Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  17.12.2020 08:39:18

ČNB bude pouze slovně reflektovat lepší data a vysokou nejistotu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Brexit čeká už jen na dohodu „rybářů“. Na tuto dohodu bude čekat i Bank of England. Indikátory výrobní aktivity v USA se sníží na stále relativně příznivou úroveň a ukazatele ze stavebnictí ukáží pokračující expanzi. V USA se finalizuje fiskální balíček. V ČNB dnes k jakékoliv změně nastavení měnové politiky pravděpodobně nedojde. Na jedné straně zde vystupují relativně příznivá data z dosavadního vývoje ekonomiky, vidina vakcíny a fiskální expanze, ale také nejistota druhé a třetí vlny.

ČNB bude vyčkávat na další vývoj

Kromě evergreenů jako Brexit, který je stále nedořešen a fiskální balíček USA, který je naopak témeř dořešen dnes světové finanční trhy budou sledovat vývoj Fed indexů výrobní aktivity z oblasti Filadelfie a Kansasu. U nich bychom měli vidět snížení ovšem na relativně příznivých úrovních. Data z nemovitostního trhu USA pravděpodobně ukáží pokračující expanzi. V Evropě získá sledovanost zasedání britské centrální banky, nicméně té chybí rozhodnutí o tom, jakým způsobem dojde k opuštění EU za dva týdny. Zdá se, že finální vyjednávání už se točí pouze kolem problematiky oblastí pro rybaření, ale i toto, na první pohled banální téma, může být kruciální a riziko selhání vyjednávání je nemalé. Naděje na dohodu ale v tuto chvíli zdá se převažují, i když už byly překročeny prakticky všechny stanovené termíny.

V ČR bude sledováno zasedání ČNB. Ta nemá v tuto chvíli mnoho důvodů než ponechat nastevení měnové politiky beze změny a vyčkávat na další vývoj, když jí, nota bene, chybí konkrétní představa o tom, jak bude vypadat fiskální politika v příštím roce. Z výroků členů bankovní rady z poslední doby je zřejmé určité uspokojení nad daňovým balíčkem, který by snižoval potřebu dalšího měnověpolitického uvolnění a naopak vede k úvahám potřebě o zvyšování úrokových sazeb již v průběhu příštího roku. ČNB by ve svých slovech měla reflektovat relativně příznívý vývoj ekonomiky ve třetím čtvrteltí a na začátku čtvrtého, ale současně zdůraznit velmi vysokou míru nejistoty plynoucí z druhé či možné třetí vlny pandemie. Zaznít by mohla i úvaha o významu vakcíny, ale to spíše ve velmi obecné rovině. Blíže k dnešnímu zasedání ČNB viz náš report https://bit.ly/2KvDKyQ.

Americký Fed naplnil očekávání

Americká centrální banka ponechala včera nastavení měnové politiky beze změny. Fed nedal novou indikaci, toho, za jakých podmínek bude opouštět programy nákupu aktiv. Naopak utvrdil veřejnost v tom, že bude v těchto programech pokračovat, dokud neuvidí „další podstatný progres“ ve snižování nezaměstnanosti a zvyšování inflace. Fed tak bude dál pokračovat v měsíčních nákupech aktiv v objemu alespoň 120 mld. USD. Nicméně jaké konkrétní cíle pro inflaci a nezaměstnanostFed na mysli, není zřejmé. Existující spekulace na navýšení maturity nakupovaných cených papírů naplněny nebyly. Do rozhodování vstupuje rovněž určitá nejistota stran nastavení fiskální politiky, nicméně zde už je dohoda zdá se velmi blízko a je očekáván stimul ve výši cca 900 mld. USD. Šéf Fedu Jerome Powell uvedl, že důvody pro fiskální stimuly jsou „velmi, velmi silné“, protože pandemie nadále zuří.

Výhled Fedu na ekonomiku USA se zlepšil. Odhadovaný propad ekonomiky pro letošek se snížil na 2,4 % z poklesu 3,7 % odhadovaném v září. Mírně se zvýšila odhadovaná trajekotrie inflace. Většina členů FOMC stále čeká úrokové sazby blízko 0 % až do roku 2023. Oproti zářijovému zasedání přibyl jeden názor o potřebě zvýšení sazeb v r. 2023. Uvedl, že očekává, že ekonomika bude ve druhé polovině roku 2021 „silně“ fungovat, protože proti viru bude očkováno stále více Američanů - varoval však, že příštích pár měsíců by bylo „náročných“, dokud k tomu nedojde.

Část trhu spekulovala na rozšíření programu nákupu aktiv a mírně tak rostly výnosy US dluhopisů na delším konci výnosové křivky. Dolar po zasedání redukoval předchozí ztráty, ale brzy se zpět stočil k oslabování. S ohledem na změnu ve vyjádření Fedu je pravděpodobné, že Fed začne s ústupem z programů nákupu aktiv později než v polovině roku 2021, jak počítá naše prognóza.

Ježíšek včera v Evropě naděloval štědré výhledy na nejbližší období. Předběžné výsledky indexu nákupních manažerů v eurozóně ukázaly za prosinec zrychlující tempo expanze výrobního sektoru a oproti minulému měsíci výrazně nižší smršťování aktivity ve službách. Zde se všeobecně s ohledem na druhou vlnu pandemie čekala výrazně horší čísla. Na akciových trzích dnes převládl lehký optimismus, ačkoliv ne všechna data vyzněla pozitivně. Maloobchodní tržby v USA vykázaly v listopadu meziměsíční pokles o 1,1 %, zatímco trh počítal se snížením o 0,1 %, přičemž předchozí výsledek byl mírně revidován dolů. Index nákupních manažerů v USA nicméně úplným zklamáním nebyl, když ve složce výroby klesl v prosinci jen nepatrně a to na stále vysokou úroveň 56,5 bodu a v případě služeb trochu více na 55,3 bodu, což je ale stále jasně v pásmu expanze.

Se zajímavou zprávou včera přišlo americké ministerstvo financí, které označilo Švýcarsko a Vietnam za měnové manipulátory.

Zrcadlem včerejšího slábnutí dolaru vůči euru bylo posílení české koruny proti společné evropské měně o cca 15 haléřů k 26,15 CZK/EUR. Zveřejnění oproti odhadům nízkého vývoje cen výrobců za listopad nemělo na kurz vliv (blíže viz https://bit.ly/2LHNZkn).

Poslanecká sněmovna ČR se včera nedokázala dohodnout o státním rozpočtu na příšté rok a jednání se tak odkládá na tento pátek.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.03.2023Trhy stále v zajetí zvýšené nejistoty (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688