Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  13.12.2020 11:34:42

Pražská burza již šestý týden v řadě růst nedokázala. V očekávání aktualizace indexů


Předcházející týden již naznačoval, že výraznému několikatýdennímu růstu na pražské burze dochází dech. V tomto týdnu dokázal index PX ještě nejprve navýšit svá 9 měsíční maxima, když se ve středu podíval nad hranici 990 bodů. Následně již došlo na jižní směrování a páteční závěr na necelých 969 bodech znamená týdenní pokles o 0,41 %. Nadpoloviční počet emisí v indexu PX, které dokázaly přidat, nicméně přetrval.

Ztráty indexu nejvíce dokázaly zbrzdit nadále volatilní akcie Avast. Jejich EKG bylo nicméně v týdnu méně výrazné, v Praze se musely vlastně také vypořádat s dále sílící korunou k libře, která zamířila po čtvrt roce zpět pod 29. K ziskům titulu napomohly zprávy z firmy týkající se vývoje nového produktu, resp. také očekávání růstu společnosti v následujících letech.


Zpět k listopadovým několikaměsíčním maximům zamířily akcie PHILIP MORRIS, když Senát nakonec neschválil vyšší daň na zahřívaný tabák. Svou vahou však na index více pozitivně působily akcie ČEZ. Oproti předchozímu týdnu jakoby již přeci jen začaly reagovat na ceny dlouhodobé elektřiny, které pokračovaly v růstu. Své mohly sehrát také zprávy indikující odklad rozšiřování JE Dukovany.

Svá 1,5letá maxima dále pozvolna navyšovaly akcie O2, které se ve čtvrtek již i na korunu přiblížily hranici 250 . Titul zkrátka v prosinci poznal zatím jen jednu ztrátovou seanci. Firma dle očekávání neodkoupila z kraje týdne žádné své akcie, schválený program odkupu tak v úterý po 5 letech definitivně skončil. Vzhledem k tomu, že firma za poslední rok možný program již vůbec nevyužila, asi nelze sázet, že by vedení v příštím roce na valné hromadě přišlo s návrhem nového programu.

Jediným finančním titulem, který si nakonec dokázal v týdnu připsat zisky, byly akcie KB. Dokázaly nejprve dále navyšovat svá 9 měsíční maxima a zároveň tak nepoznat nezvyklých 9 seancí v řadě ztráty. Druhá polovina týdne však již přinesla na titulu poměrně výrazné vybírání zisků.

Ostatní finanční tituly byly naopak nakonec hlavními strůjci poklesu indexu PX. Nejvíce ztratily akcie ERSTE, u kterých jsme v minulém reportu upozorňovali na technickou hladinu 25 EUR, která se v týdnu obdobně jako již v létě stala v domovské Vídni pro titul stopkou.

Největší ztráty však utrpěly akcie STOCK, resp. přišly o zhruba polovinu výrazných zisků z předchozího týdne, kdy vyskočily na 2,5letá maxima. V Praze přesto přitom zakončily oproti domovskému Londýnu s poměrně výraznou téměř 2 prémií.

 

Do konce roku se asi mnoha firemních zpráv investoři na pražské burze nedočkají. Své tak bude nadále především sehrávat dění okolo koronaviru, resp. pak zahraniční sentiment. Avizované vládní opětovné škrcení domácí ekonomiky není pozitivní zprávou, což ovlivňovalo domácí trh již koncem týdne. V tom následujícím lze také očekávat výraznější aktivitu zejména v pátek, kdy investoři budou v závěrečné seanci upravovat svá portfolia v návaznosti na pravidelnou čtvrtletní aktualizaci indexů. Zmínit lze, že například v indexu PX se nad 20 % limitem v současnosti nacházejí akcie ERSTE s aktuální vahou 22,80 %. Nad limit měly na přelomu měsíce však také ještě akcie ČEZ. Každopádně již v pondělí 14. prosince ve 12 hod. se uzavírá sekundární nabídka akcií KARO INVEST, kde se již nyní dá říci, že poptávka překonala nabídku.

Pokud vyjdou dřívější predikce vedení společnosti PHOTON ENERGY, pražská burza by se měla ještě do konce roku dočkat přírůstku na hlavním trhu. Valná hromada společnosti počátkem měsíce, za účasti jen dvou hlavních akcionářů, daný krok schválila a nic by tak v naplnění záměru nemělo již státcestě. Titul po letním skoku až na 115 , a následném „vychladnutí“, v posledních měsících ukázal své dno u hranice 75 . Tento týden zakončil na 79 . Zajímavé tak bude sledovat, jak na danou migraci z „Free Market“ bude reagovat.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688