Research (Česká spořitelna)
Hypotéky  |  16.12.2020 10:33:44

Český hypoteční trh stále v laufu


Podle čerstvých údajů serveru hypoindex činil meziroční růst objemu nových hypoték v listopadu 47 %. Jde o další z letošní série velmi vysokých hodnot:



Pro úplnost zopakujme hlavní faktory, které nejspíš stojí za letošním rychlým růstem objemu nových hypoték.

Na straně poptávky:
- dlouhodobé faktory (stěhování do měst, růst počtu jednočlenných domácností, zpřísňování technických norem ve stavebnictví),
- přechodné faktory (nízké úrokové sazby a nízké výnosy z jiných aktiv, zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, sázka cizinců na posilování koruny a tedy zdražování korunových
aktiv),
- koronakrize (nákup domů nebo bytů vhodnějších pro práci z domova nebo pro pobyt v případě dalších zákazů vycházení a karantén).

Na straně nabídky:
- dlouhodobé faktory (pomalé územní a stavební řízení), - přechodné faktory (absence zahraničních pracovníků ve stavebnictví).

Průměrná úroková sazba z nových hypoték (podle datmetodiky serveru hypoindex, což nesmíme směšovat s oficiálními daty ČNB) klesla na 1,98 %. V dalších měsících může ještě maličko klesnout, ale během příštího roku by měla začít růst, a to v důsledku zahájení růstu sazeb ČNB (ty porostou v důsledku oživení ekonomiky) - viz dnešní článek na ihned.cz.

Stát je pořád lepší dlužník než domácnost ručící domem

Pro zajímavost zkusme srovnat trh hypoték a trh českých státních dluhopisů. Uvedená úroková sazba 1,98 % se ve skutečnosti netýká celé doby splácení hypotéky (která může být někde kolem 15-20 let), nýbrž jen prvního fixačního období, které může být někde kolem 8 let. A na tomto časovém horizontu se v současnosti prodávají české státní dluhopisy s výnosem kolem 1,1 % (viz následující graf výnosové křivky, v němž vyšší čára zachycuje aktuální hodnoty):



Z rozdílu 1,98 % versus 1,1 % lze usuzovat, že když se zváží všechny okolnosti, pak průměr českých domácností, které mají v dnešních dnech úspěch se žádostí o hypotéku, je zřetelně méně atraktivní dlužník než český stát. A to i při vědomí rychlého růstu českého veřejného dluhu letos a asi i v dalších několika letech.

A jako solidního dlužníka zřejmě nadále vidí českou vládu i většina zahraničních investorů – od konce léta (kdy poprvé zazněly podivné nápady na „rouškovné“ a na dramatické snížení zdanění příjmů) se podíl nerezidentů na držbě českých státních dluhopisů sice snížil, ale jen velice málo:



Ze srovnání obou čar v grafu výnosových křivek (graf vlevo) lze ovšem vyčíst i to, že časy už nejsou pro českou vládu zdaleka tak sladké, jako byly na konci jara (viz nižší čára): například na onom 8letém horizontu se výnosy zvýšily o víc než 0,3 procentního bodu.


Michal Skořepa

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688