Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.12.2020 13:56:42

Divoký brexit je pravděpodobnější, než dohoda, prohlásila šéfka Komise


Krach jednání Evropské unie s Británií je v současnosti pravděpodobnější než dosažení dohody. Podle vysoce postaveného unijního činitele to dnes řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová prezidentům a premiérům členských zemí bloku na summitu v Bruselu. Řada politických vůdců přitom dala najevo, že stále doufá v dojednání úmluvy. Obě strany se tento týden dohodly, že jasno o osudu rozhovorů chtějí mít tuto neděli.

"Pozice zůstávají v zásadních tématech velmi vzdálené," prohlásila dnes šéfka unijní exekutivy, která ráno po maratonském nočním jednání o klimatických závazcích informovala lídry států o vývoji rozhovorů. Podle zmíněného činitele jim řekla, že neuspořádaný rozchod v této fázi považuje za pravděpodobnější než dosažení shody.

Británie opustila evropský blok v lednu a přechodné období, kdy se stále řídí stejnými pravidly jako v době svého členství, skončí poslední den letošního roku. Obě strany mají již větší část textu budoucí dohody o obchodních vztazích i dalších oblastech spolupráce hotovou, stále se však přou o rybolovná práva, pravidla hospodářské soutěže a tím, jak budou řešeny případné vzájemné spory.

Pokud nepřekonají rozpory při vyjednávání v několika nejbližších dnech, aby případnou dohodu mohly do konce prosince schválit parlamenty, začnou od ledna unijní státy obchodovat s Británií se cly a kvótami podle pravidel Světové obchodní organizace (WHO).

Někteří lídři dávali po jednání najevo, že se stále nevzdávají naděje na uzavření dohody. Například francouzský prezident Emmanuel Macron, jehož země stojí v čele států odmítajících jakékoli ústupky z unijní strany, věří v dohodu, která bude respektovat požadavky obou stran a přitom ochrání vnitřní trh EU. Podobně se vyjádřil i český premiér Andrej Babiš.

"Vypadá to nadějně. Doufejme, že to nějak dopadne, ale už je za pět minut dvanáct," řekl českým novinářům po jednání. Nevyloučil přitom, že může nastat i varianta rozchodu bez dohody, která by znamenala zavedení vývozních cel pro české podniky. Na tuto možnost je podle Babiše Česko připraveno.

"Pokud by to nastalo, budeme schopni reagovat rychle," prohlásil premiér s tím, že Česko už v minulosti připravilo pravidla pro případ divokého brexitu. Státy EU se na podobnou situaci připravovaly už před rokem, kdy nebyl vyloučen neúspěch jednání o "rozvodové dohodě" upravující samotný britský odchod z unie.

Evropská komise ve čtvrtek navrhla několik nouzových opatření, která mají v případě krachu jednání zabránit například chaosu v letecké či silniční dopravě a zaručit dosavadní práva rybářů.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   7:41  Ranní shrnutí (25.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
Čt   0:02  24. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688