Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  15.12.2020 06:15:12

Dceřiná společnost Amazonu představila robotaxi

Letos v létě gigant Amazon uskutečnil jednu ze svých dosud největších akvizic. Přestože cena převzetí jen šest let starého startupu Zoox nebyla oficiálně zveřejněna, hovořilo se minimálně o miliardě dolarů. Amazon se investicí do Zoox nasměroval do „zeleného“ automobilového sektoru, když firma kromě vývoje samotných autonomních technologií se zároveň orientuje na vývoj obousměrného vozidla s nulovými emisemi. Právě vstup Amazonu měl přispět k urychlení realizace vizí. A Zoox v pondělí své dosavadní snahy představila.

 

Odtajněný elektromobil má být schopen celodenního provozu, resp. 133 kWh baterie má zajistit dostatek energie pro 16 hodin používání robotaxi. Vůz je vybaven dvěma elektromotory, které mu mají zajistit rychlost až 75 mil/h, tedy až 120 km/h. Jak už bylo zmíněno v úvodu, vůz se může pohybovat oběma směry. Každá náprava je navíc řiditelná, což kromě i možného jiného režimu jízdy v zatáčkách rozšiřuje například možnosti parkování.

 

Vozem se budou moci přepravit až 4 osoby, a jak plyne z výše uvedeného, nedisponuje volantem či pedály. Sedačky jsou uspořádány proti sobě. Vůz je v rámci bezpečnosti i tak vybaven řadou airbagů, které se v případě potřeby vystřelí právě i mezi obě řady sedadel.

 

Jak lze shlédnout níže ve videu, šéfka firmy Aicha Evans k přivolání vozu použila aplikaci. Vůz pak v San Franciscu obkroužil blok domů a vrátil se před hotel Fairmont. Právě v San Franciscu a zároveň v Las Vegas plánuje Zoox prvotně robotaxi nasadit do provozu. Kdy se tak stane, zůstává však nejasné.

 

Ve Fremontu v Kalifornii se již v továrně firmy několik vozů vyrábí. Kapacita daného provozu by dle firmy mohla dosáhnout 10-15 tisíc vozů za rok. Dodavatelé do ní zasílají již hotové komponenty, které se zde již jen finálně skládají. Proces se tak částečně podobá stavebnici Lego. Kdo je dodavatelem baterií, firma tají.

Akcie mateřské Amazon (AMZN) v pondělí v reakci na Nasdaq posílily na necelých 3 157 USD (+1,3 %). Třetí nejhodnotnější firmu na Wall Street tak trh aktuálně oceňuje na 1,57 bil. USD.

Závěrem možno říci, že Zoox není první firmou, která představila plně autonomní vůz pro veřejnou přepravu osob. Již v lednu General Motors odtajnila svůj vlastně obdobný o něco větší koncept s názvem Origin. Díky několikaletému již praktickému testování se zdá být nejdále asi společnost Alphabet, resp. její firma Waymo. V říjnu totiž svou taxislužbu dokonce již začala testovat přímo v praxi na předměstí Phoenixu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688