Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  16.12.2020 15:43:38, aktualizováno 19.12.2020 09:05:25

ČEZ: Koupit s cílem 634 Kč - probíhající rotaci aktiv osladí dividendy


Erste v dnešním reportu zvýšila doporučení na akcie ČEZ na Koupit z předchozího Akumulovat poté, co jeho akcie poslední rok zaostávaly za výkonností sektoru kvůli tržnímu sentimentu. Probíhající prodeje aktiv (8-10% z EBITDA) povedou v letech 2021-22 k mírně nižší ziskovosti, což bude více než kompenzováno očekávaným vysokým hrubým dividendovým výnosem 13% a 9%. Erste v příštích dvou letech očekává nad úroveň standardního dividendového výplatního poměru okolo 90% upraveného zisku dodatečnou dividendu 20 a 5 na akcii z prodejů aktiv.

Rychlý 8% očekávaný průměrný roční růst regulované báze aktiv v distribuci v ČR v novém regulatorním období postupně vyrovná v segmentu distribuce (33% EBITDA 2020e) prodeje bulharských a rumunských společností. Vysoký podíl jádra (dalších 33% EBITDA 2020e) ve výsledku výrobního segmentu znamená, že ČEZ bude v dalších letech těžit z rostoucích cen CO2. Problémové uhelné aktivity (produkce a těžba) stojí podle odhadu Erste za zhruba 13% očekávané EBITDA v roce 2020. ČEZ do konce letošního roku prodá či uzavře 2,6 GW uhelných kapacit. Podíl výroby z uhlí tak klesne z 39% v roce 2019 pod 30% v roce 2021, když by měl podle odhadů Erste dále klesat až pod 20% ke konci roku 2024. Dopad do výsledovky bude jen mírný, zatímco ESG rating by tím měl být značně podpořen.

ČEZ se obchoduje asi s 30% diskontem vůči srovnatelným západoevropským výrobcům elektřiny na očekávaných ziscích pro rok 2022 a zároveň podle Erste nabízí výhled skoro 30% kumulativního hrubého dividendového výnosu během příštích tří let. Rotace aktiv z uhlí a z jihoevropského regionu do české distribuce, obnovitelných zdrojů a energetických služeb by měla přinést po roce 2022 solidní růst zisku s nižším regulatorním a makroekonomickým rizikem.

Erste zvýšila 12ti měsíční cílovou cenu na 634 na akcii z přechozích 603 díky vyššímu očekávanému růstu v distribučním segmentu v ČR a díky pozitivní očekávané rotaci aktiv v obnovitelných zdrojích z JVE do ČR. Erste očekává, že k viditelnému oživení v cenách elektřiny na burze dojde až v roce 2022, namísto původně očekávaného roku 2021, kvůli dopadům pandemie na zásoby zemního plynu a povolenek CO2. I přesto by však ceny měly postupně růst ze současných asi 45 EUR/MWh dlouhodobě k 60 EUR/MWh, především kvůli rostoucím cenám CO2 z 25 až 30 EUR/t až na 50 EUR/t (předchozí odhad byl 40 EUR/t). Ceny povolenek i přes krátkodobý přebytek v roce 2020 podporuje silný mechanizmus „tržní stabilizační rezervy“, Brexit, a v delším horizontu pak zpřísňování cílů na snížení emisí CO2 v EU (původní cíl 40% snížení do roku 2030 bude velmi pravděpodobně zesílen na 55%).



Hlavní příležitosti a hrozby:
- Krátkodobým faktorem, jež by měl podpořit cenu akcií, jsou očekávané robustní dividendy z prodeje aktiv.
- Dále by měl pozitivně promluvit klesající podíl uhlí na celkové výrobě pod 30% a pravděpodobně pod 10% na úrovni EBITDA již v roce 2021, jež by měl stát za zlepšením ESG ratingu.
- Klíčovým rizikovým faktorem a stejně tak i klíčovou příležitostí zůstávají pro ČEZ nadále ceny elektřiny a CO2. Očekávaná emisní náročnost ČEZ v roce 2020 by měla být jen 0,32 t/MWh, což je pod emisní náročností tzv. závěrné elektrárny na trhu, určující ceny elektřiny. ČEZ by tak měl těžit z rostoucích cen CO2.

- Příznivé regulatorní podmínky v ČR (jak u podpory obnovitelných zdrojů, tak v distribuci) by mohly na střednědobém horizontu přinést pozitivní překvapení.
- Plánovaná investice do plně regulované výstavby nového jaderného bloku je trhem stále považována za riziko, i když výstavba bude financována státem projekt by měl dostat výkupní ceny elektřiny založené na odpovídajících nákladech vlastního kapitálu. Nicméně schvalování modelu financování ze strany Evropské komise a podzimní parlamentní volby v ČR roce 2021 jsou pro toto schéma rizikem.

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688