mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  15.12.2020 09:02:00

COVID-19: Aktuální opatření na Kypru - od 11. 12. jsou uzavřeny restaurace, obchodní centra

COVID-19: Aktuální opatření na Kypru

15.12.2020 / 09:00 | Aktualizováno: 15.12.2020 / 09:02

Přehled platných mimořádných omezení v Kyperské republice, pravidla pro cestování a důležité kontakty. Cestovatelé z ČR nemohou, s platností od 18. září, vstoupit na Kypr.
 

VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY

Na základě rozhodnutí Vlády Kyperské republiky byla s platností od 18. září přeřazena Česká republika z „Covidové“ kategorie B do kategorie C. Do země tedy nemohou vstupovat turisté, kteří v posledních 14-ti dnech pobývali v České republice, nebo v jiné zemi kategorie C. Rozdělení zemí do jednotlivých kategorií průběžně aktualizuje kyperské ministerstvo zdravotnictví (Epidemiological risk assessment of countries concerning COVID-19). Osoby, kterým je umožněno vstoupit na území Kypru ze země kategorie C (odkaz):

  • kyperští občané s trvalým pobytem V Kyperské republice a jejich rodinní příslušníci (zahraniční manželé, jejich nezletilé děti a rodiče kyperského občana);
  • osoby, které v Kyperské republice legálně dlouhodobě pobývají;
  • osoby, kterým je povolen vstup do Kyperské republiky v rámci Vídeňské úmluvy o diplomatických vztazích (1961) a konzulárních vztazích (1963);
  • osoby, bez ohledu na jejich státní příslušnost, které mají speciální povolení Kyperské republiky (cestování na výjimku - viz níže).

Pouze cestovatelé, kteří spadají do některé z výše uvedených kategorií, absolvují test na Covid-19 po příletu na Kypr na vlastní náklady (60 €), které mohou zahrnovat i případné dočasné ubytování a s tím spojený transport. Následně je nařízena povinná 14-ti denní karanténa (doma, nebo v ubytovacím zařízení), a to bez ohledu na to, zda byly výsledky testu pozitivní, či negativní. Další Covid-19 test na vlastní náklady je nutné absolvovat 48 hodin před ukončením karantény. Výsledky testu musí být následně poslány na tuto adresu monada@mphs.moh.gov.cy. K ukončení karantény dojde až po negativním výsledku posledního Covid-19 testu.

Žádost o výjimku pro vstup do země (zejména v humanitárních případech):
žádost musí být podána min. 2 dny před plánovaným letem;
online žádost můžete podat na portálu Cyprus Flight Pass - Special Permission;
žádosti o udělení zvláštního povolení pro vstup do země lze podávat prostřednictvím e-platformy 14 dnů před očekávaným datem cesty, udělený souhlas je platný měsíc od data vydání;
po schválení žádosti bude žádajícímu zasláno speciální číslo spojené s číslem občanského průkazu, nebo cestovního pasu, které pak vyplní v portálu Cyprus Flight Pass.

Podrobné informace k žádosti o výjimku ke vstupu do Kyperské republiky, vč. okruhu oprávněných žadatelů, naleznete na stránkách Cyprus Flight Pass

Telefonní linky (PDF, 66 KB) v souvislosti s Covid-19.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD. Aktuální informace k jednotlivým zemím naleznete na internetových stránkách Ministerstva zahraničních věcí a informace k návratu do ČR na portálu Ministerstva vnitra věnovaného COVID-19.

 

VSTUP NA ÚZEMÍ KYPRU

Od 18. 9. 2020 nemohou cestující z České republiky (vč. osob tranzitujících přes ČR) vstoupit na Kypr (Kyperská republika), z důvodu přeřazení České republiky do kategorie C.

Mezinárodní letiště na Kypru jsou otevřená pro pravidelné komerční linky i charterové lety. Kyperská vláda uplatňuje pravidla, která se liší pro cestující z jednotlivých zemí.

