Export (export.cz)
Ze světa  |  16.12.2020 09:36:38

Ostravská společnost K.B.K. fire vyvinula unikátní generátor aerosolu. Slaví s ním úspěchy při požárních zkouškách švýcarských tunelů.



Ostravská firma otestovala i tunel Sachseln, který je součástí švýcarské dálnice A8. Foto: Zdeněk Eliáš, Velvyslanectví ČR v Bernu

Alpské země jsou pověstné mimo jiné kvalitní silniční sítí. Vzhledem k tomu, že krajina je tu hornatá, najdeme na tamějších cestách množství tunelů. Jen ve Švýcarsku je jich na dálnicích a silnicích I. tříd více než 300 kilometrů. Nestačí ovšem tunel jen postavit, je nutné ho také pravidelně kontrolovat a ověřovat funkčnost požárně bezpečnostních zařízení. Významný podíl na tom, že pod švýcarskými Alpami nečíhá na řidiče žádné skryté nebezpečí, má ostravská firma K.B.K. fire, která v zemi helvetského kříže již deset let provádí kouřové zkoušky tunelů. Spolupracuje přitom s renomovanými švýcarskými firmami, které se specializují na požární bezpečnost a na jejichž činnost dohlíží Spolkový silniční úřad (Bundesamt für Strassen – ASTRA).  

Ostravští inženýři ve Švýcarsku otestovali již čtrnáct tunelů – od půlstoletí staré šestikilometrové spojnice pod masivem San Bernardina až po moderní tunel v Küblisu otevřený před čtyřmi lety. Ve všech případech jde o zkoušky jak stacionární, tak mobilní – tedy ty, které simulují reálný průjezd hořícího automobilu tunelem za pomoci kouřového efektu. A právě na simulaci kouře má K.B.K. fire patentovanou technologii, kterou vyvinula ve spolupráci s Vysokou školou báňskou-Technickou univerzitou Ostrava. Samotná metodika vznikla jako výsledek grantu z programu TIP ministerstva průmyslu, který je primárně zaměřen na aplikovaný výzkum a komercionalizaci výsledků.

NEZÁVADNÝ DÝM

„Při podobných kouřových zkouškách se běžně používá směs benzínu a nafty. Vznikají tak ale toxické zplodiny, které navíc mohou poškodit funkčnost bezpečnostních zařízení, která jsou v tunelu instalována. Sem patří třeba tepelná čidla nebo kamerový systém. Naše metoda je zcela ekologická, protože pracujeme se speciálním nezávadným aerosolem, který je schopen dlouho se udržet ve vzduchu. Jeho hustota přitom odpovídá hodnotám reálného požáru,“ vysvětluje Petr Bebčák, jednatel K.B.K. fire. Zkušební kouř je také zdravotně nezávadný, takže se v uměle vytvořeném dýmu mohou během testu pohybovat i lidé.

Petr Bebčák dodává další přednost ostravského patentu: „Po zkoušce není třeba provádět žádný úklid a do tunelu se může doprava vrátit okamžitě. Odstávka komunikace tak běžně trvá jen 1-2 hodiny.“ Je to výhoda nejen pro samotné řidiče, ale i pro složky integrovaného záchranného systému, které v tunelu mohou během kouřové zkoušky cvičit. Simulace požáru při autohavárii je přitom nejen bezpečná, ale i věrná: začíná totiž odpálením aerosolových náloží v zadní části vozu, z nichž vyšlehne asi dvoumetrový plamen následovaný oblakem dýmu.

Švýcarsko není jedinou zemí, kde ostravská firma se svou ekologickou technologií slaví úspěchy. Kromě domácího trhu, kde K.B.K. fire testovala třeba Lochkovský tunel, našla patentovaná kouřová zkouška uplatnění také u našich sousedů v Německu a na Slovensku, ale také v Itálii nebo Norsku. „Zajímavá pro nás byla práce v norském tunelu Bragernes, který je unikátní v tom, že je v něm kruhový objezd,“ říká Petr Bebčák.

Společnost K.B.K. fire, která spolupracuje s Velvyslanectvím ČR v Bernu, je tak důkazem, že se chytrá řešení vyvinutá v Česku uplatní i v zemích, které díky svému důrazu na bezpečnost a preciznost platí za náročné trhy.

BLAHOSLAV HRUŠKA


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688