Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Investice  |  11.12.2020 11:12:19

Brexit bez dohody je pravděpodobnější než ten s dohodou, zní dnes Bruselem. Čechy by brexit bez dohody ochudil a zdražil by jim dovážené zboží


V mnohaletém dramatu jménem brexit dochází teprve nyní na opravdovou „hru nervů“. Obě „rozvádějící“ se strany, Spojené království i Evropská unie, dávají okázale najevo, že jsou smířeny s tím, že k žádné dohodě nedojde. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes na summitu EU řekla lídrům jednotlivých členských zemí EU, že brexit bez dohody je nyní pravděpodobnější než brexit s dohodou. Podobně si vyjadřují i další představitelé EU. Zároveň však dodávají, že čas na dojednání dohody běží ještě do neděle.  

Představitelé Spojeného království se zase nechávají slyšet, že nijak nesleví ze svých nynějších požadavků na podobu uspořádání obchodních a ekonomických vztahů s EU po konci letošního roku. Slibují, že Británii se i po „rozvodu bez dohody“ bude dařit, ačkoli takový scénář nepochybně skýtá úskalí. Britský premiér Boris Johnson se včera vyjádřil v tom smyslu, že varianta odchodu Británie bez dohody má značnou pravděpodobnost.
 
Evropské akcie se i v reakci na nejistotu obestírající finální podobu brexit dnes dopoledne propadají. Celoevropský akciový ukazatel STOXX 600 klesá o 0,2 procenta. Evropské akcie tak prohlubují ztráty, které zaznamenaly po včerejší poměrně ponuré prognóze Evropské centrální banky stran ekonomického výkonu eurozóny v příštím roce

Koncem letošního roku končí přechodné období, během něhož se Londýn s Bruselem měly dohodnout na uspořádaní svých vztahů po odchodu Spojeného královstvíEU, k němuž došlo letos v lednu.   
Pokud se političtí lídři EU a Británie nedohodnou, bude to znamenat neblahé vyvrcholení bezmála pětiletého dramatu. Vystoupení z EU si Britové odhlasovali v referendu v červnu 2016.   

Nynější „hra nervů“ je spíše než projevem krachu jednání důsledkem taktických manévrů a signálů určených protistraně. Strana, která v rámci vyjednávání přesvědčivě demonstruje, že se dokáže popasovat s jakýmkoli jeho vyústěním, upevňuje svoji negociační sílu. Takže dohodu „za minutu dvanáct“ rozhodně nelze vyloučit, i když ještě v příštích hodinách i dnech nepochybně půjde o „hru nervů“. Pro obě strany je výrazně výhodnější dohoda než ne-dohoda.   

Dohoda „za minutu dvanáct“ nemusí být dohodou finální. Může jít o dohodu prozatímní. A teprve na jejím základě se dojedná finální úmluva. Prozatímní dohoda by měla zejména zajišťovat stále dobrou průchodnost hranic mezi EU a Spojeným královstvím.   

Pokud však ani prozatímní dohoda nevznikne, bude zboží dovážené z Británie od 1. ledna 2021 podléhat clu. To pro konečné spotřebitele v celé EU, včetně Česka, znamená růst maloobchodní ceny příslušného zboží. Například Češi, kteří rádi nakupují v obchodech Marks&Spencer, by si tak „přes noc“ připlatili ze stejné zboží až o desítky procent víc.   
 
S problémy by se potýkali ovšem i čeští vývozci. Británie je po Francii druhým největším odbytištěm českého exportu mezi zeměmi, se kterými ČR přímo nesousedí. Celkově je pátou nejvýznamnější exportní destinací, přičemž v nedávně době z hlediska svého významu v tomto ohledu přechodně předčila právě i zmíněnou Francii. V běžných letech, která nejsou poznamenána koronavirovou krizí, se do Británie z Česka ročně vyveze zboží za více než 200 miliard korun.   

Do Británie z Česka exportují předně firmyautomobilového průmyslu. Ročně vyvážejí za 70 miliard korun. Ovšem další autodíly vyrobené v ČR míří do Spojeného království skrze Německo. Jedná se o takzvaný nepřímý export. Ten je v případě vývozu Česka do Británie poměrně objemný, což jen podtrhuje význam obchodního vztahu obou zemí.   

Ve velkém Česko vyváží do Británie také třeba cukrovinky typu želatinových bonbonů. Například holešovský závod společnosti Nestlé vyveze do Británie ročně zhruba 3500 tun želatinových bonbonů. Pokud však nyní vrcholící jednání mezi Johnsonem a von der Leyenovou skončí nezdarem, kvůli zavedenému clu budou holešovské želatinové bonbony v Británii od ledna příštího roku až o třetinu dražší než teď. Takže tam o ně dramaticky klesne zájem.   

Podobně tomu bude s auty a řadou dalších výrobků, které Česko na ostrovy vyváží. Český export do Británie by v důsledku brexitu bez dohody poklesl zhruba o pětinu. Takže by citelně srazil i celkový výkon celé české ekonomiky, a tedy ochudil všechny obyvatele ČR.   
 

Lukáš Kovanda, Ph.D. 
Národní ekonomická rada vlády (NERV) 
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste