Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  11.12.2020 13:34:22

Na finančních trzích už začínají být zřetelné blížící se vánoční svátky (Komentář)

Česká koruna tento týden zaznamenala vyšší míru volatility. Pondělní obchodování zahájila poblíž 26,50 CZK/EUR, v průběhu týdne pak na okamžik posílila až k 26,20 CZK/EUR, hned poté však následovala mírná korekce nad 26,30 CZK/EUR. Tam se koruna obchodovala také v průběhu dneška. Posílil i polský zlotý a maďarský forint. K vyšší volatilitě na měnových trzích přispívá zejména postupně se snižující likvidita v souvislosti s blížícími se vánočními svátky.

Uplynulý týden přinesl větší množství dat o vývoji tuzemské ekonomiky, na vývoj koruny to však zásadní vliv nemělo. Zveřejněny byly říjnové maloobchodní tržby, na jejichž výsledcích byl již patrný vliv druhé vlny koronavirové pandemie. Zatímco tržby bez prodejů motorových vozidel poklesly meziměsíčně o necelá dvě procenta, tržby za prodej a opravy motorových vozidel překvapivě v obdobném rozsahu vzrostly. Více o říjnových výsledcích maloobchodu píšeme zde https://bit.ly/2JXLFEQ. Poptávka po výrobcích průmyslové povahy tak zatím významně zasažena nebyla, což dokazují i hodnoty nových průmyslových zakázek či ukazatele podnikatelské důvěry ve výrobním sektoru.

Samotná průmyslová produkce v říjnu začala po zhruba roce a půl opět meziročně růst, a to přibližně o 1 %. Vlivem výše zmíněného vývoje předstihových ukazatelů je i výhled pro listopad relativně optimistický. První vlna koronavirové pandemie dopadla nejsilněji na sektor služeb a také na stavebnictví. A jiné to zřejmě nebude ani v průběhu druhé vlny, neboť data za říjen již ukazují na opětovné prohloubení poklesu v obou případech. Více jsme o měsíčních datech z reálné ekonomiky psali zde https://bit.ly/3mVB4sX. Tento týden vyšla také čísla listopadové inflace, která byla oproti tržnímu konsenzu a očekávání ČNB mírně nižší a dosáhla výše 2,7 %. Zatímco celková inflace postupně zpomaluje, jádrová inflace je i nadále výrazná a setrvává nad 3 %. Více nově zveřejněná data inflace komentujeme zde https://bit.ly/3oJ62oB.

Na globálních finančních trzích pokračoval pokles rizikové averze a euro k dolaru tak opět v průběhu týdne mírně posílilo až k 1,215 USD/EUR. Společná evropská měna je tak nejsilnější za posledního více než dva a půl roku. Pomohla jí k tomu i včerejší dohoda evropských lídrů ohledně záchranného balíčku na pomoc evropské ekonomice zasažené dopady pandemie a také shoda nad novým sedmiletým finančním rámcem. Dohoda naopak stále nepadla ohledně způsobu uspořádaní vzájemných vztahů po vystoupení Spojeného královstvíEvropské unie a brexit bez dohody je tak stále na stole. Akciové trhy tento týden mírně korigovaly předchozí zisky i nadále však zůstávají poblíž historických maxim.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688