Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  10.12.2020 08:08:55

ECB dál uvolní měnovou politiku (Ranní zpráva z finančního trhu)

ECB na dnešním zasedání úrokové sazby nezmění, ale dále uvolní svou měnovou politiku přes programy a parametry nákupu aktiv. Zároveň dnes začíná dvoudenní evropský summit, na kterém se bude mimo jiné jednat o brexitu a Evropském záchranném fondu. Od tuzemské inflace za listopad čekáme další mírné zpomalení.

Česká inflace ukáže další drobné zpomalení

Od zasedání ECB se dnes všeobecně čeká další měnověpolitické uvolnění. Ke změně nastavení úrokových sazeb pravděpodobně nedojde, ale ECB dopředu avizovala rozšíření programů nákupu aktiv. Počítáme s navýšením pandemického programu nákupu aktiv (PEPP) o 600 mld. EUR na cílovou sumu 1950 mld. EUR a jeho prodloužením do konce roku 2021. Dále s oznámením o spuštění čtvrtého kola dodávek dlouhodobé likvidity (TLTRO IV) od března 2021 a další prodloužení požadavků na kolaterál při dodávkách likvidity do konce roku 2021. Očekávání trhu je v hrubých obrysech podobné (trh čeká navýšení PEPP cca o 500 mld. EUR). Pokud by ECB doručila něco menšího, šlo by o nečekané zklamání. Je zde spíše šance, že ECB může s ohledem na výrazné podstřelování inflačního cíle překvapit pozitivně například protažením PEPP až do roku 2022. Ke komunikaci nastavení měnové politiky se tentokrát přidá i nová prognóza. Příchod druhé vlny pandemie pravděpodobně bude znamenat snížení prognózy HDP pro nejbližší rok. Připomeňme, že příchod vakcíny dle ECB prozatím neznamená výraznou změnu, takže vyšší nárůst lze v prognóze ECB čekat spíše až v roce 2022. Toto by byl spíše argument, proč v tuto chvíli očekávat od ECB spíše výraznější impuls, což ale není náš hlavní scénář. Více o dnešním zasedání v našem speciálu na https://bit.ly/2IuKMTX.

Dnes začíná dvoudenní Evropský summit. Již první den by se mělo jednat o Evropském záchranném fondu. Zde se situace pravděpodobně zdárně posouvá s ohledem na včerejší zprávy o kompromisu ze strany Polska a Maďarska s německým předsednictvím. Na pozadí se bude jednat o brexitu. Na včerejší večeři premiéra Johnsona a prezidentky EK Ursuly von der Leyen nedošlo k průlomu a vyjednavači dostali čas do konce týdne. V případě dohody o brexitu by následovala snaha o urychlenou ratifikaci před koncem roku, což by byl sám o sobě těžký úkol. V případě nedohody se ještě uspíší přípravy na odchod Británie bez dohody, ale jednání mohou dál pokračovat. Dále se bude jednat o emisních limitech, společném postupu u Covidu-19 a sankcím vůči Turecku.

Od dnešního zveřejnění vývoje spotřebitelských cen v ČR za listopad čekáme jejich meziměsíční stagnaci. V případě potravin počítáme s malým zdražením. Naopak ceny elektrické energie ještě budou reflektovat předchozí zlevnění. Hlavní otázkou je vývoj jádrové inflace. Od té čekáme po sezónním očištění malé zvolnění na 0,2 % m/m, v meziročním vyjádření pak 3,6 % po předchozím tempu 3,7 % y/y. Nejistota cenového vývoje je v době pandemie zvýšená. Do cen se postupně přenese předchozí oslabení koruny. Otázkou zůstává, jak věrně je standardizovaný spotřební koš schopen zachytit skutečný cenový vývoj, neboť zejména některé služby nejsou nakupovány tak jako v klidném období. Data o vývoji průmyslu, maloobchodu a mezd zveřejněná tento týden překvapila pozitivně. Pokud by jádrová inflace opět prokázala neochotu zpomalit, spekulace na růst úrokových sazeb mohly dál vzrůst. V tuto chvíli počítá trh s o něco více než jedním zvýšením hlavní úrokové sazby ČNB do konce příštího roku. Příští týden zasedá ČNB a tak bychom mohli slyšet nějaké další vyjádření členů bankovní rady. Ovšem jakoukoliv změnu nastavení měnové politiky lze pro příští zasedání téměř vyloučit. Ačkoliv jsme uprostřed druhé vlny pandemie a hrozí nám třetí, téma potřeby dalšího uvolnění měnové politiky se nyní zdá být smeteno ze stolu a trh spekuluje na rychlost a načasování zvyšování. Nicméně člen bankovní rady Tomáš Holub před několika dny označil debatu o normalizaci měnové politiky za předčasnou, když si zatím umí představit mnohem horší scénáře. 

Polsko a Maďarsko stáhly veto, koruna posílila

Včerejší kalendář makroekonomických dat zel prázdnotou. Nálada na finančních trzích byla lehce pozitivní, když trhy spekulovaly na fiskální balík v USA. Akciové trhy v Evropě a USA mírně rostly, ale v USA se později stočily do záporu.

Česká koruna včera navázala na předchozí posílení a ještě více zpevnila. Důvodem byla všeobecně pozitivnější nálada na finančních trzích. Polský zlotý a maďarský forint posilovaly zhruba dvakrát více než koruna. Polsko a Maďarsko údajně dospěly k předběžné dohodě s německým předsednictvím Evropské unie o sedmiletém rozpočtu EU, který hrozily vetovat kvůli podmíněnosti čerpání unijních peněz dodržováním zásad právního státu.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688