Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  10.12.2020 01:08:19

Video: SpaceX uskutečnila let své „Hvězdné lodi“

Ve středu 9. prosince, po denním odkladu, uskutečnila společnost SpaceX vizionáře Elona Muska další krok na své cestě dobývání vesmíru. Po letním testovacím 150 metrovém „skoku“ se tentokrát další verze Starship, s označením SN8, vydala podstatně výše. SpaceX nezveřejnila, zda bylo dosaženo avizované výšky 12,5 km, když dle záběrů ne všechny motory pracovaly po celou dobu letu vzhůru. Přestože následné samotné přistání skončilo výbuchem Starship, Elon Musk pogratuloval týmu SpaceX za úspěšný test.

Jak lze níže sledovat ze záznamu, let i následný úchvatný „plochý“ sestup se jinak zdál vcelku bez komplikací. Při závěrečném manévru opětovného zažehnutí motorů, které napřímily Starship zpět do svislé polohy, však rychlost lodi byla nakonec příliš velká. Jak i uvedl Elon Musk následně ve svém tweetu, tlak paliva v přistávací nádrži byl během přistávacího zážehu příliš nízký, což právě vedlo k dosednutí lodi v příliš vysoké rychlosti. Nedošlo tak vlastně ani k vysunutí přistávacích nohou.

 

Cílem aktuálního suborbitálního letu bylo otestovat, jak například fungují současně tentokrát již tři motory Raptor či celkové aerodynamické schopnosti Starship. Vlastně gigantický válec vyrobený z nerezu má průměr 9 metrů a jeho výška činí přibližně 50 metrů. Jak je patrné, oproti dřívějším letním testovacím verzím byla již SN8 vybavena aerodynamickou špičkou a vyrovnávacími plochami. SpaceX vyrobila již 10 prototypů Starship. Téměř připraven k přechodu na testovací rampu má být dle společnosti další typ SN9.

Doplnit lze, že na Starship společnost SpaceX pracuje ve své testovací oblasti Boca Chica poblíž hranice s Mexikem, zatímco její již vlastně tradiční vesmírný program se uskutečňuje na Floridě. Z vesmírného střediska na mysu Canaveral naposledy o víkendu úspěšně odstartovala raketa Falcon 9, která tak napomohla nákladní lodi Dragon k cestě na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). V pondělí pak došlo k jejímu úspěšnému automatickému spojení s ISS. Po listopadovém letu 4 astronautů na ISS (více zde) tak nyní u stanice kotví hned dva Dragony.

Parametry Startship

Jak už jsme dříve uváděli, opakovaně použitelná vesmírná loď Starship má být v budoucnu schopna za pomoci nosné rakety Super Heavy dopravovat náklad minimálně 100 tun na oběžnou dráhu Země, resp. zajišťovat cesty na Měsíc, Mars či „jinam“. Samotný nákladový prostor Starship, který má v osobní verzi pojmout i 100 pasažérů, by měl být 18 metrů vysoký. Při startu by zkrátka celý kolos (Starship+ Super Heavy) o průměru 9 metrů měl čnít do výšky 120 metrů. Pro představu v porovnání tedy jako je délka fotbalového hřiště.

Zdroj: SpaceX

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688