Export (export.cz)
Přeprava  |  10.12.2020 09:42:00

Velká Británie otevírá informační kanceláře pro dopravce

V rámci přípravy na nová pravidla platná od 1. 1. 2021 otevřelo britské ministerstvo dopravy síť 45 informačních a poradenských kanceláří pro dopravce, které nabídnou individuální školení o nových postupech na hranicích.

Ilustrační foto Shutterstock

Nově otevřené informační kanceláře jsou umístěny na klíčových dálničních čerpacích stanicích a stanovištích pro nákladní vozidla napříč britskou silniční sítí. Nabízejí dopravcům individuální školení – zde je možné individuálně projít všechny potřebné dokumenty a postupy, které musí dopravce splnit, aby mohli i nadále poskytovat služby jak ve Velké Británii, tak napříč Evropou a aby mohli zejména překračovat hranice. Podpora je dostupná až ve 13 různých jazycích. Informační kanceláře tak doplňují příručku Haulier Handbook (pokyny pro dopravce a komerční řidiče), která je také dostupná v českém překladu. Pokyny shrnují klíčové informace a rady o přepravě zboží po 1. 1. 2021.

Kanceláře nabízí i školení o nové službě Check an HGV“, která pomůže ověřit způsobilost vozidla překročit britsko-evropskou hranici – tento postup je nutný při průjezdu hrabstvím Kent pro získání Kent Access Permit. Jde o speciální povolení vydávané od ledna 2021, které je aplikovatelné zejména při příjezdu do Velké Británie přes Eurotunel či přístav Dover. Aby bylo zabráněno kolapsu dopravy v obou směrech, budou dopravci muset dokládat, že mají všechna potřebná povolení pro vývoz/dovoz zboží. Povolení pro hrabství Kent se týká obou směrů dopravy a všech dopravců (jak britských, tak evropských). Systém Smart Freight/Check an HGV bude brzy plně zprovozněn. V případě porušení pravidel bude dopravcům hrozit pokuta ve výši až 300 liber za každý přestupek.

Pozor na kolony

Vzhledem k novým pravidlům a zcela novému systému doporučujeme firmám připravit se na případná zdržení na britsko-evropských hranicích v prvních dnech a týdnech nového roku. Test post-brexitových procesů, který provedly francouzské úřady na konci listopadu, vedl k vytvoření pětimílové kolony nákladních vozů na britské straně. Zpráva britské vlády ze září varovala v nejhorším možném případě před frontami až 7 tisíc nákladních vozidel v obou směrech hlavních dálničních tras k Eurotunnelu a trajektům v Doveru.

Některá pravidla jsou stále dojednávána a může je ovlivnit dohoda o budoucích vztazích mezi EU a Spojeným královstvím. Doporučujeme proto informace pravidelně sledovat.

Matouš Pudil, stážista, Velvyslanectví ČR v Londýně

Tamara Slate Glässner, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Londýně


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688