Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.12.2020 11:09:53

Artus: Příčina nízkých sazeb a pravděpodobnost dluhových problémů

Dlouhodobé reálné sazby míří ve vyspělých zemích již od počátku osmdesátých let směrem dolů. Nyní dosahují negativních hodnot, což má mimo jiné významný dopad i na vývoj dluhů. Poukazuje na to hlavní ekonom francouzské investiční banky Natixis Patrick Artus a ptá se, kam se sazby pravděpodobně pohnou v budoucnu a zda by jejich změna mohla přinést vážnější ekonomické problémy.

Vývoj reálných sazeb v zemích OECD popisuje následující graf:

Artus sazby dluh produktivita


Artus míní, že pro popsaný vývoj mohou existovat tři hlavní důvody. Prvním z nich je klesající produktivita kapitálu, která může sama o sobě vyústit v pokles reálných sazeb. Druhým důvodem může být uvolněná politika centrálních bank. A třetím převis zamýšlených úspor nad investicemi. Ten by pak mohl pramenit z očekávaného stárnutí populace, z rostoucí nejistoty a rizika a následně vysoké poptávky po vládních dluhopisech nebo z posunu v rozdělení příjmů směrem od nižších příjmových skupin, které mají vyšší sklon ke spotřebě. K tomu je možné, že úspory táhne nahoru klesající cena investičního zboží či nižší potřeba investovat daná tím, jak v ekonomice klesá váha průmyslu a roste podíl služeb.

Následujícím grafem srovnávajícím sazby a celkovou produktivitu faktorů Artus dokumentuje, že pokles sazeb je „mnohem větší než pokles v technologickém pokroku a produktivitě“:

Artus sazby ekonomika


Srovnáním výnosů dlouhodobých obligací a klíčových sazeb centrálních bank pak Artus dochází k závěru, že při poklesu sazeb reálných „rozhodně hrála svou roli monetární politika“. Další graf pak srovnává míru úspor a míru investic ve vyspělých zemích a ekonom zde dochází k závěru, že postupně dochází k vytváření nadbytečných úspor, k čemuž přispívá i globální zvýšení sklonu k úsporám.

Artus Natixis

Artus poukazuje na skutečnost, že pokud by reálné sazby byly drženy dole zejména monetární politikou, mohl by ve chvíli, kdy je tato politika utažena, nastat jejich růst, který by mohl vyvolat problémy u dlužníků. Pokud by ale byly nízké sazby zejména odrazem převisu úspor, utažení monetární politiky by na ně nemělo výraznější dopad a zůstaly by stále nízko. Ekonometrická analýza výše popsaných faktorů a jejich dopadu na sazby pak ukazuje, že ve hře jsou oba faktory – jak chování centrálních bank, tak vývoj úspor.

Zdroj: Natixis

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688