Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  10.12.2020 09:34:07

Nafta je nejdražší za takřka tři měsíce. Pohonné hmoty v Česku zdražuje vyhlídka plošné vakcinace, zůstávají ale levnější než na Slovensku

Cena ropy na světových trzích se drží stále poměrně vysoko. Dojde proto k dalšímu zdražení pohonných hmot v ČR. Ty zdražovaly v uplynulých sedmi dnech i v předchozích dvou týdnech. V uplynulých sedmi dnech navíc zdražování jak benzínu, tak nafty zrychlilo. Průměrná cena benzínu Natural 95 se oproti situaci před týdnem zvýšila o šest haléřů na litr a činí 27,85 koruny za litr. Nafta nyní stojí 27,09 haléře za litr, tedy o čtrnáct haléřů více než před týdnem. Nafta je tak nejdražší za poslední skoro tři měsíce, od poloviny září. K jejímu zdražování – jež je výraznější než v případě benzínu – dopomáhá také probíhající topná sezóna, která zvyšuje poptávku po topné naftě, využívané například v průmyslu.  

V příštích sedmi dnech je třeba počítat s dalším cenovým růstem pohonných hmot, v rozsahu kolem deseti haléřů za litr. Ropa ve druhé polovině listopadu totiž citelně zdražila a prodejci pohonných hmot zdražení ještě teprve plně promítnou do svých cen pohonných hmot. Dopad zdražení ropy do cen pohonných hmot přitom sílící koruna – vůči dolaru nyní nejsilnější od května 2018 – bude tlumit jen částečně.  

Cena ropy Brent během listopadu vzrostla o více než čtvrtinu a poprvé od začátku letošního března atakovala úroveň 50 dolarů za barel. V prosinci se drží stále jen poměrně těsně pod touto úrovní. 

Vzpruhu cenám ropy poskytuje vyhlídka na brzký příchod koronavirové vakcíny. V listopadu společnosti Pfizer a Moderna oznámily, že testují látky s účinností zhruba 95 procent. Nadějnou látku vyvíjí také společnost AstraZeneca. Trhy s ropou živí naděje, že by po plošnější aplikaci plně účinné vakcíny nastalo poměrně rychlé oživení například světové letecké dopravy nebo globálního turistického ruchu. Třeba v Číně je nyní intenzita leteckého provozu už na 90 procentech obvyklé úrovně. Letos mezinárodní turistický ruch poklesne podle OECD o 80 procent.    

Informace o vakcíně celkově vnáší na trhy, třeba i akciové, optimismus, který zlepšuje vyhlídky ohledně budoucího ekonomického výkonu globální ekonomiky, tedy i ohledně celosvětové poptávky po ropě. Související růst cen ropy se ještě teprve plně projeví v cenách pohonných hmot v ČR, takže ty právě v příštích sedmi dnech porostou.  

Cenu ropy drží nahoře také jednání kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem. Ti v minulém týdnu sice odsouhlasili navýšení těžby o 500 tisíc barelů denně, ale to byl o méně, než s čím počítal původní plán. To trhy povzbudilo a podpořilo růst cen ropy

Ceny pohonných hmot rostou a porostou i v dalších evropských zemích. Podle mezinárodního srovnání je benzín v prosinci levnější než v Česku tradičně v Bulharsku či Rumunsku, ale také v Polsku a poněkud netradičně i ve Slovinsku. V Maďarsku a Rakousku je cenově srovnatelný. Na Slovensku, v Chorvatsku a také tradičně v Německu či v Itálii je dražší. Nafta je levnější než v ČR v zemích, jako je opět Bulharsko či Rumunsko. V Polsku a Rakousku je cenově srovnatelná. V Maďarsku, na Slovensku, ve Slovinsku, v Německu, Chorvatsku či Itálii je cena nafty vyšší než v ČR.         


Lukáš Kovanda, Ph.D.       

Národní ekonomická rada vlády (NERV)       
Hlavní ekonom, Trinity Bank       

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

10.12. 10:11  . . . (Svědek Covidův)
10.12. 10:05  . . . (Svědek Covidův)
10.12. 09:49  . . . (Svědek Covidův)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste