Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.12.2020 17:03:30

Taylor: I po pandemii se bude z domova pracovat mnohem více

Postoje směrem k práci z domova se mění. Tak to alespoň vnímá americký ekonom Tim Taylor, podle kterého na jaře dominovaly úvahy o tom, jak tento systém spoří čas a jak moc lidí jej preferuje. Nyní se ale podle ekonoma znatelně více hovoří o tom, že spolupráce na dálku je těžší, projekty trvají déle a podobně. I WSJ psal, že „firmy začínají přehodnocovat svůj postoj k práci na dálku“. Jak tedy může s ohledem na posun vnímání práce z domova vypadat budoucnost?

Taylor poukazuje na novou studii, kterou zpracovali Jose Maria Barrero, Nicholas Bloom a Steven J. Davis a podle které bude takzvaný teleworking hrát i po pandemii výrazně větší roli než před ní. Podle jejich odhadů bylo před pandemií touto formou odpracováno asi 5 % pracovních dní, po ní to bude přibližně 22 %. Důvodů by mělo být hned několik včetně toho, že „opadne stigma“ teleworkingu. Jinak řečeno, zlepšilo se vnímání tohoto druhu práce a jak zaměstnanci, tak zaměstnavatelé k němu budou otevřenější a nebude považován například za snahu vyhnout se pracovním povinnostem.

Pandemie také přispěla k tomu, že firmy se naučily s tímto systémem pracovat a experimentovaly ve snaze najít optimální způsob jeho využití. K tomu „průměrný zaměstnanec investoval asi 13 hodin svého času a přibližně 660 dolarů na to, aby mohl pracovat z domova“. Tyto investice podle ekonomů celkem dosahují asi 1,2 % HDP a další teleworking sebou kvůli nim a technologickým změnám ponese již menší mezní náklady. V neposlední řadě analýza ukazuje, že téměř 70 % lidí se nebude chtít vrátit k některým aktivitám ani ve chvíli, kdy již bude široce dostupná vakcína. Týká se to například cestování metrem či přeplněnými výtahy, návštěv restaurací a podobně.

Podle ekonomů by permanentní posun k vyššímu podílu práce z domova vedl k poklesu výdajů lidí na stravování v centru měst, zábavu a nákupy v těchto místech. A to o 5 – 10 % tržeb firem v těchto odvětvích. Z teleworkingu by pak měli nejvíce těžit zejména lidé s vyššími příjmy a pozicemi, tuto možnost naopak nemají ti, kteří pracují ve výrobě, retailu či podobných odvětvích. Teleworking ale také ztěžuje vytváření vztahů mezi zaměstnanci, neumožňuje některé druhy získávání zkušeností a může vést k separaci různých skupin a lidí v zaměstnání.

Zajímavé je, že podle analýzy lidé většinou tvrdí, že práce z domova u nich zvyšuje produktivitu, ale firmy tvrdí opak. Podle Taylora může být tento rozdíl ve vnímání způsoben tím, že lidé pracující z domova jsou spokojenější a to se promítá i do jejich příliš optimistických odhadů produktivity takové práce. Navíc odhadují jen svou osobní produktivitu, ale firmy hledí i na produktivitu aktivit, které jsou mnohem efektivnější při osobním kontaktu, tedy například brainstormingu.

Taylor nakonec zmiňuje rovněž výzkum zaměřující se na vztah mezi „hustotou“ zaměstnanců na pracovišti a jejich produktivitou. „Koneckonců existuje důvod, proč vznikla města s vysokou koncentrací lidí a proč se stala motorem ekonomického růstu. Dopady pandemie otestují tento efekt a ukáže se, zda ti, kdo pracují v přímém kontaktu, nemají stále vyšší produktivitu a odměny. Ti, kteří pracují z domova, by pak čelili horšímu kariérnímu výhledu, protože nejsou tam, kde se něco děje. Možná, že firmy se již naučily, jak získat výhody z přímého kontaktu i díky telekonferencím. Ale možná ne,“ uzavírá Taylor.

Zdroj: The Conversable Economist


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688