Robert Chmelař (bezDodavatele.cz)
Finanční rady  |  17.12.2020 11:37:00

Jak skutečně fungují dodávky zelené elektřiny?

Zelená elektřina se těší stále větší oblibě, a to i ve spíše skeptickém Česku. Naše země přesto v její výrobě zaostává. Spotřebitele mohou od přechodu odrazovat i mýty o obnovitelných zdrojích. Jedním z nich je například obava z výpadků v případě zatažené oblohy a bezvětří či strach, že naletíme „zelenému marketingu“ a budeme platit vyšší ceny bez skutečného přínosu pro životní prostředí. Jak to tedy se zelenou elektřinou skutečně je?

Na českém trhu se objevuje čím dál více nabídek na zelenou elektřinu. Povědomí, jak obnovitelné zdroje energie skutečně fungují, ale mezi lidmi stále pokulhává. Naši zákazníci se nás například ptají, jak přesně zajistíme, že jim do zásuvek skutečně bude proudit pouze zelená elektřina. Často proto opakujeme, že nic takového zaručit nedokážeme. Veškerou elektřinu výrobci dodávají a domácnosti čerpají z jedné jediné sítě. Představa, že naši domácnost bude pohánět jen energie ze slunce a větru, je proto utopie. Někteří lidé to chápou jako argument, proč odebírání zelené elektřiny nedává smysl. Ve skutečnosti bychom se tím ale v žádném případě neměli nechat odradit.

Není sice možné domácnosti propojit s výrobci fyzicky pomocí kabelů. Můžeme ale obě strany propojovat finančně. To je i hlavním cílem startupu bezDodavatele – jednoduché zprostředkování platby za elektřiny přímo konkrétních výrobcům z obnovitelných zdrojů. Mezi ty patří jak větrné a solární elektrárny, tak i bioplynové stanice nebo vodní přečerpávací elektrárny. Energie dodaná ze všech těchto zelených zdrojů se pak spotřebovává na úkor jiných, například fosilních paliv.

Že si v noci nebudete moci zapnout televizi nebo uvařit čaj? To je navíc oblíbený mýtus odpůrců zelené energie. Díky variabilitě obnovitelných zdrojů i jednoduchým řešením na akumulaci přebytečné elektřiny vyrobené ve dne, se opravdu výpadků elektřiny bát nemusíte.

Jak získat zelenou elektřinu a nenaletět

Zelenou elektřinu v současnosti často nabízí i tradiční dodavatelé. Takzvané zelené tarify jsou ale často spojené s vyššími platbami. V praxi se bohužel stává, že spotřebitel naletí dodavateli na marketingový tah a platí v dobré víře vyšší částky bez skutečného přínosu pro životní prostředí. S tím jsme chtěli učinit přítrž, proto v bezDodavatele zprostředkováváme výhradně elektřinu od lokálních výrobců z udržitelných zdrojů, a navíc pouze za tržní ceny, které nikterak neovlivňujeme. Za tuto možnost domácnosti měsíčně zaplatí cenu srovnatelnou se streamovacími službami, jako je Netflix nebo Spotify.

Zelený plyn s kompenzacemi CO2

Kromě zelené elektřiny zákazníkům nabízíme i zelený plyn. Ačkoliv zemní plyn není obnovitelným zdrojem, pro vytápění domácností je výrazně lepší alternativou než tuhá paliva. Ve srovnání s uhlím nevznikají při spalování plynu žádné emise síry nebo polétavý prach. Přesto při jeho spalování vzniká CO2, byť v daleko menším množství. Tyto nežádoucí emise pak kompenzujeme podporou projektů, které naopak přispívají k jeho snížení v ovzduší.

Robert Chmelář

Robert Chmelář

zakladatel bezDodavatele

Robert má mnohaleté zkušenosti z marketingu v bankovnictví, pojišťovnictví i energetice. Právě revoluce v bankovnictví ho přivedla na myšlenku založit start-up bezDodavatele a osvobodit lidi od molochů i v energetice.




bezDodavatele

Energetický start-up, který si klade za cíl obejít tradiční model dodavatelů energií a umožnit domácnostem nakupovat silovou elektřinu z obnovitelných zdrojů přímo od českých výrobců a zemní plyn bez zátěže emisí CO2. Vše transparentně, srozumitelně a za aktuální tržní cenu.

Více na www.bezdodavatele.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688