty v rámci pravidelného dojíždění za prací (pendleři) z ČR do Rakouska, tak z Rakouska do ČR s potvrzením od zaměstnavatele; neuplatní se však v případě osobních pečovatelek; vzor potvrzení ke stažení ZDE.

- pro pravidelné cesty (pendlování) do /z Rakouska za účelem školní docházky/studia;

- k provedení repatriačních jízd či letů;

- pro cesty v rámci pravidelného pendlování z rodinných důvodů nebo návštěvy životního partnera (důvod je nutné prokázat, např. návštěvu dítěte kopií rodného listu);

- z důvodů hodných zvláštního zřetele v rodinném kruhu (tzv. rodinná výjimka) při příjezdu do Rakouska: jde o důvody, které jsou nepředvídatelné a neodkladné, např. těžká nemoc v rodině, úmrtí, pohřeb, narození či péče o osoby v Rakousku, které to v případě nouze potřebují - v takovém případě není potřeba test, ani karanténa. U plánovaných událostí v Rakousku, jako jsou svatby, křty, oslavy narozenin či nepravidelné návštěvy životních partnerů, se však uplatní obecná pravidla pro příjezd do Rakouska, tj. v případě příjezdu z ČR - test/karanténa! Pokud cestovatel z důvodů hodných zvláštního zřetele v rodinném kruhu pobýval v ČR, platí pro něho při návratu do Rakouska režim test/karanténa.

- v nutných případech péče o zvířata a provádění lesnických či zemědělských prací;

- v případě převozních jízd/letů (sloužících k samotnému transportu dopravního prostředku);

- příjezdy, jež jsou v naléhavém zájmu republiky.


4. Výjimku mají také Rakušané a osoby, které jsou pojištěny v Rakousku, jež z lékařských důvodů hodných zvláštního zřetele jedou za lékařským výkonem do Rakouska. Totéž platí, pokud se osoba s bydlištěm či běžným pobytem v Rakousku vrací do Rakouska po poskytnutí nezbytně nutného lékařského výkonu v zahraničí, např. v ČR, pokud jí lékař potvrdí formulář v němčině nebo v angličtině.

5. Povinnost testu/karantény dále neplatí pro pasažéry zásahových vozidel (IZS, hasičská vozidla, apod.) dle § 26 rakouského zákona o silničním provozu (Straßenverkehrsverordnung), vozidel ve veřejných službách dle § 26 zákona o silničním provozu (např. vozidla veřejné bezpečnostní služby jako je např. rakouská obecní policie, vojenská policie, apod.), pro pasažéry a řidiče veřejné dopravy, pokud dopravní prostředek na své plánované trase projíždí územím v zahraničí bez zastávky a pro cestující jednotlivce vyjíždějící z Rakouska, pokud k dosažení svého cíle v Rakousku musejí projet cizím územím.

Podrobné informace o cestování mezi ČR a Rakouskem naleznete na webových stránkách ZÚ Vídeň v článku Cestování mezi ČR a Rakouskem.









?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688