Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Z regionů  |  15.12.2020 21:54:03

Co říkají Pražané o centru metropole: chtějí v centru trávit čas, ne bydlet a turisté jim nevadí

Téměř každý Pražan si myslí, že centrum města je důležité pro jeho fungování a více než třetina vidí jeho hlavní roli navázanou na turismus. Nejčastěji chodí do centra za kulturou a vůbec je neláká jako místobydlení. Sedmdesát lidí ze sta je pak přesvědčeno, že by významné centrální lokality daleko lépe fungovaly, kdyby měly svého správce. To jsou ta nejzajímavější zjištění, která vyvstala z výzkumu Sdružení Nového Města pražského provedeného agenturou STEM/MARK koncem letošního srpna.

„V důsledku vládních opatření pro boj s epidemií se na jaře centrum Prahy poprvé proměnilo v město duchů. Velmi silně vnímáme, že je na čase zamyslet se nad jeho rolí v rámci celého hlavního města a navrhnout dlouhodobou koncepci, která stanoví nový směr změn. Centrum ztrácí svého ducha, přichází o jedinečnost a autenticitu. Společně s agenturou STEM/MARK jsme provedli výzkum veřejného mínění, abychom zjistili, jak centrum vnímají ti, kdo v Praze opravdu žijí,“ vysvětluje Jan Adámek, předseda Sdružení Nového Města pražského, které zastupuje podnikatele a občany z okolí Václavského náměstí.

„Z výzkumu vyplývá, že často probíraný turismus je podle naprosté většiny Pražanů pro město přínosný, zejména ekonomicky a z pohledu mezinárodní prestiže. Díky absenci cestovního ruchu zasáhla současná krize nejvýrazněji právě centrum. Na místní podniky a firmy jsou navázáni další, mnohdy mimopražští dodavatelé a zásobovací společnosti. Tím už problém překračuje hranice samotného centra Prahy,“ dodává Adámek.

Jsou turisté pro centrum přínosem, nebo zátěží?
Zahraniční
Přínosem 76%
Zátěží 24%
Domácí
Přínosem 90%
Zátěží 10%

„My jako občané Prahy 1 jsme v uplynulých letech měli oprávněné výhrady vůči podobě a intenzitě turistického ruchu, a současná situace je proto příležitostí ke kvalitativní změně – podpoře turistiky s výraznou přidanou hodnotou, jako jsou například mezinárodní konference, veletrhy, festivaly a podobné akce. I proto jsem inicioval vznik spolku „Centrum žije! – spolek pro restart Prahy“ a vypracování případové studie o současné vážné ekonomické situaci v centru města a o způsobech, jak tuto situaci zvládnout bez výrazných dopadů na státní rozpočet. Nyní o tom probíhají intenzivní jednání s vedením hlavního města, bankami i jednotlivými členy vlády,“ popisuje Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

Podle 93 % Pražanů je centrum důležité pro fungování hlavního města. Nejvýznamnější úlohu nese cestovní ruch, reprezentace města a státu a přítomnost důležitých institucí a úřadů. Z pohledu 95 % respondentů hraje v posledních letech centrum roli atraktivní lokality pro zahraniční návštěvníky. Na druhém místě (82 %) stojí kulturní vyžití a 76 % dotazovaných se shoduje, že je centrum zajímavá oblast pro tuzemské turisty.

„Průzkum potvrzuje, že priority vedení města ve vztahu k budoucímu vývoji historického centra jsou správné a shodují se s očekáváními a potřebami Pražanů. Našim cílem je podporovat turismus, ale zároveň přispět k jeho kultivaci. Chceme vytvořit podmínky pro udržitelný turismus, který nebude mít negativní dopady na místní obyvatele. Už nyní pak rozšiřujeme zeleň v centru Prahy, bojujeme s vizuálním smogem a neregulovanými ubytovacími platformami. Podporujeme dostupné bydlení a zaměřujeme se na udržitelné řešení bezdomovectví. V tomto úsilí budeme dále pokračovat a uvítáme spolupráci s místními obyvateli a spolky,“ říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Je podle Vás centrum Prahy důležité pro fungování hlavního města?
Velmi důležité 57%
Spíše důležité 36%
Spíše není důležité 6%
Není vůbec důležité 1%

 

