mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  09.12.2020 12:07:00

Aktuální opatření v Portugalsku v souvislosti v bojem proti koronaviru - nouzový stav od 9. listopadu 2020, opatření o svátcích

Aktuální opatření v Portugalsku v souvislosti v bojem proti koronaviru - nouzový stav od 9. listopadu 2020, opatření o svátcích

05.12.2020 / 12:31 | Aktualizováno: 09.12.2020 / 12:07

V souvislosti s rostoucím počtem případů nákazy Covid-19 a tlakem na síť zdravotnických zařízení platí v Portugalsku od 9. 11. 2020 nouzový stav. Hlavní opatření naleznete níže.

Od 28. 10. 2020 je povinné užívání roušek na veřejnosti všude tam, kde není možno dodržovat rozestupy dle doporučení Ministerstva zdravotnictví Portugalska. Výjimku z povinnosti mají členové stejné domácnosti, pokud se zdržují v dostatečné vzdálenosti od ostatních lidí. Užívání roušek také není povinné např. při praktikování sportovních aktivit (běh, jízda na kole apod.). Opatření se vztahuje na všechny osoby starší 10 let po dobu 70 dní (s možností prodloužení). Za nedodržování opatření budou moci pořádkové složky udělit pokuty ve výši od 100 do 500 EUR. Regionální vlády na Madeiře a na Azorských ostrovech mají možnost opatření stanovená zákonem přizpůsobit aktuálním místním podmínkám.

Od 9. 11. 2020 je vyhlášen nouzový stav, který je platný (prozatím) do 7. ledna 2021. Níže uvádíme soubor opatření, která jej doprovází, zvýrazněně pak ta opatření, která se zejména mohou týkat i krátkodobě pobývajících českých občanů:

1) Měření tělesné teploty na pracovištích, ve školách a vzdělávacích zařízeních, v hromadné dopravě, komerčních kulturních a sportovních zařízeních.

2) Diagnostické testy ve zdravotnických zařízeních, domovech pro seniory, vzdělávacích zařízeních, při vstupu a opuštění kontinentálního Portugalska letecky nebo po moři, dále ve věznicích a případně na jiných místech dle doporučení a rozhodnutí organu ochrany veřejného zdraví. Premiér A. Costa upřesnil, že jedním z opatření je "možnost provádění diagnostických testů přímo v prostoru institucí", konkrétně rychlejšími antigenními testy. Praxe ukazuje, že se nejedná o plošné testování všech pasažérů, nicméně testy mohou být portugalskými orgány nařízeny na místě (např. po příletu) a namátkově.

3) Vláda rozhodne o využití soukromých zdravotnických a sociálních zařízení k účelu hospitalizace pacientů v případě přetížení kapacit státního zdravotního systému.

4) Mobilizace lidských zdrojů za účelem posílení testovacích kapacit (vč. státních zaměstnanců na home office).

5) Zákaz vycházení v nejpostiženějších okresech včetně Lisabonu a Porto mezi 23h a 5h v pracovních dnech. V denních hodinách zůstává v platnosti zákaz vycházení s výjimkou nezbytných cest, tedy cesty do práce/do školy, za účelem návštěvy lékaře, nákupu, péče o rodinné příslušníky atp.

6) Omezení vycházení v nejpostiženějších okresech včetně Lisabonu a Porto mezi 13h a 5h o nadcházejících víkendech 12. - 13. 12. a 19. - 20. 12. Všechny obchody ve zmiňovaných okresech mají povinnost zavřít ve 13h a restaurace mohou fungovat pouze v režimu takeaway a rozvozu. Předseda vlády A. Costa uvedl, že nedodržování zákazu vycházení nebude považováno za porušení zákona, ale ujistil, že občané, kteří zákaz nedodrží, budou pořádkovými jednotkami odvedeni do svých domovů.

7) Zákaz pohybu/cestování mezi okresy od čtvrtku 31. 12. od 00 hodin do pondělí 4. 1. do 5 hodin. O vánočních svátcích není cestování mezi okresy zakázáno, ve večerních hodinách 24. a 25. prosince platí zákaz nočního vycházení až od 02 hodiny následujícího dne, dne 26. prosince platí zákaz vycházení od 23 hodin..

Aktuální zařazení jednotlivých okresů (seznamy okresů jsou aktualizovány každých 14 dní) lze ověřit zde.

Detailní podmínky v portugalském jazyce lze ověřit zde.


09.12. 14:13  . . . (Svědek Covidův)
09.12. 14:11  . . . (Svědek Covidův)
09.12. 14:03  . . . (Svědek Covidův)
09.12. 13:59  . . . (Svědek Covidův)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688