Kypr rozděluje státy podle míry rizika nákazy na tři kategorie (A, B, C) a podle ní reguluje pravidla vstupu do země. Rozdělení zemí do jednotlivých kategorií průběžně aktualizuje kyperské ministerstvo zdravotnictví.

Odlet z Kyperské republiky je umožněn.

 

Pohyb mezi jižní a severní částí Kypru

V současnosti jsou uzavřené všechny přechody mezi jižní a severní částí Kypru pro cizince, kteří nežijí trvale na Kypru. Přechod je umožněný na vybraných místech pouze ze závažných humanitárních důvodů. V těchto případech kontaktujte, prosím, vždy velvyslanectví!

 

OPATŘENÍ

Nejdůležitější platná omezení v souvislosti se šířením koronaviru platná do 31.12.2020:

- je zakázán volný pohyb osob v době od 21:00 do 5:00 na celém území Kyperské republiky.

- platí povinnost nosit roušku v uzavřených prostorách (supermarkety, banky, nákupní centra, veřejná doprava) i na ulici pro všechny obyvatele nad 12 let věku

- zákaz shromažďování více než 10 osob v uzavřených prostorách (vč. domovů), zákaz shromažďování více než 2 osob (mimo nezletilých dětí) na veřejných místech (parky, náměstí, pláže atd.)

- od 11. 12. jsou uzavřeny restaurace, hostince, kavárny, bary, jídelny atd. S sebou je možné si jídlo odnést do 19:00, dovážka je povolena do 21:00.

- od 11. 12. jsou zavřena obchodní centra

- od 11.12 mohou být obchodní domy, supermarkety a větší obchody s rozlohou nad 500 m2 otevřeny pouze za dodržení podmínky 1 osoby na 10 m2

- prodejny s potravinami mohou mezi svou otevírací dobou a 9:00 obsloužit pouze osoby starší 65 let

- od 11. 12. se mohou bohoslužby konat pouze bez věřících. Povoleny jsou jen svatby, křtiny a pohřby a to do počtu 10 osob

- od 14. 12. budou zavřeny střední, vyšší a vysoké školy – výuka bude probíhat distančně

- jsou zakázány návštěvy v pečovatelských domech, domovech důchodců, lékařských zařízeních pro pacienty s chronickými chorobami, domovech pro ohrožené skupiny obyvatel včetně zařízení pro lidi bez domova

- jsou zakázány organizované volnočasové aktivity pro všechny, uzavřena jsou kina, divadla i koncertní sály, kasina, jsou zakázána veškerá představení, konference i další akce včetně demonstrací, průvodů, venkovních bazarů, festivalů atd.

- jsou uzavřena dětská hřiště a posilovny

- sportovní utkání budou bez diváků, sportovní akce pro osoby mladší 18 let jsou zakázána.

 

KONTAKTY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Cyprus Flight Pass

Telefonní linka pro podezření na nákazu COVID-19 a zajištění testování: 1420

Obecné informace ke koronaviru: 1450 (non-stop) nebo 1412 (Po-Pá 8-20h)

Informace k zaměstnání a podnikání: 1433 (Po-Pá 8-20)

Kyperský vládní portál ke COVID-19 v řečtině (aktuální) a angličtině (se zpožděním).

Spojení na Velvyslanectví ČR v Nikósii:

Telefon +357 22 421118
Fax +357 22 421059
Email nicosia@embassy.mzv.cz
Webové stránky www.mzv.cz/nicosia

Určité informace o cestování v rámci zemí Evropské unie lze nalézt na stránkách Re-open EU

Všem českým občanům doporučujeme zaregistrovat se v systému DROZD, jehož prostřednictvím jsou zasílána zásadní upozornění a varování.

V urgentních případech lze volat i na krizovou linku konzulární pomoci +357 99 356 380.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt 13:42  4/18/24 737AM ET Heads up. A Dense Fog Advisory is in effect until 10AM ET for the.. US National Weather Service (weather.gov)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688