Co je hlavní rolí centra Prahy pro fungování hlavního města?
Turismus, turistický ruch 38%
Reprezentace města a státu, instituce a úřady 24%
Historie, památky 20%
Kultura 17%
Místo k životu, společenský život a shromažďování 9%
Bezpečnost, pořádek, čistota 8%
Doprava, MHD, parkování 8%
Obchody, nákupy, služby 8%
Nevím 11%

Méně příznivě hodnotí Pražané samotný život v centru. Více než dvě třetiny se domnívají, že centrum rozhodně není dobré bydliště. Většina Pražanů by zde žít nechtěla. Od života v centru Pražany nejvíce odrazuje hluk a noční život (46 %), množství lidí v ulicích (38 %) a nedostatek zeleně (24 %). Více stromů a parků by pro život v centru chybělo téměř pětině z nich.  Z odpovědí vyplývá, že do centra podle nich rozhodně nepatří auta, turistické atrakce jako jsou pivní kola nebo segwaye, a také drogy, nepořádek, lidé bez domova a žebrající. Co sem naopak jednoznačně patří je umění a živá kultura. Divadla, koncerty, výstavy a další kulturní akce jsou s centrem pevně spjaty podle názoru 70 % Pražanů.

Kdyby bylo bydlení v centru dostupné, chtěli byste tu žít?
Určitě ano 14%
Spíše ano 23%
Spíše ne 35%
Určitě ne 28%

Na začátku letošního roku jsme započali revitalizaci spodní části Václavského náměstí od ulice Na příkopě po úroveň hotelu Ambassador. Snažíme se proměnit a zkvalitnit veřejná prostranství v centru, která by se stala lákadlem také pro obyvatele Prahy. V tomto nelehkém období, které všichni prožíváme, vnímám jako důležité na takovýchto projektech pokračovat a tím dávat Praze a Pražanům pozitivní impulz do budoucnosti. Každá úprava veřejného prostoru mě velmi těší, o to víc, že se jedná o takto významné náměstí,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast rozvoje a územního plánu.

Pražané věří, že centru by nejvíce pomohla schopnost rychle reagovat na nové turistické atrakce a regulace reklamy. 70 % se shoduje, že by významná veřejná prostranství fungovala lépe, pokud by měla svého správce. Výzkum dále ukázal, že jen 6 % respondentů si myslí, že by se v centru mělo investovat především do parkování.

„Jsem ráda, že panuje shoda na tom, že koronavirová krize se má stát jakýmsi milníkem v přístupu k centru Prahy. Tento rok jsme představili novou strategii cestovního ruchu v Praze, která jasně říká, že Praha má hájit především zájmy místních a podporovat kultivovanou podobu turismu. Připravili jsme také Manuál pro kultivovanou Prahu, který jasně stanovuje pravidla proti reklamnímu smogu. Zkrátka intenzivně pracuje na tom, abychom se po návratu k běžnému životu nevrátili i do vyjetých kolejí,“ dodává Hana Třeštíková, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Fungovala by veřejná prostranství, jako jsou např. Václavské nebo Karlovo náměstí lépe, kdyby měla svého správce?
Ano 70%
Ne 13%
Nevím 17%

Výzkum byl uskutečněn 19. - 27. srpna 2020 prostřednictvím internetového dotazníku a internetového panelu agenturou STEM/MARK mezi 753 obyvateli Prahy (napříč městskými částmi) staršími 18 let.

•••

Sdružení Nového Města pražského z. s. se od roku 2005 věnuje aktivitám a občanské iniciativě směřující ke kultivaci a rozvoji centra Prahy a zejména Václavského náměstí jako klíčového veřejného prostoru hlavního města Prahy. Sdružení působí nejen na území "Václaváku”, ale současně propojuje oblasti ulice Na Příkopě až po území Náměstí Republiky a Národní třídy na druhé straně. Kromě aktivní komunikace s vedením Městské části Prahy 1 a zástupci magistrátu hlavního města Prahy organizuje spolek nejrůznější kulturní, společenské i charitativní akce pro všechny obyvatele i návštěvníky pražského centra. Cílem spolku je, aby okolí Václavského náměstí bylo místem, kde se lidé cítí příjemně, kde chtějí trávit svůj čas. Místem inspirujícím a důstojným. Místem, na které můžeme být hrdí. 


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688